Autor


Radim Zeman
  Recenze: Siemens ST60 - Update s videem
Vydáno dne:  26.05.2004
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 67x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
recenze

V dnešní recenzi se podíváme na zoubek právě do prodeje přicházejícímu Siemensu ST60. Bude lepší než jeho předchůdce ST55, nebo je vše při starém? Čtěte dál jak dopadl náš test.

Bylo, nebylo…

Značka Siemens má občas podivné období, kdy vybočí ze svých zaběhnutých kolejí a vyrazí do světa se zcela odlišným telefonem. V loňském roce to byla v srpnu nově představená ST55, která překvapila snad každého skalního fanouška této značky svojí odlišností. První fotografie, které se dostaly na světlo internetu vypadaly jako typická fotomontáž. Telefon byl rozmazaný, designově odlišný a jediné co ho spojovalo s touto značkou bylo právě logo Siemens, které mohl každý trošku zručný uživatel do telefonu dosadit v grafickém programu. Teprve později začaly přicházet pravdivé informace o tom, že telefon s označením ST55 skutečně na trh přijde, ale nekoupíte ho nikde jinde než u operátora T-Mobile, který celou vyrobenou sérii nechal obšťastnit svým tolik diskutovaným menu a rychlými tlačítky na wap.
Již koncem roku 2003 se začalo šuškat, že ST55 dostane svého mladšího bratříčka, který by měl mít typové označení ST55i a měl by zvládat i Javu (návod jak dostat Javu do ST55 naleznete zde). Na sklonku loňského roku však už bylo jasné, že nástupcem ST55 bude právě ST60 obsahující Javu a vestavěnou videokameru. Ano. Java a možnost záznamu videa to jsou dvě jediné změny oproti předchůdci. Přes informace, že ST60 nebude vůbec dodávána na český trh a skoro dvouměsíční zdržení, je tento telefon konečně zde a my se můžeme podívat na tuto vzácnou návštěvu z miliardové Číny. Na rozdíl od svého předchůdce bude ST60 volně k prodeji v síti mobilních prodejců za cenu kolem 6 500,- Kč. My ale otestujeme ST60 určenou pro T-Mobile.

Urobime prezenčku


Změna se nekonala

Představovat vzhled ST60 je jako představovat světu přední světlomet Škody Favorit z pod plachty (pamětníci jistě vzpomínají). Každý ho zná a každý jej už viděl snad tisíckrát. ST60 je jednoduše k nerozeznání od svého staršího brášky ST55. Žádná inovace vzhledu, žádné nové hrany nebo zakulacené rohy, nic. Zřejmě bylo designérům líto nevyužít dále formu na výlisky ze staré ST55. Na druhou stranu musím uznat, že design ST55 byl trošku nadčasový a proto ST60 neztrácí nic ze svého půvabu a směle tak může pokračovat ve zděděném vzhledu se ctí. Telefon je přitažlivý, působivý a dokáže zaujmout. Šedá střední linie s prolisem oddělující přední část od zadní dodává přístroji luxusní šmrnc. Jako třešnička na dortu je mřížka sluchátkového reproduktoru.

Krytka reproduktoru - šmrncovní doplnění


Ten, kdo má rád elegantní telefony si v ST60 určitě najde svůj cílový objekt. Výtku mám k použitým plastům, které zcela jistě po krátkém užívání začnou při stisku vrzat. Testovaný telefon ač poměrně nový už tímto neduhem trpěl. Jeho veškeré technické údaje naleznete v přehledu telefonů.

Najdete 1 rozdíl?
hi-res 300dpi


Displej – chlouba ST60

Skoro více jak polovinu celé přední strany zabírá velký barevný aktivní displej zobrazující 65 000 barev. Jeho čitelnost je výborná. Kontrast a jas lze regulovat v několika krocích. Na jeho pozadí si můžete umístit libovolný obrázek nebo fotografii a jako spořič můžete zvolit přednastavené hodnoty nebo funkci slide s prezentací až čtyř obrázků. Menší nevýhodou je konkrétně u tohoto přístroje nemožnost nastavení délky pohasínání displeje. Vzhledem k ostatním telefonům je pracovní doba podsvícení poměrně krátká. Necelých 11 sekund podsvícení displeje může v některých operacích s telefonem docela vadit a při ukazování např. pořízených fotografií musíte stále podsvětlení oživovat.. Pokud chcete šetřit baterii, můžete v menu zrušit podsvícení displeje, klávesnice nebo obojího zaráz. Displej je opravdovou chloubou ST60 a dovolím si ho porovnat s displejem u SX1.

Displej je dobře čitelný


Zahrajte tu našu

ST60 umí vyzvánět až 40-ti hlasy. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že vyzvánění u mých oblíbených Siemensů nedosahuje kvality některých konkurenčních značek. Podobně je to i u tohoto přístroje. Melodie mi připadají zvukově nevyvážené, slité a jednotlivé nástroje do sebe příliš utopené. Při nastavení hlasitosti na maximum vydává reproduktor při přehrávání chrčivý přebuzený zvuk a skladby jsou téměř nerozeznatelné. Také 22 přednastavených melodií je docela málo. Můžete je sice rozšířit o pět vlastních, které vyrobíte ve Skladateli, ale to celé číslo nezachrání. Ani výběr není nikterak ohromující.

Tlačítka jako zrnka rýže

Někdy se o rýži říká, že je to čínská pomsta. Totéž bych s trochou nadsázky napsal i o klávesnici u ST60. Tlačítka skoro tak titěrná jako zrnka rýže jsou určená spíše pro tenčí prsty mladých dam, než silné prsty pánů. Navíc jejich rozložení velmi blízko u sebe díky velikosti displeje je poměrně nešťastné. Telefon jsem testoval na dámské společnosti a i něžnější pohlaví mělo s obsluhou klávesnice problémy. Samozřejmě, že se tlačítky po čase naučíte obstojně manipulovat, ale občasné přehmátnutí ztrácí na komfortu obsluhy. Tlačítka vyžadují silnější stisk v doprovodu hlasitějšího lupnutí, které vás zcela jistě prozradí při situacích, kdy píšete SMS a chcete být neslyšní ;o). Celá klávesnice je rovnoměrně podsvětlena modře, což dodává telefonu větší eleganci. Prostřední řada tlačítek je více vystouplá a lépe se ovládají.



Joystick je sice oproti SX1 opatřen gumovou hlavičkou takže neklouže, ale je zapuštěn hodně hluboko a tak vás občasné překliknutí nemine. Navíc jsem měl pocit, že si občas dělal joystick co chtěl a směry kam v menu jít si určoval sám. Povytažení minimálně o 2-3 milimetry by mu prospělo.

Menu a ovládání

Kdo očekává alespoň nějakou změnu v menu, bude pravděpodobně zklamán. Ani zde se žádný převrat nekonal až na nové položky v adresáři Hry – Moje hry & další pro Javové aplikace a nové položky v adresáři Kamera. Stále stejný počet devíti speciálních T-Mobile jednoduchých a obyčejných ikonek na hlavním menu s dominantní ikonou uprostřed pro T-zones jako u ST55. Menu je jednoduché a intuitivní, ale vypadá na dnešní dobu trochu chudě a „nedobarveně“. Barevná schémata u ST60 nenajdete, takže se musíte smířit s tím, že budete mít pouze bílý podklad a černé písmo. Také úvodní a finální animaci doprovázenou melodií nevypnete a ani nezměníte. ST60 mi vůbec připadá jako takový poloprodukt, který nehraje na nějaké vaše nálady a nenechá na sobě moc změnit. Pouze tapety a melodie jsou to, co můžete kombinovat podle nálady.

Co v sobě ukrývá

ST60 nabízí slušný standard dnes již běžných funkcí a pro uživatele netoužící po něčem zvláštním, co stejně nevyužijí, je to výborný tip. Ti, kteří jsou závislí na posílání informací a komunikaci mezi telefony a jinými mobilními zařízeními si s ST60 neužijí. V telefonu totiž nenajdete IrDA a už vůbec ne Bluetooth. Jste tak odkázaní pouze na stahování přes WAP nebo přes datový kabel, což považuji v dnešní době za nedostatečné, zvlášť když se jedná o pokračovatele ST55, kterému byl tento nedostatek vytýkán. Ani tentokrát se inženýři nepoučili. Přece jenom velký bratr T-Mobile měl zřejmě stále velké rozhodovací právo při vývoji a nechtěl si nechat ujít zisky za stahování dat přes wap.
Telefonní čísla můžete přiřazovat do skupin, přiřazovat jim obrázky i vyzváněcí melodie a totéž můžete dělat i u samostatných kontaktů. Ke každému jménu v adresáři můžete přidat až 11 údajů. Pokud listujete v adresáři nebo vyhledáváte jména tak jako já vymačkáním daného počátečního písmene kontaktu, připravte se na poměrně dlouhou časovou odezvu, než telefon kontakt najde. Dvě sekundy hledání jsou hodně dlouhá doba. Na vině je nejspíš v tomto telefonu pomalejší firmware.Běžné funkce jako budík, kalkulačka, převody, kalendář, poznámky a další nebudu v této recenzi rozebírat. Od ST55 se v ničem neliší a bylo o nich napsáno již dost. Své určení plní dostatečně a nevybočují nikterak z řady od ostatních telefonů.
Při psaní SMS můžete psát směle bez omezení. ST60 rozděluje zprávu až do deseti částí. Bohužel ale nejste informováni číslem již napsaných znaků a tak vlastně nevíte, kolik zpráv již máte napsáno. To ale můžete zjistit v možnostech kliknutím na položku velikost zprávy. Česká T9 píše zprávy s diakritikou. T9 lze samozřejmě vypnout. Ne však v nastavení zpráv, jak je tomu zvykem, ale v menu nastavení telefonu.Text zprávy si můžete barevně navolit a také u něj použít formát – tučný, podtržený, kurzíva atd. Do mapy znaků se dostanete dlouhým stiskem klávesy *.

My ze štvté bé popvvé

Novinkou u ST60 je možnost záznamu videa integrovanou kamerou. Na zadní straně telefonu je u čočky i integrované mini zrcátko pro případný autoportrét. Z každého se tak může stát mistr krátkých upoutávek. Záznam je totiž umožněn pouze cca na 7-8 sekund a navíc bez zvuku!! Toto využití video záznamu je tedy užitečné tak leda pro MMS zprávy a ti, kteří si koupí ST60 právě kvůli videu, s tím musí počítat. Krátkozraký tah přidat do telefonu rychle něco navíc, aby nebyl odlišen pouze Javou.

Benátské zrcadlo to sice není, ale postačí


Vraťme se ale k recenzi. Kvalita videa se dá nastavit ve třech úrovních. Vaše video ukázky můžete nahrávat v rozlišení 160x120, 320,240 a 640x480 bodů. Nečekejte však žádnou závratnou kvalitu. I na displeji telefonu je kvalita uloženého videa velmi nevýrazná a co teprve na počítači v rozlišení 640x480! Totéž platí o fotografiích pořízených přes stejnou čočku. Fotografie vypadají velmi nekvalitně a jsou dosti neostré. Je to klasický integrovaných VGA fotoaparát a podle toho se odvíjí kvalita. Na rychlé snímky z akcí ale postačuje. Cenu za uměleckou fotografii ale určitě nezískáte. Fotografie můžete přiblížit zoomem a přidat nebo ubrat na jasu. Hračičkové využijí 3 speciální barevné efekty pro fotografie. Kromě normálních barev i černobílé, sépiově hnědé a namodralé snímky. Fotografie i videa můžete uložit a následně posílat přes MMS a e-mail.

Cenu za uměleckou fotografii určitě nezískáte


Hrajeme si při čekání

Standardně jsou v telefonu nainstalovány tři hry pro krácení dlouhé chvíle. Wacko, Funny toggle a přibližně miliontá verze Tetrisu. Vítanou změnou je integrace Javy ve verzi MIDP 2.0. Konečně si tedy můžete zahrát javové hry a aplikace. Ty si ukládáte přes datový kabel do adresáře Moje hry & další. Otevírání javové aplikace ale bohužel opět nějakou chvíli trvá a u datově náročnějších her vám může připadat jako celá věčnost. Opět se odvolám na verzi firmware a věřím, že v novějším update se rychlost otevírání aplikací zlepší.

Konec?

ST60 je opravdu podivný telefon. Od svého předchůdce dostal sice do vínku dvě nové funkce, ale z jeho prvotních chyb se nepoučil. Jako alarmující nedostatek uvádím absenci Bluetooth nebo IrDA. Také pomalost telefonu není určitě pozitivním hodnocením. Vrzající plasty,nekvalitní fotografie, velmi krátký nezvukový záznam videa a minimální možnost vlastního přizpůsobení. Na to vše si musí potenciální koupěchtivci zvyknout. Na druhou stranu dostanou přístroj s povedeným a exklusivním vzhledem a velmi kvalitním displejem. Vzhledem k tomu, že se nejedná o plnokrevný Siemens a jeho pověsti hodně ublížilo spojení s T-Mobile, musím mu přiznat snahu o zaujmutí potenciálních majitelů. ST60 bych přirovnal k Siemensu S40 (původně Bosch), který měl podobný osud a také se to odrazilo na jeho prodejích. Elegantní telefon ovšem s nemožností rozšíření, úprav a přizpůsobení. Snad se na dalším nástupci ST60 inženýři poučí a vytýkané chyby odstraní. Celkově tento přístroj hodnotím jako dobrý telefon, který ovšem nekomunikuje s okolím, je nekompatibilní a od rodiny Siemensů podědil pouze název.


Za laskavé zapůjčení telefonu děkujeme firmě:

AGORA plus, a.s.
značková prodejna a servis SIEMENS
pasáž MAXIMUS, Masarykova 25/27 Brno












Fotografie: Radim Zeman ©2004


Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor