Autor


Radim Zeman
  Recenze: SuperTooth - handsfree bez drátů
Vydáno dne:  13.09.2004
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.84444.24.24.2   4.2 (hodnoceno 5x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.84444.24.24.2
 
recenze

V březnu jsme vás informovali o zajímavém příslušenství pro mobilní telefony- bezdrátovém handsfree SuperTooth, pracujícím s technologií Bluetooth. Tuto novinku, která se objevila i na českém trhu jsme měli možnost důkladně otestovat. Jak testování dopadlo s telefony řady x65 se dozvíte v následující recenzi.

Vařečka na baterky

Bluetooth handsfree SuperTooth v někom může evokovat vařečku, v jiném zase policejní terčík, kterým se jen velice neradi necháváme zastavovat. V každém případě je to zajímavý přístrojek, se kterým už možná skutečný policejní terčík zastavující vás za držení telefonu v ruce za jízdy neuvidíte.

V balení si s sebou domů přinesete samotný SuperTooth, kovovou sponu, nabíječku do sítě, autonabíječku a přídavné sluchátko - bondovku, které slouží pro přepojení hovoru, který nemusí slyšet třeba vaše drahá polovička. My jsme toto BT příslušenství testovali na telefonu S65 (FW12) a S55 (FW20).

Nová techno vařečka?


Provedení

Celé zařízení je provedeno z tvrzeného plastu. Ve spodní části jsou umístěny dva silné magnety, za které se SuperTooth uchycuje na kovovou sponu. V kruhové části jsou umístěny zdířky pro připojení autonabíječky a síťového adaptéru pro dobíjení baterie. Ta vám vydrží na jedno nabití až 600 hodin v pohotovostním stavu a až 15 hodin můžete hovořit. Další vývod je na pravé straně pro konektor přídavného sluchátka. Jeho zapojením dojde k odpojení reproduktoru a zvuk je slyšet pouze v "bondovce".


zdířky pro autoadaptér, nabíječku a bondovku | magnety pro přichycení ke sponě


Horní straně dominují dvě tlačítka pro příjem a zrušení hovoru, která jsou ve tmě podsvícená zeleně a červeně. Vedle nich jsou dvě informační diody. Modrá pro funkci BlueTooth a červeno-zelená pro signalizaci dobíjení. Hlasitost reproduktoru lze regulovat otočným potenciometrem. Pod ním je poslední tlačítko pro zapnutí, nebo vypnutí celého přístroje.

Ovládací tlačítka | tlačítka během hovoru svítí


Přesně na druhé straně naproti reproduktoru napříč celým zařízením je umístěn mikrofon. Je přichycen na gumové nožičce, se kterou jde natáčet ve vertikálním směru a dosáhnout tak optimálního příjmu hlasu. SuperTooth se pyšní označením DSP (Digital Signal Processor), který zajišťuje čistý přenos a zamezuje tvorbě nežádoucí ozvěny. Při našem testování jsme opravdu nezaznamenali v interiéru nežádoucí ozvěnu a šum z reproduktoru. Zvukově je na tom SuperTooth o poznání lépe než jiné handsfree sady, nicméně nedosahuje kvality pevných sad, což jistě každý pochopí při porovnání konstrukcí. SuperTooth se dá použít nejen jako lehká sada do auta, ale můžete jej využít i pro domácnost, nebo kancelář, kde vám splní službu hlasitého odposlechu.

mikrofon lze vertikálně natáčet | detail reproduktoru


Modrá je dobrá

První věc, kterou musíte udělat pro začátek, je spárování telefonu a SuperTooth. To probíhá vypnutím SuperTooth cca na 4 sekundy, podržením tlačítka pro spojení hovoru a zapnutím handsfree. Ozve se zvuková signalizace a rozbliká se přerušovaně červeno-modře LED dioda. V telefonu zapnete BlueTooth a zadáte Hledat. Po chvilce vám na displeji naskočí informace o nalezeném zařízení SuperTooth 3.5. Pro dokončení spárování si telefon vyžádá heslo k HF, které je 0000. Na handsfree bliká modrá LED dioda signalizující přenos BlueTooth. Tím je vše připraveno pro provoz a my můžeme testovat za plného provozu.

Nejdřív musí proběhnout spárování telefonu se SuperTooth


Montage und Demontage

Montáž, dá-li se to tak nazvat, se provádí jednoduchým úkonem, kterým je umístění kovové spony kamkoliv v dosahu řidiče (zpravidla na sluneční clonu nad volantem). Na tu potom pouze přichytíte díky magnetům celé handsfree a tím je vše hotovo. Samozřejmě pokud vlastníte obrněné vozidlo, nebo tank, které čalouněním interiéru příliš neoplývá, můžete SuperTooth "přilepit" takřka kamkoliv (viz. demonstrace na fotografii s bokem automobil). Síla magnetu je dostačující, takže i při větších nerovnostech, kterých je na našich cestách víc než dost, handsfree pevně drží a nespadne vám za jízdy na zem. Demontáž je obdobná - menší silou zase handsfree odpojíte a dáte např. do kapsy nebo do tašky. Spona zůstává stále na svém místě. Dosah handsfree od telefonu je cca 10m. Potom již nastává nesrozumitelné brblání hlasu v reproduktoru.


Montáž je maximálně jednoduchá
Lze použít i jako outdoor handsfree ;o)


Spojka, kvalt, plyn

1. Město - pomalu ale rušně

Handsfree je spárováno, sluneční clona je obsazena a tak mi nezbývá, než se vrhnout do testování. Vyjíždím tedy směr centrum Brna, kde očekávám přemíru decibelů, které otestují SuperTooth v městském provozu. Nechávám si od kolegy zavolat abych otestoval signalizaci hovoru. Telefon zazvoní a ihned se ozve i zvuková signalizace ostřejším pípnutím ze SuperTooth. Zmáčknu zelené tlačítko pro příjem hovoru na handsfree a hovor může začít. I když teploměr na displeji ukazuje číslo 28,5°C, musím jet se zavřeným okýnkem. Na druhou stranu není ani jiná možnost, protože v tak hustém provozu neslyšíte se staženým okýnkem skoro nic ani na maximálně nastavenou hlasitost. Tedy abych upřesnil - slyšíte, ale nedá se to nazvat komfortním poslechem. Proto by se dalo urychlené vytahování okýnka zakomponovat do vyhlášky jako známka volání s handsfree.
Vše se ale zlepší, když jste zcela uzavření ve svém automobilu a při potu tváře posloucháte z reproduktoru klidný hlas vašeho kolegy, sedícího v klimatizované restauraci a zastávajícího úlohu druhého testera. Hlas je čistý a je rozumět skoro každé slovo. Občas sice zazní z jedné nebo druhé strany slovo "cože", ale to je dáno i sílou signálu telefonu na určitých mrtvých bodech ve městě. Musím podotknout, že každý centimetr vzdálenosti handsfree od úst má velký vliv na kvalitu. Proto nedoporučuji umístit mikrofon někam na stínítko spolujezdce. Osoba na druhé straně by vás už nemusela slyšet, nebo pouze každé páté slovo.
Hovor ukončíte stiskem tlačítka pro "položení". Pokud chcete opět vytočit poslední volané číslo, stačí, když cca na dvě vteřiny zmáčknete tlačítko příjmu hovoru na handsfree a dojde ke spojení. Pokud je váš mobilní telefon vybaven hlasovým vytáčením (což S65 není), krátce stisknete tlačítko pro příjem hovoru na handsfree a hlasem zvolíte daného účastníka (musíte mít uloženo v mobilním telefonu).
Městský provoz tedy obstál na horší výbornou, ale za předpokladu vytažených okýnek. Toto nedávám za vinu žádné lehké sadě do automobilu. Je to nešvar většiny těchto zařízení a je dán malým poměrem výkonu reproduktoru.

50mm reproduktor má svá omezení


2. Mimo obec - rychlá jízda

Opouštím kvapem městský provoz a vyrážím směr dálnice na Břeclav. Vybírám jí záměrně, protože není tak frekventovaná jako D1, ale její povrch (alespoň na začátku) je tvořen panely. To je pro vůz nižší střední třídy, osazený lehkým handsfree ideální testovací dráha. Rozjíždím svůj silný dieselový stroj na hranici 100 km/h a opět volám kolegovi. Spojení proběhne bez problémů a hovor je navázán. Slyšíme se oba poměrně dobře a tak přidávám na plynu. Na hranici 120 km/h je už slyšitelnost o poznání horší. Díky dunícímu spodku automobilu, přejíždějícího stovky panelových spojů, slyšíte už o hodně méně a volíte tak maximální nastavení hlasitosti. Také intenzita mého hlasu se zvedá a mohu mojí komunikaci nazvat menším křikem. Hranice 160 km/h je už opravdu nezvladatelná a pro vozy nižší střední třídy je nejen lehká, ale i pevná handsfree sada v této rychlosti nepoužitelná.
Snižuji tedy rychlost na 100-110 km/h. V této hranici mohu s klidným svědomím říct, že se jedná o komfortní komunikaci s přihlédnutím na konstrukci SuperTooth a automobilu.


Hodnocení

Pokud tedy zhodnotím své dojmy z týdenního testování SuperTooth, dojdu k závěru, že SuperTooth je zajímavý přístroj hodný zájmu pro svou nenáročnost, snadnou montáž bez kabelů a vícero využití (auto, domácnost, kancelář). Nevýhodou může být pro někoho cena, která se pohybuje okolo 3000,-Kč. To je bohužel dáno technologií BlueTooth. Těžká HF sada do automobilu je o několik stokorun dražší a navíc také platíte montáž. Cena se pak může vyšplhat až na cenu 2 až 3 handsfree sad SuperTooth. Zde jsou výhody tohoto zařízení nesporné. U SuperTooth máte jistotu poměrně kvalitního zvuku odpovídajícího lehkým sadám ovšem s určitým omezením při vyšších rychlostech automobilu. Na druhou stranu nikde nemusíte nic vrtat, natahovat kabely a mít strach z nečekaných návštěvníků vozu.


Technická data:

Plně duplexní
Bluetooth version 1.1
Podporuje handsfree i headset
Kompatibilní se všemi Bluetooth telefony
Doba hovoru: více než15 h
pohotovostní režim: více než 600 h
frekvence: 2.4 GHz
vestavěný mikrofon
regulace hlasitosti
interní Digital Signal Processor (DSP) potlačuje šum a echo
světelná signalizace: stav pohotovosti, párování, nabíjení, potřeba dobíjení, nabité baterie
doba nabíjení: 1 1/2 hodiny
ON-OFF vypínač
přenosný, snadno použitelný
rozměry: 150 x 60 x 25mm
hmotnost: 130g
podporuje hlasové vytáčení a funkci redial


Za laskavé zapůjčení příslušenství děkujeme firmě:

RECALL s.r.o.
U Stromovky 25
370 05 České Budějovice
http://www.recall.cz
http://www.supertooth.cz















Fotografie: Radim Zeman ©2004


Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor