clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
SiemensMania has a brand new forum
  SiemensMania    Fórum

Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
:: View topic - hardwarovy modem vs. GPRS modem

FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   Skupiny uživatelůSkupiny uživatelů   ProfileProfile   ChatChat   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages 
 BankBank   LotteryLottery   User ShopsUser Shops   ShopsShops 

hardwarovy modem vs. GPRS modem
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next

Reply to topic     Forum Index -> Řada x65, x70
View previous topic :: View next topic  
Author Message
SMAriel
začátečník
začátečník

61.00 SMM
PostPosted: Mon Feb 14, 2005 6:42 pm    Post subject: hardwarovy modem vs. GPRS modem Reply with quote

Prosim vas, prosel jsem si, co zde bylo psano na tema "modem", ale stale
mi neni uplne jasny rozdil mezi Grps modemem a modemem (hw?). Nejaky rozdil v tom asi bude, protoze v sekce driveru je na tyto rozdelena ...
Jestli to jiz bylo srozumitelne receno, pak mne , prosim, omluvte (je mozne, ze jsem to prehledl ...) a hodte mi sem link do topiku, kde to je ... dik
Je to regulerni dotaz? .., nebo jen nepochopeni problematiky z me strany? ...

btw: Všechno je jinak ...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
busch
čestný člen
čestný člen

27.84 SMM
PostPosted: Tue Feb 15, 2005 12:39 pm    Post subject: Re: hardwarovy modem vs. GPRS modem Reply with quote

SMAriel wrote:
mi neni uplne jasny rozdil mezi Grps modemem a modemem (hw?). Nejaky rozdil v tom asi bude, protoze v sekce driveru je na tyto rozdelena ...
Jestli to jiz bylo srozumitelne receno, pak mne , prosim, omluvte (je mozne, ze jsem to prehledl ...) a hodte mi sem link do topiku, kde to je ... dik

IMHO v tom rozdíl není, možná někde se pod pojmem hardwarový modem uvadá jenom podopora CSD. V praxi je to myslím jedno, GPRS ti bude fungovat i s driverama pro obyč. modem 9 600 kbit/s.

Nokia 6234, Ericsson T65
Back to top
Mio
čestný člen
čestný člen

10930.24 SMM
PostPosted: Tue Feb 15, 2005 1:55 pm    Post subject: Re: hardwarovy modem vs. GPRS modem Reply with quote

SMAriel wrote:

GPRS - je paketovy digitalni prenos
CSD - je analogovy prenos

HW modem moduluje analogovy signal tak, aby se vesel do audio pasma urceneho pro hlasovou komunikaci, tedy je primarne urcen pro CSD.

Ruzne ovladace jsou potreba proto, protoze pri CSD komunikaci je inicializovan HW modem a pri GPRS komunikaci softwarovy "modem".

HW modem je take castecne vyuzivan pri seriove komunikaci z PC.

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
SMAriel
začátečník
začátečník

61.00 SMM
PostPosted: Tue Feb 15, 2005 7:18 pm    Post subject: Reply with quote

Aha!, dekuji vam, pomalu se v tom zacinam orientovat. Jestli to tedy chapu
spravne (a vyplyva to i z ruznych jinych prispevku), lze se z PC pripojit k
internetu pres Gprs (a to i z telefonu, ktery nepodporuje CSD - nema hw. modem), nebo pres CSD (co je patrne drazsi a nechapu, kdy to muze byt vyhodne).... +hw. modem podporuje (tzn. mozna stabilizuje) seriovy prenos, coz se muze projevit nepadajicim spojenim Gprs? A ted jeste jedna nejasnost: Softw. modem inicializovany pro Grps komunikaci JE v mobilu (protoze internet funguje samostatne i jen z mobilu). Driver pro softw. modem je software komunikujici nikoli s mobilem (hardwarem), ale s jeho softwarem? Gprs modem a CSD modem jsou v m.t. dve nezavisle fukcni jednotky (i kdyz existence CSD(hw) modemu je prinosem v komunikaci mezi Gprs softw. modemem a PC ovladacem modemu)? Very Happy Doufam, ze to moc nekomplikuju, zkratka bych se v tom rad vyznal ... uz jsem se zkousel vyptavat u mistniho prodejce m.t., ale mnoho jsem nezjistil....

Back to top
Mio
čestný člen
čestný člen

10930.24 SMM
PostPosted: Tue Feb 15, 2005 8:39 pm    Post subject: Reply with quote

No dalo mi to praci to prelouskat a utribit si to, ale na vsechno je odpoved ano, pouze u GPRS doplnim ze je to v podstate softwarova zalezitost, ktera ovsem vyzaduje jistou podpotu v hlavnim procesoru.
GPRS_
Guest

851.00 SMM
PostPosted: Wed Feb 16, 2005 12:00 am    Post subject: Reply with quote

miosmobile wrote:
No dalo mi to praci to prelouskat a utribit si to, ale na vsechno je odpoved ano, pouze u GPRS doplnim ze je to v podstate softwarova zalezitost, ktera ovsem vyzaduje jistou podpotu v hlavnim procesoru.

Nechci do toho Miosovi kecat, ale jeho vývody jsou dost mimo mísu...

HW vs. SW modem se používalo kdysi pro rozlišení telefonů s nativní podporou "modemové" komunikace (Bosch 909, Nokia 7110, S25 ap.) a bez této podpory (N5110, S10, atd.). Ty první se vůči PC tvářily jako jakýkoliv jiný modem, pro ty druhé musel přechroustat data program v počítači a ony je pouze odvysílaly.
Dnes toto postrádá smysl, protože každý telefon s GPRS je z tohoto pohledu modem hardwarový - nedokážu si představit, jak by nějaký soft v PC řídil radiové rozhraní v telefonu....
Back to top
Guest

851.00 SMM
PostPosted: Wed Feb 16, 2005 5:58 am    Post subject: Reply with quote

GPRS_ wrote:

HW vs. SW modem se používalo kdysi pro rozlišení telefonů s nativní podporou "modemové" komunikace (Bosch 909, Nokia 7110, S25 ap.) a bez této podpory (N5110, S10, atd.). Ty první se vůči PC tvářily jako jakýkoliv jiný modem, pro ty druhé musel přechroustat data program v počítači a ony je pouze odvysílaly.

Kdysi? Mozna, lec tyto pojmy se drz dodnes. Slo mi o zjisteni, co momentalne znamenaji ...

GPRS_ wrote:

Dnes toto postrádá smysl, protože každý telefon s GPRS je z tohoto pohledu modem hardwarový - nedokážu si představit, jak by nějaký soft v PC řídil radiové rozhraní v telefonu....

No, ano, z drivejsiho pohledu je dnes kazdy GprsPhone hardwarovy, ale s tim rozdilem, ze timto hardwarem je mineno digitalni radio podporovane procesorem telefonu a ne analogovy modem, jako drive. Kdybychom prenesli drivejsi doslovnou definici hw. modemu (tj. analogoveho zarizeni), tak ani dnes nema kazdy telefon hw. modem. Ovladac hw. modemu zustava tim, cim byl, .... a ovladac Gprs modemu, vlastne neni skutecnym ovladacem hardware (to uz je v telefonu vicemene napevno), ale pouze jakymsi nastavenim cesty z PC k softu telefonu (aby PC nezkouselo vysilat treba tiskarnou Very Happy , nebo mysiii Very Happy Very Happy ). Tak ci onak se mi zda vsechno v mise! Rozumim tomu, co psal Miosmobile i GPRS_ Idea
btw: s tim, co tady rozebirame, nemam osobne problem, ale jsem znepokojen trznim mechanismem, kdy prodejce hodla pouzit vsechny mozne zpusoby, aby presvedcil zakaznika koupit si ten ci onen produkt (..kdyz to hodne prezenu, tak se napriklad proda telefon s emailem a zakaznik pak zjisti, ze tim emailem je minen napis "email" pod displejem, a ze tim firma dava na vedomi, ze budouci produkty budou mit pro tuto platformu podporu... proste, ze daji do reklamy i to, co je jen nakousnute ...), a moc se nekouka na to, ze je pak chaos v terminologii. Dusledky muzou byt i takove, ze laik, ktery se jinak rozborem dovednosti mobilu nezabyva, ale potrebuje je nalezite pouzit, si pak kupuje telefon natrikrat (nebo pro jistotu utrati za telefon o par tisic vic, nez je nezbytne)... Jednim z konkretnich pripadu je prodej kabliku ... to aby clovek vylozene bud nahodou natrefil spravne, nebo koupil min. tri "obdobne" kably, aby konecne dosel k tomu, co potrebuje (viz. v manualu mtCX65 doporucena dca540 a problemy z toho plynouci..), nebo nastudoval SiemensManii nebo jiny portal jineho vyrobce mt (coz ovsem neudela kazdy, kdo si hodla telefon poridit - ale mel by a mohla by pro tuto cinnost byt vetsi osveta - myslim, ze by to prispelo ke zkvalitneni sluzeb vyrobcu mt)... howg (zatim) [/code]
Back to top
SMAriel
začátečník
začátečník

61.00 SMM
PostPosted: Wed Feb 16, 2005 6:02 am    Post subject: predch. prispevek Reply with quote

... aha, uz me to dohlasilo (mel bych psat strucneji). Tak to bylo ode mne ...

Back to top
GPRS_
Guest

851.00 SMM
PostPosted: Wed Feb 16, 2005 7:16 am    Post subject: Reply with quote

Anonymous wrote:
No, ano, z drivejsiho pohledu je dnes kazdy GprsPhone hardwarovy, ale s tim rozdilem, ze timto hardwarem je mineno digitalni radio podporovane procesorem telefonu a ne analogovy modem, jako drive. Kdybychom prenesli drivejsi doslovnou definici hw. modemu (tj. analogoveho zarizeni), tak ani dnes nema kazdy telefon hw. modem. Ovladac hw. modemu zustava tim, cim byl, .... a ovladac Gprs modemu, vlastne neni skutecnym ovladacem hardware (to uz je v telefonu vicemene napevno), ale pouze jakymsi nastavenim cesty z PC k softu telefonu (aby PC nezkouselo vysilat treba tiskarnou Very Happy , nebo mysiii Very Happy Very Happy ). Tak ci onak se mi zda vsechno v mise! Rozumim tomu, co psal Miosmobile i GPRS_ Idea

Nesmysly!
1.Žádný GSM telefon nikdy nebyl analogový - to je další mystifikace.
2.Žádný GPRS telefon se nechová jako "tiskárna" - je to zcela autonomní zařízení, které je vůči sériovému portu transparentní - počítač k němu přistupuje jako k jakémukoliv jinému modemu.
Back to top
pitrisek
věrný diskusník
věrný diskusník

2061.00 SMM
PostPosted: Wed Feb 16, 2005 10:49 am    Post subject: Reply with quote

GPRS_ wrote:
Anonymous wrote:

Nesmysly!

To by se to odposlouchavalo wink

Pitrisovo doupě @ http://pitris.org/
Back to top
SMAriel
začátečník
začátečník

61.00 SMM
PostPosted: Wed Feb 16, 2005 6:52 pm    Post subject: Reply with quote

OK, muze to byt ....

GPRS_ wrote:

...

...

2.Žádný GPRS telefon se nechová jako "tiskárna" - je to zcela autonomní zařízení, které je vůči sériovému portu transparentní - počítač k němu přistupuje jako k jakémukoliv jinému modemu.

ad.1 uznavam, pripadlo mi to nepravdepodobne, ale vic jsem se nad tim nezamyslel

ad.2 to se dalo cekat. Jasny. Jestli je to mozne, prosim o kratke obecne objasneni pojmu "transparentni" a "nativni" (pouzito vyse) se kterymi jsem se setkal az nedavno a nevim, co znamenaji..

Co se tyka tvrzeni, ze kazdy GPRS telefon je z urciteho pohledu hardwarovy modem: No jo, ale jak se na to pak divaji vsechny ty recenze, ktere uvadeji udaje o pritomnosti GPRS a hardw. modemu oddelene? Jak je na tom treba Siemens A65, ktery podle udaju uvedenych v Mobility ma GPRS 8 (4/1), ale hardwarovy modem NEMA?

Back to top
busch
čestný člen
čestný člen

27.84 SMM
PostPosted: Wed Feb 16, 2005 7:04 pm    Post subject: Reply with quote

SMAriel wrote:

Co se tyka tvrzeni, ze kazdy GPRS telefon je z urciteho pohledu hardwarovy modem: No jo, ale jak se na to pak divaji vsechny ty recenze, ktere uvadeji udaje o pritomnosti GPRS a hardw. modemu oddelene? Jak je na tom treba Siemens A65, ktery podle udaju uvedenych v Mobility ma GPRS 8 (4/1), ale hardwarovy modem NEMA?

IMHO má sice GPRS,ale můžeš ho použít jenom pro wap, na PC si přes něj nezasurfuješ...

Nokia 6234, Ericsson T65
Back to top
Mio
čestný člen
čestný člen

10930.24 SMM
PostPosted: Wed Feb 16, 2005 7:38 pm    Post subject: Reply with quote

Tak se to tu nejak zvrhlo na debatu o necem uplne jinem.

Berte to v obecnem meritku vubec nemyslete na mobil a PC muj prispevek by v ciste obecnem duchu kde v libovolnem zarizeni muze byt bud SW nebo HW modulace.

Mobil vuci PC je ve stavu HW modem, co se tyce diferentnosti ovladacu pro GPRS pripojeni, nejsem si uplne jist jesli rizeni komunikace neni obstaravana uz z PC.

SMAriel
začátečník
začátečník

61.00 SMM
PostPosted: Wed Feb 16, 2005 8:15 pm    Post subject: Reply with quote

busch wrote:
SMAriel wrote:

IMHO má sice GPRS,ale můžeš ho použít jenom pro wap, na PC si přes něj nezasurfuješ...

... no ale pak je tu jeste Siemens A57 (Philips330, Nokia3410,SamsungA800,...), ktery udajne nema Grps, ale Wap jo... tak co ted? Znamena to, ze Wap muze (v lepsim pripade) bezet pres Gprs, ale taky nemusi?

Back to top
SMAriel
začátečník
začátečník

61.00 SMM
PostPosted: Wed Feb 16, 2005 8:27 pm    Post subject: Reply with quote

+ nekde jsem cetl, ze C65 ma hw. modem, ale ten je aktivni (pristupny pro PC) az od urcite verze firmware... nevim, co je na tom pravdy, ale zda se mi to dost matouci (hlavne pro cloveka, ktery hleda minimum pro pripojeni PC k netu pres mobil.) ...

Back to top
Reply to topic     Forum Index -> Řada x65, x70 All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 1 of 5

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum