Autor


Radim Zeman
  Recenze: Siemens SL65 - nezbedný trpaslík
Vydáno dne:  27.09.2004
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.84444.24.24.24.44.44.44.64.64.64.84.84.8   4.8 (hodnoceno 1x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.84444.24.24.24.44.44.44.64.64.64.84.84.8
 
recenze

V redakci jsme měli možnost testovat nový Siemens SL65, který po modelu SL55 využívá vysouvací klávesnice. V této trochu odlišné recenzi se spíše zaměříme na uživatelské zkušenosti než na popisování funkcí a menu, které jsou totožné s ostatními modely x65 řady.

První náhled

V současnosti je pro mobilní návrháře již poměrně těžké fascinovat davy novinek chtivých zákazníků zcela neotřelým designem telefonu. Proto ani u SL65 se vám při pohledu na jeho vzhled nevydere samovolně z úst citoslovce "ááách". Prostě si řeknete, tohle už jsem někde viděl. Zajímavé to mohlo být u SL55, kdy vysouvací klávesnice byla poměrně nová záležitost. V dnešní době všelijak natáčecích, vysouvacích, vyklápěcích a rotačních telefonů už na nové nápady moc místa nezbývá. Všechny směry a úhly už byly prozkoumány a navrženy. SL65 je plnokrevným nástupcem SL55 a proto je zcela logické, že z něj konstrukčně vychází. Oproti SL55 je novinkový SL65 větší a těžší. Váha o 6g vyšší není až tak moc, ale v ruce už pocítíte rozdíl. Také velikost 90×48×21mm s porovnáním 82×45×22 mm velkého předchůdce je v ruce znát. Je to hlavně díky většímu displeji, který za těch pár milimetrů rozhodně stojí. I když displej jaký má např CX65 nebo S65 by SL65 rozhodně slušel více a místo by se na něj určitě našlo. Kolem displeje je totiž spousta nevyužitého místa a příliš velkých tlačítek.

Jeden z nás musí odejít. Kdo to asi bude?



Muži v černém by záviděli

Tak trochu futuristický vzhled a kombinace designových prvků by mohlo SL65 zařadit do povinné výbavy MIB. Kovově stříbrné tělo s černým metalickým plastem kolem displeje, tlačítek a čočky fotoaparátu rozhodně ostudu svému majiteli neudělá a po vytažení z kapsy nebo pouzdra určitě upoutá pozornost mezigalaktických potvor. Decentní chromovaná mřížka mikrofonu pouze podtrhuje dědictví rodu Siemens a přesně doplní celkový vzhled.

Jeden z doplňků MIB


Na levé straně ve vrchní polovině vykukuje krytka IrDA a na pravé straně dvě multifunkční tlačítka ovládající kameru a hlasový zápisník. Ve spodní části se usadil datový konektor. Jedním z tlačítek prochází černá vlnka, vycházející z klávesnice a lemující čočku fotoaparátu a zrcátka. To je z plastu a je pouze nalepené. Při větším tlaku docílíte jeho posouvání, což bych čekal od levných přístrojů a ne od třídy S.

Nalepené zrcátko působí příliš lacině


Displej

Displej je stejně kvalitní jako v ostatních modelech řady x65. Vše je sice o trošku menší než na větších displejích zmiňovaných modelů, ale i tak máte komfortní přehled o všem důležitém co potřebujete. Na běžném denním světle jsem neměl problém se zobrazením textů, pouze na přímém slunci jsem musel displej občas trošku naklonit. Osvětlení i kontrast displeje se dá plynule nastavovat podle vašich potřeb.

Klávesnice

Když jsem telefon uviděl poprvé, hned první co mně napadlo bylo, že zřejmě budu mít potíže s psaním na vysouvací klávesnici. Po prvním "osahání" jsem musel tuto svoji domněnku změnit. Psaní na klávesnici je pohodlné i pro větší prsty a dle mého názoru je i lepší než u M,CX a S65. Vzhledově je sice nejblíž klávesnice modelu CF62, ale u toho je psaní díky zcela plochým tlačítkům méně pohodlné. SL65 má tlačítka mírně vystouplá s velmi rychlou reakcí na pohyb prstů. Stisk je jemný a doprovází jej decentní lupnutí. Podsvětlení tlačítek je rovnoměrné a v noci příjemně svítí bílým světlem. Psaní SMS se tak stává o poznání rychlejší i díky rychlosti reakce mobilu. V testovaném vzorku byla verze firmware s číslem 12 a bylo to znát na celkové rychlosti telefonu.

Tlačítka klávesnice jsou pohodlná s dobrou reakcí



Menu a ovládání

Pro každého, kdo už držel Siemens někdy v ruce zde není co nového objevovat. Vše je typicky Siemensovské a snadné na pochopení. Ikonky v menu jsou stejné jako u modelu S65, ale díky tomuto návodu si je můžete změnit a přizpůsobit dle svých přání. Já to zkusil s těmito (viz. obrázky).

Neoriginální ikonky vypadají lépe



Funkce

Většina funkcí v telefonu je totožná s ostatními modely řady x65. Přečíst si je můžete v recenzích na M65, CX65 a S65. Proto se tentokrát budu raději věnovat popisu svých zkušeností s více jak týdenním používáním SL65 a zaměřím se i na některé neduhy tohoto telefonu.. Takže vzhůru do další kapitoly.

Tak ho vytáhni

I když se může na první pohled zdát, že vysouvací klávesnice je praktická záležitost, nemusí tomu tak být. V případě SL65 je to právě spíše na škodu díky nedotaženému ovládání. To je asi jediná slabina SL65. Vysouvání se děje pomocí dvou vodících lišt, po kterých se pohybují obě dvě části telefonu. Vedení je sice přesné a nemá žádnou nepříjemnou vůli, ale je poměrně tuhé a na začátku musíte pořádně zatlačit, abyste klávesnici pomohli na světlo. To není až tak hrozný problém, protože se dá předpokládat, že časem vysouvání povolí a bude lehčí. Zcela určitě by SL65 slušelo nějaké mechanické zařízení, které by ulehčilo vysouvání klávesnice. Snad se dočkáme v dalším modelu. S cenou kolem 12 000,-Kč by si SL65 trošku mechaniky určitě zasloužila.
Největším zádrhelem bylo v mém případě najít správné místo na zatlačení pro vysunutí klávesnice. Máte buď na výběr použití obou rukou, nebo zatlačit na plochu displeje, nebo tlačit na spodní hranu telefonu. To by mi připadalo asi nejrozumnější ale má to jeden háček. Ihned nad spodní hranou je umístěno největší tlačítko celého telefonu s přímým přístupem na WAP. Převážně pro mužskou část s větším palcem bude tento úkon doprovázen mohutným klením kvůli neustálem rušení připojení. Snad v osmdesáti případech ze sta se mi podařilo zcela neúmyslně při vysouvání klávesnice rovnou zaktivovat prohlížeč. To je už hodně velké procento nad kterým by měli inženýři od Siemensu pouvažovat. Možná je to mou vrozenou neohrabaností, ale i tak v sobě skrývám trošku naděje, že až tak zlé to se mnou nemůže být a pevně si stojím na svém. Tohle je opravdu problém SL65. U dívek či žen s nehty přesahujícími délku větší než malou si nedokáži představit zvládnutí tohoto postupu bez újmy na jejich draze zaplacené okrase.

Vodící lišty jsou příliš tuhé | Prokleté tlačítko


Kdo nechce podstoupit tento proces, musí tedy volit variantu obouruč, nebo variantu otisků na displeji, který musí častěji čistit a všemožně otírat o své svršky. Při zdravém obědě v KFC to bude jistě příjemný a neotřelý zážitek. Osobně bych doporučoval se v příštím modelu více zaměřit na ovládání posuvu na úkor designu. To může mít za následek nespokojené uživatele a to asi žádná firma nepotřebuje.


Joystick

Pozastavím se u ovládání pomocí joysticku. Ten se mi zdá příliš zapuštěný a navíc je i kluzký. Podobně jako u SX1 je s ním horší manipulace. Na jeho hlavičce je sice něco jako silikonová kapka, ale při bližším ohledání dostávám pocit, že jde o průhlednou plastovou čočku. S mými věčně mastnými prsty od zbytků jídel na počítačové klávesnici bych uvítal spíše drsnější povrch a více místa kolem joysticku. Oproti SX1 je ale přece jen lépe povedený.

Joystick je horší než u ostatních modelů řady x65, ale lepší než u SX1



Je libo otisky prstů?

I při sebeopatrnější manipulaci s telefonem se vám stane, že při vysunuté vrchní části zanecháte na kovovém krytu integrované antény otisky svých prstů. Je to nepříjemné a vysunutý telefon potom u ucha nevypadá hezky. Když chcete tento zřejmě inženýry opomenutý neduh vyčistit, spíše otisk rozšmudlíte než vyčistíte. Doporučuji proto flanelový hadřík a kapku lihu jinak nepořídíte. Z výroby je na této části originální fólie a proto je snad lepší jí z telefonu neodstraňovat.

Nevítaný "doplněk" vašeho telefonu


Je libo fotečku?

Mobilní telefon, který dnes nemá integrovaný fotoaparát už jako by ani nebyl telefonem a tak i SL65 dostala do své zadní části zabudovánu čočku fotoaparátu. Ten je VGA s maximálním rozlišením 640x480. Disponuje 5-ti násobným zoomem, který ale není až tak zcela košér. Fotografovaný objekt si sice můžete přiblížit, ale fotoaparát pouze vyřízne přiblíženou část a to na úkor rozlišení fotografie. Při 5-ti násobném zoomu tak máte místo 640x480 pouze minifoto o rozměrech 128x196. Pořízené fotografie nedisponují žádným zázračným obrazem, ale s tím musíme počítat vzhledem ke konstrukci fotoaparátu. Barvy nejsou totožné s originálem a mají sytější odstín. Odezva od stisku spouště po cvaknutí je více jak jednu sekundu, což na focení např. sportu, kde rozhodují setiny sekund rozhodně není. Ale pro zachycení takovýchto okamžiků si asi nebudete pořizovat SL65 a raději své peníze investujete do nákupu klasického, nebo digitálního fotoaparátu.

640x480 | 512x384 | 384x288 | 256x192 | 128x96


Samotné ovládání fotoaparátu také trpí určitým handicapem. Po vysunutí klávesnice se dostane joystick na úroveň čočky fotoaparátu a při běžném držení telefonu mi ukazováček zavazel před objektivem. Musel jsem najít optimální polohu prstů, která v mém případě znamenala ukazováček položit na boční hranu telefonu, nebo jej schovat za vysunutou část. Pro velké ruce bude tento krok možná ještě složitější, ale určitě si každý najde to své optimální uchopení telefonu při focení.

Zavazející ukazováček před objektivem vás bude rozčilovat



Poprava nebo milost?

Více než týdenní používání SL65 ve mně zanechalo několik dojmů. Prvním bude zaměření telefonu převážně na ženskou část populace a na mladé. Starší pány si s telefonem nějak neumím představit a navíc by mohli mít problémy s ovládáním. Dalším je problémové vysouvání klávesnice s nešťastným mačkáním tlačítka pro přístup na WAP. Ostatní popisované zkušenosti jsou spíše otázkou cviku a dá se s nimi žít. Zcela určitě bych SL65 doporučoval těm, kteří chtěji pěkný telefon s pohodlným psaním na klávesnici, kvalitním displejem a kvalitním zvukem (instalované melodie hrají skutečně fantasticky). SL65 si určitě najde místo na slunci, ale v našich podmínkách s cenou kolem 12 000,-Kč se z něj podpultové zboží zcela jistě nestane. Pánům bych radil ohlédnout se po nečem větším a lépe ovladatelném. Již teď se těším na SL75 a pevně věřím, že nám přinese opět něco nového.

Technické parametry

Bližší technické informace a data naleznete v našem přehledu telefonů, kde můžete SL65 porovnat až se třemi dalšími telefony.


Za laskavé zapůjčení telefonu děkujeme firmě:

AGORA plus, a.s.
značková prodejna a servis SIEMENS
pasáž MAXIMUS, Masarykova 25/27 Brno


















Fotografie: Radim Zeman ©2004




Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor