Autor


Lukáš Bittner
  Rozhovor s: ACiD[mrp] - autor Siemens Picture Change
Vydáno dne:  12.10.2004
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.2   2.2 (hodnoceno 4x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.2
 
rozhovor

Kdo se někdy pokoušel vytvořit si vlastní grafický patch, beze sporu k tomu použil prográmek Siemens Picture Change – SPC2. Autor tohoto programu ACiD[mrp], se kterým vám přinášíme dnešní rozhovor, je důkazem toho, že kvalitní mozky jsou po celém světě, tedy ne jenom na východ, ale taky na západ od nás. Konkrétně přímo v domovině Siemensů, v Německu.

01 Mohl by jsi se představit českým fandům do Siemensů? Kde žiješ, rodina, škola, práce? Tvé jméno je velice známé, ale většina lidí o tobě v ČR kromě jména neví nic. Co vlastně děláš?

Je mi 25 let a žiju na jihu Německa. Pracuju pro jednu velmi známou firmu a programuju pro ni měřící a testovací software. Většina softwaru je pro zatáčecí a akcelerační senzory. Ty se montují do téměř každého nového auta (Airbagy, navigace a ESP/DSC). Žiju společně s mou přítelkyní.

02 Jak si se dostal ke značce Siemens? Čím tě učarovala? Jakou mobilní historií tvých držených přístrojů jsi prošel? Co používáš nyní?

Začínal jsem s C25, to byl pro mě skutečně výborný telefon. No a proto potom nebyl žádný důvod si nekoupit C35i. Pak jsem odrovnal C35i a koupil si ME45. Ten měl „Flash Counter“ (čítač updatů firmwaru) tak jsem začal s patchováním a hledáním pozice čítače. To byl taky začátek Siemens Picture Change. Teď mám ME45, SL45, S55, M55, A60, CX65.

03 Jsi uznávaným machrem na telefony Siemens a jejich tuning . Jak tě vůbec napadlo se dát na tuto cestu a co si myslíš o patchování?

Tak té otázce skutečně nerozumím ;-). Myslím, že patchování Siemensů je skvělá věc. Existuje zde spousta možností, jak firmware mobilů vylepšit.



04 Tvé programy používají desetitisíce lidí na celém světě. Co bylo prvotním nápadem ke vzniku např. legendárního SiemensPictureChangeru - SPC nebo SiemensDebuggeru? Připravuješ něco nového do budoucnosti - nějaké překvapení?

Začátek SPC1 byl pouze malý test, který se ale stal větším a větším…Přechod z SPC1 na SPC2 byl největší krok, jaký jsem kdy udělal. Byl to první program který jsem napsal v týmu se třemi lidmi a zároveň jsem změnil programovací jazyk z Visual Basicu na Borland C++. V poslední době jsme si ale všimli, že způsob jakým jsme napsali SPC2 je velmi neohebný, tvrdý. Dá to mnoho práce udělat nějaké ty změny. Tak jsem se rozhodl, že začnu se SPC3. Ten bude mít hodně nových vlastností a bude mnohem víc flexibilní. Dokonce bude možné přidávat Pluginy. Společně s SPC3 plánuju uvolnění nějaké ukázky zdrojových kódů Pluginů. Doufám že tím pomůžu dalším vývojářům v jejich programování. Jediná špatná věc je ta, že SPC3 bude potřebovat nové „Lang Packs“ – jazykové balíčky. Snad je většina překladatelů udělá znova. Je tam hodně nových frází, takže je nemožné použít ty staré.

Otcem SiemensDebuggeru je AT+CGSN Debugger. Už jsem začal se psaním nové verze pro x65 a už toho hodně funguje tak jak má....;-)

05 Zcela jistě sleduješ dění na diskusních fórech i na různých webových stránkách s tématikou Siemens. Co říkáš na kvalitu německých stránek a na jejich webmastery - fanoušky? A co říkáš na kvalitu stránek ve světě? Sleduješ třeba i české stránky?

Kvalita německých webů je na velmi dobré úrovni, lze zde získat hodně informací. Jediný problém německých stránek je, že Siemens a operátoři nepovolí dát tam vše. Ale i tak bylo v posledních týdnech uděláno hodně „práce“. Česky nerozumím, takže na české stránky nechodím.

06 Spolupráce mezi německými stránkami o Siemensech mi z mého pohledu připadá poměrně kamarádská. U nás je spíše zvykem, že spolu jednotlivé weby nespolupracují a spíše se snaží každý o to své. Proč myslíš že to tak je?

Zdá se mi, že spolupráce všech „undergroundových“ Siemens stránek je velmi dobrá. Většina z těch, kteří mají nějaké stránky, má dobré znalosti o patchování a zná se s ostatními, takže nikdo se nepokouší ty druhé obcházet, ale snaží se s nimi spolupracovat. Při vývoji patchů je to dokonce ještě lepší. Každý respektuje práci toho druhého a to je právě to, co staví Siemensí svět patchů na tak vysokou úroveň.

07 Siemens letos představil velkou řadu novinek. Co si o nich myslíš? Čeká řadu x65 podobná budoucnost jako předchozí modely? Máš pro sebe v nové řadě vyhlédnutého favorita?

V současné době jsem si pro práci vybral CX65. S65 je sice taky pěkná, ale v prvních okamžicích na trhu taky ještě dost drahá. Nový procesor dělá mobily velmi rychlými, ale na patchování to je zase spousta práce. Těším se na mobily se zabudovanými senzory, to bude skutečně zábava ;-)

08 Co tě baví jiného kromě tuningu mobilních telefonů? Máš další zájmy? Hudba, film, sport, ženy? :o)

Zajímá mě všechno co jsi napsal. Miluju svou přítelkyni, rád chodím do kina. Minimálně jednou týdně. (pátek je „den kina“ ;-)) Z hudby toho poslouchám hodně (Chis Liebing, Rush, Chemical Brothers, Client, 2 Raumwohnung, Console, Takkyu Ishino, Märtini Brös) a rád pařím na velkých techno akcích jako Nature One nebo Liberty One (Love Parade ne, to je shit ;))



09 Máte díky domácí značce Siemens nějaké výhody nebo blíže k novým informacím. Kde čerpáš třeba právě ty informace?

Mám dobrý kontakt na Siemens, ale žádné výhody z toho nejsou. Občas jsou s tím problémy, protože jeden den jsou šťastní, že patchování existuje a druhý den by tě chtěli strčit do basy.

10 Poslední otázka je vždy trochu odlišná a oddechová. Kdy začíná Oktoberfest?

Hehe, tak to bych si musel najít v google. Sice vím, že už skončil, ale já jsem tam nikdy nebyl. Raději mám Vodku a Martini, pivo ne. ;-)

Díky za rozhovor a přeju hodně úspěchů.



Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor