Autor


Ján Matúška
  Školení: jak správně patchovat
Vydáno dne:  22.02.2004
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8   3.8 (hodnoceno 224x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8
 
návod

V poslední době stále více vystupuje do popředí tématika patchů. Lidé se snaží „tuningovat“ nejen vzhled svého mobilního miláčka, ale i jeho firmware. Na internetu se závratnou rychlostí objevují stále nové patche na novější modely telefonů.

Používání níže uvedených postupů či programů není v souladu se záručními podmínkami výrobce telefonu. Jejich používáním se vystavujete riziku neuznání záruky na přístroj v případě jeho poškození.



Co budeme potřebovat:

 V_Klay     
Stáhnout


Zároveň ruku v ruce s jejich narůstajícím počtem se zvětšuje i počet lidí, kteří si neodbornou aplikací patche umrtví svůj telefon. Pak ho jen s velkými těžkostmi dávají do původního stavu, a když si nevědí rady prosí nás o pomoc. I když vím, že se toho o tématice patchů popsalo mnoho, rozhodl sem se napsat tento článek. Budu se v něm snažit stručně přiblížit především patcherům – začátečníkům co to patch je, z čeho se skládá a podrobně vás provedu aplikací a zrušením patche. Přinesu i praktické rady a zkušenosti, abyste se vyvarovali některých chyb, které nejčastěji dělají nezkušení patcheři.

Historie a rozdělení patchů:

Velkou revoluci v historii patchů udělal ruský programátor Valeravi, který je autorom programu s názvem V_Klay. Tenhle program, kromě toho, že slouží i jako flasher, pracuje se soubory typu VKP, které nazýváme patche. Na stránce autora programu www.valeravi.tk se pravidelně objevují novější verze nebo updaty, které podporují stále novější modely telefonů.

K čemu vlastně takový patch slouží? Slouží ke změně určité části FW telefonu. Podle toho o jakou změnu se jedná rozdělujeme patche na 3 typy:

1: Systémové – dělají změnu v systému FW telefonu, odstraňují malé nedostatky ve FW a zvyšují užívatelský komfort telefonu. Na příklad uvedu aktivaci servisního menu, změny funkcí na některých tlačítkách, odstranění „otravných“ hlášek a mnoho dalších. Výroba těchto patchů není jednoduchá. K jejich vytváření je nutno znát programování v assembleru a mít potřebné softwarové vybavení. Špičkou v tvorbě systémových patchů jsou ruská programátorská esa, jako Skylord, Chaos, Matrix, Single, Avkiev nebo Alexsid a jejich německý kolega AciD.

2: Grafické – mění grafiku ve FW telefonu. Můžou to být ukazatele signálu a baterie, animace, obrázky, ikonky. Výroba grafických patchů je poměrně jednoduchá. Potřebujete k ní jen zálohu svého telefonu, obrázky, které chcete zaměnit za ty původní a program Siemens Picture Changer. Návod na výrobu grafických patchů je zde

3: Systémové s grafickými prvky – tenhle poslední typ patchů se objevuje hlavně v poslední době. Je kombinací obou předchozích. Jako příklad uvedu ukazatel baterie s měřením napětí a teploty baterie, ukazatel signálu s měřením úrovně signálu v dB, popřípadě supernet – grafický indikátor sítě po uzamčení kláves pro modely x55.

Co je potřebné vědet před patchováním:

Teď už si dokážete představit co patche jsou. Nyní si povíme z čeho se patch skládá a co je potřebné udělat, než se pustíte do jejich aplikování. Jako příklad uvedu tento systémový patch:

;© SiNgle ;prelozil a testoval hanni
;M55v10
;Dlouho stlacit "1" -> funkce
;Rel 12.01.04
0DB8AB: 209036 6D9445
;Calendar

Část patche, označena modrou barvou, je informativní. Na začátku řádku je středník a může obsahovat informace o výrobci, pro jaký telefon a verzi FW je patch určen a případně doplňující informace k aplikaci patche. Zbytek patche, označen červenou barvou, je hlavní část patche, kterou program zapisuje do telefonu.

Skládá se ze 3 částí:

0DB8AB: 209036 6D9445
0DB8AB - adresa, na kterou se patch zapisuje
209036 - původní data
6D9445 - nová data

Z toho vyplývá, že patch obsahuje i původní data – je vratný!!! Jestli se vám něco nepovede, aplikujete špatný patch nebo se vám aplikovaný patch nelíbí, tak ho prostě odstraníte. Tím uvedete telefon do stavu před aplikací patche.

A teď ještě pár rad předtím, než se do patchování pustíte. Na začátek je potřebné si uvědomit, že k patchování je potřebné mít servisní kabel! Pokud vlastníte originální datový kabel od Siemensu, telefon se s programem nespojí a bude vám ukazovat tohle:



Datový kabel si můžete velmi jednoduše předelat na servisní podle návodu, který naleznete zde.

Předtím, než se rozhodněte aplikovat některý z patchů, udělejte si zálohu FW telefonu, abyste ho kdykoliv mohli vrátit do původního stavu. K vytvoření zálohy vám poslouží program V_Klay, ale můžete použít i některý z jiných flasherů, např. Freia9, M55Tool, Service Tool by Martech, Siemens Service Tool, u starších modelů i Unisiemens, SieFlash nebo Zsiemenz.

Po spuštění programu V_Klay si dobře zkontrolujte jestli máte správně nastaveny všechny potřebné hodnoty (model telefonu,COM port,komunikační rychlost)Po otevření patche překontrolujte, jestli aplikujete patch pro váš model a verzi FW telefonu. Důležité je taky, jestli patch obsahuje stará i nová data, abyste ho mohli v případě potřeby zrušit.

Často se taky stává, že se budete snažit aplikovat patch na adresy FW, které používá patch aplikovaný už předtím.Program vás na to upozorní následující hláškou:



Z vlastních zkušeností můžu doporučit v aplikaci patche nepokračovat. Většinou pak patch nepracuje správně, v nejhorším případe se může stát, že umrtvíte telefon. Lepší je patch, který jste aplikovali na tu adresu odstranit a až pak aplikovat nový (co ovšem v případě, že tam máte aplikováno už moc patchů není zcela jednoduché).

A teď vám už nic nestojí v cestě tomu,abyste se s chutí pustili do aplikace patchů. Popíši vám, jak na to.

Aplikace patche:

Na úvod je nutné podotknout, že se dost často polemizuje o tom, jestli při aplikaci patchů vydělávat SIM kartu, nebo ne. Já osobně SIM kartu nevydělávám, ale pro bezpečnost ji radši vydělejte. Člověk nikdy neví, co se může stát.

1: Vydělejte SIM kartu a připojte vypnutý telefon k počítači. Spusťte program V_Klay.
2: Jestli máte nastavenou angličtinu, klikněte na Options a změňte jazyk na český. Potom program vypněte a znovu spusťte. Teď s vámi bude program komunikovat česky.
3: Nastavte Pracovat s: Telefonem, typ telefonu, COM port a komunikační rychlost a záložku Hlavní patch



4: Klikněte na Otevřít. Najděte v počítači patch, který chcete aplikovat a otevřete ho



5. Klikněte na Aplikovat Patch. Objeví se Vám tohle:



6: Klikněte na Ano. Program se bude snažit navázat komunikaci s telefonem.



7: Teď krátce stikněte červené tlačítko telefonu. Jestli máte vše dobře nastaneno a použili jste servisní kabel, program naváže s telefonem komunikaci a začne zavádět patch. Jestli se program s telefonem komunikaci nenaváže, zkontrolujte ještě jednou nastavení nebo použijte servisní kabel.



8: Po úspěšném zavedení patche se objeví tato hláška. Klikněte na OK.



9: Teď se budete snažit zapnout telefon a zjistíte, že vám to nejde. Nepropadejte panice! Po jakékoliv práci s programem V_Klay (i když budete dělat zálohu telefonu), vám telefon nepůjde zapnout. Nyní máte dvě možnosti. Buď vytáhnete baterii a dáte ji nazpět, nebo jednoduše jen klikněte na ikonku Zapnout v pravém horním rohu. Pak se už telefon k vaší radosti rozsvítí a vy si můžete užívat aplikovaného patche.



Zrušení patche:

Po aplikování patche se ale může stát, že jste aplikovali špatný patch a umrtvili jste si telefon, nebo se Vám aplikovaný patch nelíbí. Proto vám přináším i postup, jak se aplikovaného patche zbavit a dát telefon do stavu před aplikací patchu. V případe, že ste umrtvili telefon aplikací patche a ani nasledující postup nezabere, je potřebné nahrát do telefonu svoji zálohu (návod zde) a o aplikaci daného patchu se již raději nepokoušet.

Body 1 až 4 jsou stejné jako při aplikaci patche.
5: Klikněte na Zrušit Patch.



6: Objeví se hláška:



7: Klikněte na Ano a krátce stlačte červené tlačítko.Proběhne odstranění patche a program zobrazí hlášku. Klikněte na OK.



8: Dále postupujte podle bodu 9 v návodě na aplikaci patche.

Doufám, že vás tento článek alespoň trochu uvedl do tajů patchování a zodpověděl vaše základní otázky, co se týče téhle problematiky. Dále je už jen na vás, abyste se v ní zdokonalovali a stali se z vás zkušení patcheři. Já vám i s celým týmem Siemensmanie budeme držet palce a přinášet nové poznatky.

Mnoho zdaru!


Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor