Autor


Radim Zeman
  Recenze: Sexy SX1
Vydáno dne:  18.03.2004
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.2   3.2 (hodnoceno 103x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.2
 
recenze

Když se to přineslo domů, bylo to takové malé nic….Ne, nelekejte se. Nebudu zde psát pohádku o Dášence :o). Takhle nějak bych ale mohl začít v psaní velké recenze plné poznatků a dojmů ze čtrnáctidenního testování Siemens SX1 – vlajkové lodi této značky.

Telefon sice není nejmenší, ale přirovnání malý mu sedne v porovnání k tomu, co všechno umí a kolik jednotlivých technologií zastane. Budu se snažit, aby tato recenze byla trochu jiná a nezabývala se pouhým popisem funkcí z manuálu.

Co na to historie?

Siemens SX1 neměl lehké narození. Už fáze, kdy byl ještě v lůnu mateřského závodu, byla složitá. Podle oficiálních zpráv Siemensu bylo odložení zaviněno problémy se samotným operačním systémem Symbian, který SX1 převzal od své nevlastní sestřičky Nokie. V těch dobách probíhalo na diskusních fórech mnoho spekulací, zda bude Siemens SX1 vůbec dán do prodeje, anebo Siemens rovnou představí jiný telefon. Přes první termín uvedení do prodeje (červen 2003), byl SX1 ještě několikrát odložen, aby těsně před vánočními svátky 2003 spatřil světlo mobilního světa. Nejdříve jej měli možnost koupit němečtí zákazníci a zhruba po čtrnácti dnech i zbytek Evropy. Je to vůbec první Smart telefon Siemens, který používá operační systém Symbian ve verzi 6.1 Series 60. Škoda jen, že jej minulo novější vydání ve verzi 7.0.


Oficiální fotografie Siemens


...a naše pohledy se setkaly

Po otevření krabice se na vás usmívá SX1, která je zapuštěná v papírovém prolisu jako by říkala: „Jsem tady jen pro Tebe“. Součástí balení je nabíječka, datový kabel, CD s programem, sluchátka a návod. Trošku jsem se zaleknul, že něco chybí. Nevím proč, ale měl jsem představu, že k Siemensu SX1 je dodávána standardně i MMC karta a stojánek – kolébka pro nabíjení. Bohužel tomu tak není, což u takového telefonu považuji trošku za zklamání. Už SL45 měla v dodávané výbavě MMC kartu 32 Mb a kolébku, sloužící jako stojánek a dobíječka. Ale první zklamání zmizí z vaší mysli ihned po zapnutí telefonu. Ihned poznáte, že je to jiná káva. Samotné zapnutí až do stavu, kdy je telefon připraven trvá přesně 36 sekund! Je to poměrně dlouhá doba, ale nesmíte zapomínat, že v ruce držíte malinkatý „počítač“ s nefalšovaným operačním systémem. Tomu, že třeba zapnutí Windows také trvá poměrně dlouho už ani nevěnujeme pozornost. Oproti tomu vypnutí telefonu je záležitostí 3 sekund. Když je telefon připraven, svítí na vás kvalitní aktivní displej zobrazující 65 tisíc barev a modře podsvětlené klávesy. Telefon je mnohem hezčí a elegantnější, než působí na fotografiích. Zapůjčený telefon měl v sobě duši českého firmware 06.

První kontakt - ovládání

Asi každý po prvním kontaktu s SX1 začne prozkoumávat originálně a nezvykle umístěná tlačítka jednotlivých čísel na bocích přístroje lemujících displej. Ani já jsem nebyl výjimka a totéž jako ostatní mne vedlo k jejich mačkání a pokusům, jak padnou do ruky. Musím se přiznat, že jsem hodně kroutil hlavou nad tímto nápadem inženýrů a designérů od Siemense. Příval nelichotivých slov ale začal teprve po „osahání“ si středového joysticku, který je podle mého soudu největším problémem telefonu. Tento velmi důležitý ovladač byl navrhnut spíše pro okrasu než pro samotnou funkčnost. Joystick je titěrný, kluzký a špatně ovladatelný. Je to jako by vám někdo do automobilu BMW dal plastový volant a namazal jej olejem. Tak nějak můžu přirovnat špičkový telefon SX1 a jeho joystick. Při trošku zpocených prstech klouže a tak se můžete jednoduše překliknout do jiné funkce, než zamýšlíte. Proč nemohl být tento prvek na horní plošce zdrsněný nebo nějakým prolisováním zvýrazněný podobně jako Nokia 6600 nebo SE T610? Pokud máte silnější prsty, tak na SX1 rovnou zapomeňte a porozhlédněte se jinde nebo vás může překvapit malý záchvat šílenství v horším případě infarktový stav. Na nějakém řádění v rychlých akčních hrách si opravdu „zgustnete“ a hru raději vypnete, než abyste pokračovali dál. Nezvykle umístěná boční tlačítka jsou proti tomu ergonomickým skvostem a dá se na ně postupně zvyknout. V joysticku jsem nenašel zalíbení ani po 14-ti dnech a stále jsem s ním bojoval. Na pravém boku telefonu najdete dvě tlačítka sloužící pro rychlý přístup k hlasovému vytáčení (delší stisk) a fotoaparátu. Jsou přednastavená a nedají se modifikovat.



pekelný joystick a nezvyklá klávesnice, na kterou si ale zvyknete

Menu a nastavení

Logicky a po paměti jsem kliknul na středový joystick v očekávání, že se dostanu do menu. Aha? První změna oproti běžným Siemensům. Po kliknutí nebo pohybem směrem dolů se dostanete do samotného adresáře. Nejdřív jej ale musíte „nakrmit“ kontakty. Samotný vstup do menu se nachází pod joystickem po stisknutí tlačítka tří po sobě jdoucích obdélníčků. Mohlo by se zdát, že je při prvním seznámení menu graficky podobné jako u ostatních telefonů Siemens, a že to vlastně není nic tak nového. Omyl. Každá z ikonek v hlavním menu pod sebou skrývá několik dalších podmenu, která jsou mnohdy velmi obsáhlá a skrývají ve svých útrobách opravdové lahůdky. Ve skutečnosti je ale vše logicky seřazeno a není složité na pochopení. Během pár minut se v menu zorientujete a pomalu si začínáte na SX1 zvykat a srůstat s ní.
Celé menu na vás působí příjemným dojmem. Ikonky jsou graficky přívětivé. Pokud se vám nelíbí původní rozdělení ikonek na ploše, není problém si menu přizpůsobit podle vlastního vkusu. Ikonky lze přesouvat, vytvářet nové složky, pojmenovávat je a kompletně si tak přizpůsobit menu k obrazu svému. Přesně tak, jak to děláte třeba na ploše vašeho počítače. Úvodní obrazovku můžete změnit přidáním vašeho oblíbeného obrázku nebo i změnou loga vašeho operátora za jiný obrázek. Hodiny v levém rohu lze nastavit buď na digitální nebo klasické ručičkové. Vybírat můžete ze čtyř přednastavených barevných schémat. Dále lze přizpůsobit dvě funkční tlačítka na hlavním displeji a přiřadit k nim skoro jakoukoliv funkci. Totéž platí o klávesách 2-0, které můžete nadefinovat pro běžné funkce, telefonní čísla a také jednotlivé aplikace.




několik pohledů na základní obrazovku, menu, adresáře funkcí, zrychlenou volbu, nastavení


Žhavíme

Co je na SX1 absolutně fascinující, že za jedny peníze (cena se pohybuje na internetu kolem 15 000,- Kč), se vám dostane do rukou v jedné malé krabičce hned několik zařízení. Když to vezmu pěkně popořadě, tak je to samotný telefon, který už svým vybavením pro komunikaci, psaní SMS a MMS je špičkový. Dále je to videorekordér s možností záznamu dle kapacity vaší paměťové karty a přehrávání .3gp souborů. Videopřehrávač souborů .avi. Fotoaparát s čtyřnásobným zoomem. FM rádio přehrávač s možností uložení až šesti stanic a následného pojmenování. Mp3 přehrávač hudebních nahrávek. Hlasový záznamník, herní konzoli na úrovni GameBoy-e a dálkové ovládání vašich hi-fi komponentů (potřeba nainstalovat speciální aplikaci). Když to tedy vše spočítám, tak mi vychází celkem 8 různých zařízení v jednom. To už je pořádná síla. Nemyslíte? A to nemluvím o možnostech rozšiřování SX1 formou Symbian aplikací, až co kapacita paměti stačí. Abych mohl všechny tyto možnosti vyzkoušet (hlavně video a mp3), které zabírají celkem slušnou kapacitu paměti, zasunul jsem do slotu umístěného na boku SX1 32Mb MMC kartu z mé stařičké SL45. Teď je teprve SX1 připravena na velký multimediální test.


slot na paměťovou kartu
Start!

Rozepisovat se zde o všech funkcích je asi nošením dříví do lesa. O tom už bylo napsáno mnoho a většinou se každá recenze opakuje, protože základní funkce, které dostala SX1 do vínku zůstávají stejné pořád. Já se spíše zaměřím na praktickou stránku a opravdu uživatelské dojmy. Vzhledem k tomu, že už od přírody jsem velký hračička a zvelebování dané věci patří k mým koníčkům, snažil jsem se vyzkoušet na SX1 všechny možné aplikace i všechna možná i nemožná nastavení. Právě z těchto pokusů mi zůstalo v zápisníků, do kterého jsem si zapisoval poznatky, hned několik poznámek.
Co rovnou mohu s čistým srdcem napsat je to, že SX1 má výborně čitelný aktivní displej. I ve dne s pohasnutým displejem vidíte vše tak, jak tomu je u běžných černobílých displejů starších telefonů. Dalším plusem je zdvih tlačítek, které při stisku vydávají příjemně tence lupavý zvuk a neruší tak vaše okolí, když píšete SMS. Hlavně boční číselná tlačítka mají až neslyšitelný stisk. Co ale nepochválím je, že zadní kryt baterie má asi 1 milimetrovou vůli a při držení telefonu popojíždí. Sice to vyřeší papírek, který se pod kryt zasune, ale v této třídě je to spíše k zlosti. U levnějších přístrojů to beru jako daň za nízkou pořizovací cenu a ne příliš kvalitní plasty, ale proč u SX1!? U telefonu s jasným zaměřením na manažerskou třídu! K mnohem většímu a nepříjemnému zjištění se dostanu v další samostatné kapitole, kterou je:

Tuhne mi mozek

Ano. Jak je již patrno z názvu kapitoly, SX1 je vyznavačem zatuhnutí celého systému s následným požitkem v restartu. Za celou dobu 14 dnů jsem nespočetněkrát musel telefon restartovat. To neprobíhá jak jsme zvyklí občas u vašich počítačů. Jedinou možností znovuoživení je otevření zadního krytu a povytažení baterie. Představte si tuto situaci. Máte jednání, potřebujete se dostat do kalendáře pro zapsání schůzky, rychle v rámci možností a suchých prstů najedete joystickem na ikonku a …ejhle. Konec! Telefon přestane reagovat a zasekne se. Teď máte dvě možnosti:

a) Omluvíte se tedy, otevřete zadní kryt, povytáhnete baterii, zapnete přístroj, počkáte 30 sekund než je připraven, znovu najedete na kalendář a s pomalým pohybem joysticku jej otevřete a napíšete datum termínu.

b) Děláte, jako že si poznámku zapisujete a přitom si neustále v hlavě opakujete termín schůzky a modlíte se, abyste jej nezapomněli nebo nespletli. Po jednání rychle utíkáte do ústraní, kde provedete výše popsané kroky.

Toto není sci-fi. To je bohužel u SX1 realita. Také při současném otevření hned několika aplikací nebo funkcí dostává telefon zcela zřetelné zpomalení až s několika sekundovou odezvou na požadovaný krok. Přikládám to za vinu FW06, který ještě není zcela dokonalý a při některých krocích převážně v otvírání aplikací se celý telefon zasekne. Možná tento problém řeší až FW07 nebo už dostupný FW08.

Kdo si to má všechno pamatovat

K jednomu kontaktu v adresáři lze přidat až 22 samostatných položek, které lze dle libosti duplikovat. U jednoho jména tak můžete mít i desítky údajů. Přiřadit lze titul, tři emailové adresy, tři webové adresy, tři faxová, tři telefonní a tři mobilní čísla, pager, dvě adresy, tónovou volbu, narozeniny a poznámku. Jménům můžete přiřazovat obrázky a ikonky, které se zobrazí při příchozím hovoru volajícím a při listování adresářem. Jménům můžete přiřazovat vyzváněcí melodie a můžete je zařazovat do různých skupin, které si vytvoříte. Vytvořeným skupinám můžete zasílat skupinovou SMS, MMS nebo email. SX1 si za vás pamatuje všechny možné termíny, schůzky i důležitá data. K dispozici máte poznámkový blok i úkolovník. Data můžete synchronizovat s Outlookem. Pokud máte v adresáři skoro 500 údajů a jmen jako já a s vaší pamětí je to jako s mojí, tzn. že si skoro nepamatujete ani datum svého narození, stačí svěřit svá tajemství SX1 a máte vystaráno. Výborný je také převaděč různých jednotek, s kterým převedete takřka vše. Hlasový zápisník je již standardním vybavením většiny telefonů. Možnosti správy kontaktů a ukládání poznámek a termínů jsou u tohoto telefonu na velmi vysoké úrovni. Vše navíc graficky příjemné a srozumitelné. Tady musím SX1 udělit velikou pochvalu.



kontakty, skupiny, nastavení, volám, psaní SMS




menu organizéru, kalendář, poznámky, úkoly, konvertor a hlasový zápis


Aplikujeme aplikovatelné aplikace

Jak jsem se již zmínil, podobně jako u Java aplikací, které SX1 také zvládá, je možno rozšiřovat její obzory a funkčnost pomocí aplikací pro Symbian. Těch je na internetu nepřeberné množství a dá se s nimi dělat takřka cokoliv. Chybí už jen možnost rozšíření na mikrovlnou troubu, pračku nebo třeba společnici a SX1 by byla téměř dokonalá. Pokud si chcete hrát, ovládat nebo ladit telefon, jsou hranice téměř neomezené. Aplikace, na kterou jsem se skutečně těšil byla Total irRemote od Psiloc, umožňující dálkové ovládání hi-fi komponentů a všech zařízení pracujících na bázi infračerveného přenosu informací. Bohužel, i přes veškerou snahu se mi touto aplikací nepodařilo přes SX1 korektně nic ovládat. Testovanými měly být komponenty SONY (TV, DVD,CD,MD,Video,Receiver a PANASONIC (Video). Zkoušel jsem všelijak přepínat v nabídce komponentů a až při zběsilém cvakání asi 10x rychle za sebou na joystick cca 5 cm od televizoru se tento s velkou prodlevou zapnul. Možná už se nemohl dívat na můj rudnoucí obličej a raději se uvedl do stavu zapnutí sám. Bohužel se ale neslitoval při vypínání a tak muselo přijít na řadu manuální uvedení do stavu Stand by tzv. ručmo. Ostatní komponenty zcela odmítnuly spolupráci. I když výrobce na svých stránkách inzeruje, že je tato aplikace kompatibilní i pro SX1, já za sebe musím prohlásit, že v testovaném telefonu aplikace nefungovala. A nebyla jediná. I program SmartMovie pro přehrávání videa odmítal komunikovat a po jeho zapnutí restartoval telefon. Podobně aplikace Full Screen Caller nefunguje na SX1 zcela optimálně. Tento program umí při příchozím hovoru přes celý displej zobrazit fotografii volajícího spolu s jeho údaji. To sice zvládá na výbornou, ale nejdříve vám telefon 3x zavibruje, potom začne vyzvánět, ale zcela ignoruje nastavenou vyzváněcí melodii a stále přehrává defaultní z výroby.


s Total irRemote si testovaná SX1 nerozuměla



fexplorer prohlédne SX1 až do žaludku | s World Clock ve světě nezmeškáte


Proto pokud si budete chtít nějakou aplikaci pro SX1 koupit, vyzkoušejte si dopředu její demo nebo trial verzi, zda skutečně v SX1 funguje bez problémů a tak, jak její funkce propaguje výrobce. Předejdete tak zklamání a utraceným penězům. Většina aplikací však funguje bez problémů a vaší SX1 naučí novým kouskům.

Kdo si hraje nezlobí

Použít SX1 jako herní konzoli je další možností tohoto telefonu. Originální instalované hry Sitris (klon Tetrisu) a Mozzies jsou už sami o sobě výborné. Já se zastavím u Mozzies, se kterou jsem strávil nemálo zážitků. Cílem hry je střílet do poletujících komárů, oč vám joystick stačí. Po jejím zapnuti zprvu nechápete, proč ta hra nefunguje a proč nereaguje na tlačítka a pouze můžete střílet joystickem, ale ne s ním manévrovat. Vtip je v tom, že telefon musíte vzít do ruky a přesně jako s brokovnicí s ním hýbat, naklánět jej do všech stran, zamířit a střílet a střílet. Zabudovaná kamera snímá pozadí místa, kde se nacházíte a program do ní integruje létající komáry, kteří na vás legračně civí a při jejich zasažení vydávají prima zvuk "aúú". Velká legrace je zakrýt čočku kamery. To potom nastává komáří nálet a vy nemáte absolutně šanci nějakého z nich sestřelit. Rychlost komárů je potom trysková. Vskutku požitek je hru zapnout na veřejném místě jako je třeba nádraží nebo při čekání na autobus. Pokud milujete exhibicionismus, tak je tato hra právě pro vás. Trhavé pohyby vašeho těla a rotace na místě jsou lahodným objektem zájmu pro oko kolemjdoucích a snad se nenajde nikdo, kdo by nekroutil hlavou. Možná na vás někdo zavolá první pomoc, protože dostane strach, zda jste nedostali epileptický záchvat :o). Hry na SX1 jsou graficky skvělé a je jich po internetu taková spousta, že můžete hrát, co vám síly stačí. Problém je se zmiňovaným joystickem, se kterým moc hbitosti neužijete, ale u většiny her se dá nakonfigurovat klávesnice. S tímto nastavením už si hru zahrát můžete mnohdy jednodušeji. SX1 zvládne přehrávat i hry pro Nokii N-Gage. Skutečné 3D hry mají výbornou grafiku a zvuk. To je ale jiná kapitola a do této recenze nepatří.


komáří úlet | kolik klonů Tetrisu ještě bude?



prince of persia je vskutku úžasný | bowling jako živý


Pozor! Vyletí ptáček

Fotografování a natáčení videa funguje u SX1 velmi pohodlně a o každém kroku jste informováni na displeji. Fotoaparát umí čtyřnásobný zoom, což se ale projeví na kvalitě fotografií. Čím blíže si totiž objekt zájmu přiblížíte, tím více musíte počítat s horší kvalitou výsledné fotografie. Při největším zoomu je již fotografie neostrá a její barvy ztrácejí na realističnosti. Celkem můžete nastavit rozlišení fotografií ve třech velikostech. 96x80, 160x120 a maximální 640x480 pixelů. Tyto navíc ve třech stupních kvality od nízké až po vysokou. Ovšem nízká kvalita při rozlišení 640x480 se velmi podepíše na kvalitě fotografie a ta je potom téměř nepoužitelná. Výsledné fotografie si můžete prohlédnout ve vestavěném prohlížeči obrázků. Navíc je můžete upravovat a vytvářet z nich MMS pohlednice s přidáváním přednastavených grafických prvků.


pracovní prostředí fotoaparátu

nízká kvalita 80x96 | normální kvalita 80x96 | vysoká kvalita 80x96

nízká kvalita 160x120 | normální kvalita 160x120 | vysoká kvalita 160x120


nízká kvalita 480x640 | normální kvalita 480x640 | vysoká kvalita 480x640


U videa máte možnost nastavit dvě kvality záznamu a zapnutí či vypnutí zvuku při nahrávání. Pro přehrávání videa v mobilu jsou pořízené záznamy dostačující, ovšem pro přehrávání v počítači spíše pro ukázku než k nějakému rodinnému promítání místo televize. Přece jen jsou integrované kamery v mobilních telefonech pouhou náhražkou skutečných dospělých sestřiček a u SX1 tomu není výjimkou. Časová odezva mezi snímáním videa a zobrazením v reálném čase na displeji je dobrá a snímané objekty se příliš „nevlní a neplavou“. Během fotografování a nahrávání se třikrát telefon za celou dobu testování „kousnul“, ale to bylo způsobeno další aplikací běžící na pozadí. Přece jenom fotoaparát a video zabírají nejvíce z paměti telefonu. Proto je lepší mít tyto funkce zapnuté samostatně a vše ostatní mít ukončeno.

pracovní prostředí videokamery

co takhle se podívat na video? MIB2 na SX1 v integrovaném videopřehrávači.


MMS? Něvazmóžno

Bohužel. Oskar, SX1 a MMS spolu nechtějí kamarádit. Tuto skutečnost jsem si ověřoval i na různých diskusních fórech. Někteří majitelé SX1 jsou na tom podobně jako já a stěžují si, že jim u FW06 MMS u Oskara prostě nefungují. Jiní zase oponují, že jim vše funguje správně i s FW06. Proč to u někoho funguje a proč u někoho ne, je záhadou. Každopádně se nemohu podělit o zkušenosti s provozem MMS, tudíž tuto kapitolu ukončím slovy – MMS? Zděs něvazmóžno.

No a co bude dál?

Konec. To je to slovo, které vystihuje jak tuto recenzi, tak mé čtrnáctidenní testování SX1. Za celou dobu jsem na telefonu našel některé závažné nedostatky, které bych zařadil jako: Nedomyšlené - problémový joystick, ne zcela pasující zadní kryt baterie a řešitelné - "tuhnutí" systému a nefungující aplikace. Poslední dvě se dají vyřešit novým firmwarem a obstaráním jiných aplikací. Joystick však žádný nový firmware nespraví. Na ten si musíte buď zvyknout, nebo se s ním rozčilovat. Telefon v této třídě by neměl mít žádné chyby, nebo alespoň nedůležité a zanedbatelné. U SX1 se to bohužel nepodařilo a ačkoliv na jeho finální verzi bylo spoustu času, stále to není zcela dokonalé. Avšak i přes tyto neduhy musím uznat, že je SX1 jeden z nejlepších a nejvybavenějších dostupných mobilních telefonů na trhu právě kvůli své univerzálnosti, přehlednosti a rozšiřitelnosti. Ač se to někomu nemusí zdát, SX1 je velice návyková hračka, na které začnete být ať chcete nebo nechcete po nějaké době závislí. Už teď se těším na jejího nástupce, který snad bude představen na podzim letošního roku. Bude to SX2? Co myslíte?


Za laskavé zapůjčení telefonu děkujeme firmě:

AGORA plus, a.s.
značková prodejna a servis SIEMENS
pasáž MAXIMUS, Masarykova 25/27 Brno















Fotografie: Radim Zeman ©2004


Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor