clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Recenze

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Radim Zeman
  Recenze: Gigaset SL100 - prcek co hodně umí
Vydáno dne:  11/07/2004
Zobrazeno celkem:  13180
Počet příspěvků v diskusi:  žádné
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 85x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
recenze



verze pro tisk  

1. Informace, design
2. Funkce
3. Fotogalerie

Adresář

Do adresáře můžete uložit až 200 jmen a ke každému lze navolit i termín významné události (narozeniny, svátky,svatby). Každý kontakt lze zařadit do kategorie VIP a k nim telefon umí přiřadit samostatné vyzvánění. Můžete si tak odlišit vyzvánění pro rodinu, kamarády, pracovní kontakty atd. Samotný kontakt, nebo celé seznamy můžete přeposílat na jednotlivé přenosné části a nemusíte tak zadávat všechna čísla pro každý telefon zvlášť. Pro vybraných 23 kontaktů můžete nastavit hlasové vytáčení, což je celkem příjemný doplněk domácího telefonu. Poté stačí stisknout středový ovladač nahoru a vyslovit magické slůvko - většinou jméno. Telefon potom již vše zařídí sám. Pokud máte zaktivovanou službu CLIP od vašeho operátora, zobrazí se vám při příchozím hovoru i telefonní číslo a jméno volajícího. Musíte jej mít ale uložený v adresáři. Bez této funkce se na displeji zobrazí pouze text "Externí hovor". Kromě běžného adresáře má SL100 ještě navíc zvláštní seznam na deset čísel, do kterého lze uložit např. krátká čísla na Policii, hasiče, záchranou službu atd. Do něj se lze dostat stiskem nejspodnějšího pravého tlačítka s vyobrazením kosočtverce a tří teček.

SMS

Není tomu tak dávno, co Český Telecom aktivoval službu SMS z pevné sítě. SL100 umožňuje příjem a psaní SMS zpráv a musím konstatovat, že tato funkce je dalším krokem k lepší a komfortnější komunikaci na pevných linkách. Psaní SMS funguje podobně jako u mobilního telefonu (viz. fotografie). Pokud máte aktivovanou funkci CLIP, bude příchozí SMS signalizována červenou diodou na klávesnici u tlačítka s obálkou a zprávu si můžete jednoduše přečíst. Pokud funkci CLIP aktivovánu nemáte, příchozí zpráva vám bude signalizována běžným vyzváněním a po přijetí hovoru je přečtena robotizovaným hlasem přímo z SMS centra. SMS stojí na všechny sítě v ČR 1,- Kč, což je za tuto službu výborná cena. Horší je to pokud píšete SMS z mobilní sítě. U T-Mobile se mi odečítá celých 6,- Kč za odeslání SMS na pevnou linku!!!! Tato skutečnost mne docela pobouřila vzhledem k tomu, že běžná SMS mne stojí asi 1,50! Má to být snad neférový tah, aby účastníci mobilních operátorů nezasílali SMS do pevných sítí a tato cena je k tomu má donutit?


Postup práce s SMS


Termíny, budík

Pokud máte nějaký důležitý termín jakým je např. zalívání květin, můžete SL100 naučit, aby vám tuto důležitou událost připomínal. Lze naprogramovat až pět na sobě nezávislých termínů v kolik a kdy má telefon začít signalizovat. Termíny si můžete pojmenovat dle libosti a kdykoliv editovat. Čekáte například na nějaký film a zapomínáte s oblibou datum? Jak jednoduché. Nastavte si telefon, aby vám čas filmu připomněl. Totéž platí o budíku, kterým se můžete nechat pravidelně budit. Zapnutí je signalizováno ikonkou malého budíčku na displeji telefonu.

Walkie-Talkie

Není nic lepšího, než když lze volat zadarmo. Tuto možnost vám SL100 nabízí ve formě funkce Walkie-Talkie. Stačí, když přenosné části přepnete do tohoto režimu, tím se s telefonů stanou jakési vysílačky a vy pak můžete povídat s osobou na druhé straně až do úplného vybití baterií. Dosah až 300 metrů ve volném prostoru a 50 metrů v zastavených částech. To je ideální pro zamilované páry žijící např. v jednom domě, pro věčně upovídané kamarádky nebo běžné povídání mezi rodinou na dovolené bez telefonního signálu.

Babyphone

Tato funkce nahrazuje běžné dětské chůvičky pro poslech toho, co se děje v místnosti. SL100 v tomto případě simuluje hlídací přístroj. Jak jsem ale již popisoval v minulé recenzi u Gigasetu C200, osobně bych své dítě tomuto systému nesvěřil, protože např. hlas nebo dusící se křik dítěte telefon nezachytil. Při testování jsem zkoušel různé situace od jemného škytání přes silnější brekot až po neandrtálský křik, kdy se funkce teprve uvedla do v činnost. Potom už vše fungovalo jak má a telefon začne vyzvánět na uvedených číslech pro pomoc.

Hra

Ano. Čtete správně. I domácí telefony už dnes plní také funkci zábavného společníka. V SL100 je totiž nainstalována hra Balloon Shooter. Klasická střílečka, kdy středovým ovladačem míříte na poletující balónky a klávesou číslo 5 se je snažíte sestřelit. Prostřelený balónek je signalizován pípnutím. V dnešní době je tato hra poněkud zastaralá, ale pro chvíle kousání si nehtů plně dostačuje :o).

Propojení s počítačem

SL100 lze snadno pomocí datového kabelu propojit s vaším domácím počítačem. Díky programu Siemens Data Suite pro Gigasety, tak můžete spravovat vaše kontakty, nahrávat do telefonu nové vyzváněcí melodie a nová loga na displej. Je to určitě příjemné přiblížení mobilním telefonům, kdy tyto záležitosti jsou již běžnou rutinou.

Tak to vypni

Závěrem musím Gigaset SL100 pouze pochválit. Za částku přesahující pět tisíc korun dostanete velice spolehlivého domácího pomocníka nejen pro telefonování. Psaní SMS a zmiňované funkce navíc, spolu s nezávislostí sluchátka na základně jsou velkými klady tohoto přístroje. Udávaný dosah přístroje 50 metrů v domácnosti skvěle využijete s nádherně čistým přenosem. Ve volném terénu můžete běhat, skákat a povídat až do chvíle, kdy telefon ztichne a bude se dožadovat signálu. 300 metrů udávaných výrobcem je bezproblémová hranice, kterou lze v klidu dosáhnout. Ideální domácí telefon ale za vyšší cenu. Pro ty, co chtějí mít designově povedený, funkčně vybavený a velmi spolehlivý telefon je to správná volba.

Zapůjčil: Siemens CZ
Telefon: 233 032 727
Web: www.my-siemens.cz
Cena: 5 490 Kč (sada se základnovou stanicí a přenosnou částí)

Ve zkratce
Bezdrátový telefon Siemens Gigaset SL100
rozměry: 114 × 47 × 20 mm (přenosná část)
hmotnost: 100 g (přenosná část)
udávaná doba hovoru: až 20 h
udávaná pohotovostní doba: až 300 h
barva: espresso (další varianty: slonová kost)
standardy: DECT, GAP
napájení: baterie Li-Ion 700mAh(přenosná část), adaptér pro elektrickou síť (základna)

1. Informace, design
2. Funkce
3. Fotogalerie









  Diskuse k tématu
11.07.04 12:27  Re: Recenze Gigaset SL100 - prcek co h...   http://www.mobilmania.cz/hosting/siemensmania/dir_recenze/recenze/sl100cast1.htmweitless Zobrazit příspěvek


Zobrazit fórum
 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor