clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Recenze

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Radim Zeman
  Recenze: Sexy SX1
Vydáno dne:  18.03.2004
Zobrazeno celkem:  102877
Počet příspěvků v diskusi:  
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.2   3.2 (hodnoceno 103x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.2
 
recenze



verze pro tisk  

Když se to přineslo domů, bylo to takové malé nic….Ne, nelekejte se. Nebudu zde psát pohádku o Dášence :o). Takhle nějak bych ale mohl začít v psaní velké recenze plné poznatků a dojmů ze čtrnáctidenního testování Siemens SX1 – vlajkové lodi této značky.


Úvod
2. Možnosti SX1
3. Zábava na SX1
4. Fotogalerie

Telefon sice není nejmenší, ale přirovnání malý mu sedne v porovnání k tomu, co všechno umí a kolik jednotlivých technologií zastane. Budu se snažit, aby tato recenze byla trochu jiná a nezabývala se pouhým popisem funkcí z manuálu.

Co na to historie?

Siemens SX1 neměl lehké narození. Už fáze, kdy byl ještě v lůnu mateřského závodu, byla složitá. Podle oficiálních zpráv Siemensu bylo odložení zaviněno problémy se samotným operačním systémem Symbian, který SX1 převzal od své nevlastní sestřičky Nokie. V těch dobách probíhalo na diskusních fórech mnoho spekulací, zda bude Siemens SX1 vůbec dán do prodeje, anebo Siemens rovnou představí jiný telefon. Přes první termín uvedení do prodeje (červen 2003), byl SX1 ještě několikrát odložen, aby těsně před vánočními svátky 2003 spatřil světlo mobilního světa. Nejdříve jej měli možnost koupit němečtí zákazníci a zhruba po čtrnácti dnech i zbytek Evropy. Je to vůbec první Smart telefon Siemens, který používá operační systém Symbian ve verzi 6.1 Series 60. Škoda jen, že jej minulo novější vydání ve verzi 7.0.


Oficiální fotografie Siemens


...a naše pohledy se setkaly

Po otevření krabice se na vás usmívá SX1, která je zapuštěná v papírovém prolisu jako by říkala: „Jsem tady jen pro Tebe“. Součástí balení je nabíječka, datový kabel, CD s programem, sluchátka a návod. Trošku jsem se zaleknul, že něco chybí. Nevím proč, ale měl jsem představu, že k Siemensu SX1 je dodávána standardně i MMC karta a stojánek – kolébka pro nabíjení. Bohužel tomu tak není, což u takového telefonu považuji trošku za zklamání. Už SL45 měla v dodávané výbavě MMC kartu 32 Mb a kolébku, sloužící jako stojánek a dobíječka. Ale první zklamání zmizí z vaší mysli ihned po zapnutí telefonu. Ihned poznáte, že je to jiná káva. Samotné zapnutí až do stavu, kdy je telefon připraven trvá přesně 36 sekund! Je to poměrně dlouhá doba, ale nesmíte zapomínat, že v ruce držíte malinkatý „počítač“ s nefalšovaným operačním systémem. Tomu, že třeba zapnutí Windows také trvá poměrně dlouho už ani nevěnujeme pozornost. Oproti tomu vypnutí telefonu je záležitostí 3 sekund. Když je telefon připraven, svítí na vás kvalitní aktivní displej zobrazující 65 tisíc barev a modře podsvětlené klávesy. Telefon je mnohem hezčí a elegantnější, než působí na fotografiích. Zapůjčený telefon měl v sobě duši českého firmware 06.

První kontakt - ovládání

Asi každý po prvním kontaktu s SX1 začne prozkoumávat originálně a nezvykle umístěná tlačítka jednotlivých čísel na bocích přístroje lemujících displej. Ani já jsem nebyl výjimka a totéž jako ostatní mne vedlo k jejich mačkání a pokusům, jak padnou do ruky. Musím se přiznat, že jsem hodně kroutil hlavou nad tímto nápadem inženýrů a designérů od Siemense. Příval nelichotivých slov ale začal teprve po „osahání“ si středového joysticku, který je podle mého soudu největším problémem telefonu. Tento velmi důležitý ovladač byl navrhnut spíše pro okrasu než pro samotnou funkčnost. Joystick je titěrný, kluzký a špatně ovladatelný. Je to jako by vám někdo do automobilu BMW dal plastový volant a namazal jej olejem. Tak nějak můžu přirovnat špičkový telefon SX1 a jeho joystick. Při trošku zpocených prstech klouže a tak se můžete jednoduše překliknout do jiné funkce, než zamýšlíte. Proč nemohl být tento prvek na horní plošce zdrsněný nebo nějakým prolisováním zvýrazněný podobně jako Nokia 6600 nebo SE T610? Pokud máte silnější prsty, tak na SX1 rovnou zapomeňte a porozhlédněte se jinde nebo vás může překvapit malý záchvat šílenství v horším případě infarktový stav. Na nějakém řádění v rychlých akčních hrách si opravdu „zgustnete“ a hru raději vypnete, než abyste pokračovali dál. Nezvykle umístěná boční tlačítka jsou proti tomu ergonomickým skvostem a dá se na ně postupně zvyknout. V joysticku jsem nenašel zalíbení ani po 14-ti dnech a stále jsem s ním bojoval. Na pravém boku telefonu najdete dvě tlačítka sloužící pro rychlý přístup k hlasovému vytáčení (delší stisk) a fotoaparátu. Jsou přednastavená a nedají se modifikovat.



pekelný joystick a nezvyklá klávesnice, na kterou si ale zvyknete

Menu a nastavení

Logicky a po paměti jsem kliknul na středový joystick v očekávání, že se dostanu do menu. Aha? První změna oproti běžným Siemensům. Po kliknutí nebo pohybem směrem dolů se dostanete do samotného adresáře. Nejdřív jej ale musíte „nakrmit“ kontakty. Samotný vstup do menu se nachází pod joystickem po stisknutí tlačítka tří po sobě jdoucích obdélníčků. Mohlo by se zdát, že je při prvním seznámení menu graficky podobné jako u ostatních telefonů Siemens, a že to vlastně není nic tak nového. Omyl. Každá z ikonek v hlavním menu pod sebou skrývá několik dalších podmenu, která jsou mnohdy velmi obsáhlá a skrývají ve svých útrobách opravdové lahůdky. Ve skutečnosti je ale vše logicky seřazeno a není složité na pochopení. Během pár minut se v menu zorientujete a pomalu si začínáte na SX1 zvykat a srůstat s ní.
Celé menu na vás působí příjemným dojmem. Ikonky jsou graficky přívětivé. Pokud se vám nelíbí původní rozdělení ikonek na ploše, není problém si menu přizpůsobit podle vlastního vkusu. Ikonky lze přesouvat, vytvářet nové složky, pojmenovávat je a kompletně si tak přizpůsobit menu k obrazu svému. Přesně tak, jak to děláte třeba na ploše vašeho počítače. Úvodní obrazovku můžete změnit přidáním vašeho oblíbeného obrázku nebo i změnou loga vašeho operátora za jiný obrázek. Hodiny v levém rohu lze nastavit buď na digitální nebo klasické ručičkové. Vybírat můžete ze čtyř přednastavených barevných schémat. Dále lze přizpůsobit dvě funkční tlačítka na hlavním displeji a přiřadit k nim skoro jakoukoliv funkci. Totéž platí o klávesách 2-0, které můžete nadefinovat pro běžné funkce, telefonní čísla a také jednotlivé aplikace.




několik pohledů na základní obrazovku, menu, adresáře funkcí, zrychlenou volbu, nastavení



Úvod
2. Možnosti SX1
3. Zábava na SX1
4. Fotogalerie









 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor