Autor


Radim Zeman
  Recenze: Siemens CFX65 - ve tmě už nezabloudíte
Vydáno dne:  24.10.2004
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.6   3.6 (hodnoceno 2x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.6
 
recenze

Siemens CFX65 právě přichází na český trh a my máme tu možnost telefon důkladně prozkoumat, otestovat a přinést vám spoustu informací, které určitě budou zajímat případné zájemce o koupi. Můžeme jej považovat za vyzrálejšího bratříčka CF62, který už je na trhu déle než půl roku.

Vzhledem k tomu, že se v naší rodině cca před čtvrt rokem usídlil Siemens CF62, byl jsem hodně zvědavý na jeho vylepšenou verzi v podobě véčka CFX65. Ta má hned několik zajímavých novinek, se kterými jste se zatím nesetkali u žádného ze Siemensů. Toto stylové véčko je spíše určeno pro něžnou populaci i díky růžovofialové barvě, která je použita u celého telefonu. CX65 je vzhledem velmi podobná telefonům konkurenční asijské značky Samsung. Možná bych si i troufal spekulovat, zda jí Siemens nenechal navrhnout a vyrobit u některé z asijských společností (na telefonu je přímo nápis Made In Taiwan). Stále mi něco říká, že to není úplně běžný Siemens tak jako např. C62. Testovaný telefon je opravdu jedním z prvních na našem trhu a na důkaz toho je, že neměl integrovanou češtinu. Srdcem telefonu byl FW s číslem 05. Překvapením pro mne bylo po zapnutí telefonu to, že se nedožadoval vlezle potvrzení aerochecku. Nevím, jestli to bylo verzí FW, ale každopádně je to rozumné a příjemné.

Oficiální fotografie Siemens


Vypadá jako...no jako véčko

Vzhled CFX65 nikoho nepřekvapí, ale také nepohorší. Je to véčko, které jste už viděli u desítek podobných telefonů a které nikterak nevybočuje ze své řady. Snad jen pouze věstavěná anténa v podobě závěsného ucha - poutka je trošku nezvyklá, ale také již ne zcela originální. Možná by telefonu více slušelo, kdyby toto poutko na sobě vůbec neměl. Vychází totiž ze zadní části telefonu a ne ze přední jako u CF62, kde právě tvoří zajímavý kontrast. Tady spíš vypadá, jako špatný výlisek z formy.

Možná by telefon vypadal lépe bez šíleného poutka


Barva telefonu je v moderní stříbřité, doplněné chromovanými částmi ve formě okrajů displejů a klávesnice. Testovaný přístroj byl ve verzi Chameleon, která se při různých úhlech pohledu měnila do několika tónů fialové a modré. Na přední straně je malý, monochromatický displej zobrazující základní údaje. Pod ním je umístěna štěrbina fotoblesku a čočka fotoaparátu, kterou jsme zvyklí vídat spíše na zadních stranách telefonů. Na bocích přístroje najdete kolébkové ovladače kamery, hlasitosti, baterky, záznamu zvuku a také kryt IrDA. Na zadní straně je kryt reproduktoru, který mi silně připomínal odtokové síto u kuchyňského dřezu nebo vany a kryt baterie. Ta je typu Li-Ion a výrobce u ní udává výdrž kolem 200 hodin v pohotovostním stavu.

Boční tlačítka | štěrbina fotoblesku a čočka fotoaparátu | stačí jen najít špunt


Jak se to mačká a jak se na to kouká

1. Klávesnice

Klávesnice je navržena do vejcovitého tvaru. Kurzorová tlačítka a prostřední řada kláves je lemována chromovaným obrazcem připomínajícím kuželku nebo mikrofon. Rozestup kláves je dobrý a ani silnější prsty by neměly mít problém se trefit na požadovanou klávesu. Tlačítka mají velmi nízký zdvih ale při stisku si přesto pěkně lupnou. Pokud máte nastaveny zvuky kláves, mění se při stisku 1-9 výška zvuku, což jsem zatím u jiných Siemensů neviděl. Při ovládání jsem neměl problém s překlikem nebo se špatnou orientací a oproti CF62 musím říci, že je ovládání mnohem komfortnější. Klávesnice je podsvícena modře, což opět není u Siemensů zvykem. Ve tmě vypadá je podsvícení rovnoměrné.

Detaily klávesnice | modrá je v noci efektní


2. Displeje

65 tisíc barev je dnes zcela běžný zobrazovací rozsah a ani CFX65 v tomto nechce zůstat pozadu. Bohužel jako u CF62 je i zde displej pasívní, což vám může činit problémy v jasném denním světle, nebo i při zobrazování některých obrázků. Při podzimních dnech jaké jsou právě teď se ale strachovat nemusíte. Spíše využijete podsvícení díky brzké tmě. Při nečinnosti dojde po 15 sekundách k mírnému pohasnutí obou displejů a po minutě k jejich úplnému zhasnutí. Tuto dobu nelze nijak nastavit. Oprotí jiným telefonům řady x65 je již v menu displeje umístěna položka jas i kontrast, které lze plynule regulovat. Vrchní displej je podsvícen bíle. Zajímavé je, že při otevření véčka svítí oba dva displeje zaráz, což mi připadne poněkud zbytečné a při zavření véčka vrchní displej ihned zhasne. Pokud chcete zjistit rychlou informaci o čase nebo o zmeškaném hovoru či SMS, stačí, když jemně stsknete některé z bočních tlačítek a vrchní displej se rozsvítí.

Porovnání velikosti displejů CF62 a CFX65 | noční podsvícení


Vydrží?

Konstrukce celé CFX65 je poměrně pevná. Oblíbený problém na který se rád zaměřuji - vrzání, byl alespoň u testovaného vzorku velkou neznámou Také vůle bateriového krytu je v normě a zadní část "neujíždí". Vyklápěcí mechanismus je tichý (slabý náznak zvuku třecích plastů při bedlivém poslouchání ale uslyšíte), pevně sedí a pouze při silnějším protisměrném tlaku na obě části pocítíte menší vůli, která je ale minimální např. oproti CF62. Pokud se nebudete k telefonu chovat macešsky, bude vám jeho konstrukce sloužit po dlouhou dobu. Samozřejmostí je u véčkových telefonů větší náchylnost ke zlomení výklopné části, ale to není konstrukční vada telefonu.

Konstrukce CFX65 je pevná


V této části seznámení s telefonem bych rád popsal odlišnosti, které jste zatím neměli možnost najít u jiných telefonů Siemens. Opět zde nebudu popisovat menu a funkce telefonu, které jsou již notoricky známé a totožné z ostatních modelů. Spíše se zaměřím na fotografování, jednu novinku v podobě integrovaného blesku a rychlost telefonu.

Budiž světlo!

Určitě se mnohým z vás stala následující podobná situace. Jdete po tmě v noci domů např. z práce. Dostanete se až k domovním dveřím a vzhledem k tomu, že zase na ulici nesvítí světlo, nevidíte na zámek od dveří a klíčky spíše škrábete po dřevě. Za zvuku nespisovných slov šátráte po kapsách a vytahujete mobilní telefon a displejem si svítíte na zámek. Což o to, je to improvizace, ale k vyřešení problému to zcela postačuje. Tuto nebo podobnou situaci si díky CFX65 můžete velmi usnadnit. To díky integrovanému blesku, který v těchto nočních situacích může sloužit i jako příruční baterka. Svým ostrým světlem klidně může osvětlovat noční kulturní památky, nebo strašit voyaery v městských parcích. Při zavřeném telefonu se dlouhým stiskem spodního bočního tlačítka aktivuje blesk, který svítí tak dlouho než ho buď za a) vypnete nebo za b) vybijete baterii. Krátkou ukázku ve formátu .avi si můžete prohlédnout zde (2MB).

Stáhněte si krátke video: Jak svítí CFX65


Tato nezvyklá funkce mi připadá jako příjemé zpestření mobilního telefonu a je rozumným využitím jinak příliš nepoužívaného blesku. Každý jí určitě někdy použije a třeba pro skalní fanoušky diskoték předznamenává spoustu zábavy. Oslňovat "dýdžeje", vlnící se adolescentní děvčata nebo personál diskotéky může klidně být určitým druhem zábavy.

Ve dne nenápadná štěrbinka | v noci kapesní lampa


Fotíme ostoblesk

Jako vůbec první Siemens má CFX65 integrovaný fotoblesk. V kombinaci s fotoaparátem je pro noční focení ideálním doplňkem. Samotný VGA fotoaparát má maximální rozlišení 640x480 bodů, umožňuje vyvážení bílé a také pseudo zoom (přiblíží pouze výřez fotografovaného objektu a na úkor toho zmenší rozlišení fotografie).
Obrázky můžete fotografovat ve čtyřech barevných módech Normal, Dreamscape (v telefonu uvedeno Deramscape),Sepia a Grayscales a ve čtyřech rozlišeních Premium, High, Medium a Wallpaper.


Ukázka barevných módů: Normal, Dreamscape, Sepia a Grayscales


Fotografovaný objekt lze také přímo zkrášlit jediným efektem, kterým jsou různé přednastavené ráměčky. Samotné fotografie jsou kvalitní tak, jak můžeme očekávat od integrovaného VGA fotoaparátu. Barvy jsou nepřesné, šum na fotografiích je zcela zřetelný a o ostrosti fotografie se ani nedá hovořit. Ovšem na momentky ze školních lavic nebo pro odhalení nevěry na pracovišti zcela postačující. Při použití blesku ve dne nedošlo k nějaké o poznání větší změně na finální fotografii. Ovšem při použití za snížené viditelnosti přidává blesk do fotografie až nepřirozenou žluto-zelenou barvu. Nevkládejte tedy do fotografií velké naděje a pokud chcete fotografovat alespoň poloprofesionálně, kupte si raději kvalitní fotoaparát.

Bez blesku | s bleskem


Rychlost a zase ta rychlost

Při psaní recenze nemůžu jinak, než se pozastavit nad rychlostí celého telefonu. Odezva na požadované úkoly byla pro CFX65 velkým oříškem. Zapnutí fotoaparátu trvalo přibližně tři sekundy. Psaní SMS bylo spíše k zlosti díky pomalé reakci stisku kláves, takže při psaní slova SiemensMania jsem už byl u psaní písmena M a telefon teprve reagoval na písmeno E. To mělo za následek popletená a neúplná slova s neustálým opravováním. Také reakce displeje byla velmi pomalá. Při změně údajů na displeji totiž pomalu mizel předcházející a pomalu se objevoval nový. Tyto dlouhé stopy byly velmi nepříjemné na oči a na orientaci na displeji. Verzi FW05 bych už považoval za jednu z finálních a měla by být už použitelná pro normální obsluhu telefonu. Tady se nemohu ubránit dojmu, že Siemens nemyslí na uživatele a servíruje jim polotovar. Jako by už dopředu věděl, že si majitelé sami budou chtít pomalý fw přehrát. Tady dávám velké mínus a alespoň touto formou bych rád apeloval na Siemens, aby se více věnoval finálním verzím a fw v telefonech, které zavádí na trh.

Ale jo!

Jak tedy zhodnotit CFX65? Je to dobře zpracovaný stylový telefon vybavený mnoha funkcemi. Ti, kteří si nechtěli koupit CF62 kvůli absenci komunikačního IrDA jistě zajásají. Také integrovaný blesk fungující i jako noční baterka zcela jistě potěší. Fotoaparát nevychází svojí kvalitou na mobilní telefon nikterak špatně a pro mnohé bude důležitým aspektem k nákupu tohoto véčka. Větší displej, lepší ovládání a mnohem hezčí vzhled v otevřeném stavu než CF62 z něj dělají aspiranta na úspěšný véčkový telefon. Svému majiteli určitě ostudu neudělá.


Bližší technické informace a data naleznete v našem přehledu telefonů, kde můžete CFX65 porovnat až se třemi dalšími telefony.


Za laskavé zapůjčení telefonu děkujeme firmě:

Setos, s.r.o.
provozovateli sítě SPACE
Modřanská 80, 147 00 Praha 4

























Fotografie: Radim Zeman ©2004



Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor