Autor


Radim Zeman
  Recenze: Siemens A65 - proč se stydět za low-end
Vydáno dne:  29.11.2004
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8   3.8 (hodnoceno 5x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8
 
recenze

Telefony Siemens mají široký záběr a snaží se oslovit široké spektrum uživatelů. Pro náročné s řadou S, pro méně náročné ale vyžadující slušně vybavený mobil řadou C a M až po ty nenáročné uživatele s řadou A. Novinkový A65 je přístroj, který vzhledově může směle konkurovat dražším modelům a svým vybavením nastavuje vyšší standard low-endových telefonů.

Na samém začátku

Siemens A65 si na nic nechce hrát. Je to telefon přesně pro ty, kteří od telefonu nevyžadují různé "kudrlinky" a chtějí přístroj s jednoduchým ovládáním pro zasílání SMS a telefonování. I tak ale dostanou vybavený mobil, který ač na samém začátku stoupající písmenné řady, je obdařen barevným displejem, polyfonním vyzvánením, profily, GPRS a jinými libůstkami. V krabici si s sebou domů přinesete samotný telefon, baterii, nabíječku a manuál. Testovaný vzorek měl v sobě FW s číslem 05 verzí 400.

Oficiální fotografie Siemens


Tohle je low-end?

Když jsem A65 vybaloval z krabičky, tak už při prvním pohledu mi telefon zvednul náladu. I když by spousta spoluobčanů už při slově low-end tento telefon zavrhla aniž by jej viděla, já osobně musím telefonu a jeho rodičům smeknout poklonu. Na nižší třídu vypadá A65 až moc dobře a celkově působí zvláštním uklidňujícím dojmem možná právě pro svou tvarovou jednoduchost. Zvolená stíbřitá barva vrchního dílu s chromovým lemováním displeje v kombinaci s šampaňskou barvou spodního dílu, z něj dělají opravdu vzhledný telefon. Při pohledu na něj ihned poznáte, že A65 patří do rodiny Siemens pro své napovídající prvky. Potěšitelná je kvalita zpracování a použitého plastu, který ani při silnějším kroucení nevrzal (oproti dražším kolegům), což je na low-end výborná vlastnost.

A65 v tmavém nádechu
Mačkat a vidět

1. Klávesnice

Tlačítka klávesnice jsou navržena pro ideální ovládání tzn. nejsou těsně vedle sebe (rozestup mezi jednotlivými číselnými klávesami je více jak 2 mm) a proto se vám určitě nestane, že při stisku omylem zmáčknete klávesu jinou nebo klávesy dvě. Na středu telefonu trůní největší směrové tlačítko, pomocí něhož byl pohyb v menu bezchybný a přesný. Možná vám bude na začátku dělat problém kolébková klávesa přijmu a ukončení hovoru, která je spojená s potvrzovacími tlačítky pod displejem. Chce to chvilku cviku, ale občasné utroušení sprostého slova ve společnosti vás brzy zvyku naučí ;o). Stisk kláves je tuhý a vydává lupající zvuk. Tlačítka jsou vyrobena z tvrdého plastu. Podsvícení za tmy je rovnoměrné a klávesy jsou dobře čitelné.

Detaily klávesnice



2. Displej

Barevný displej není zvykem u low-endových telefonů. U A65 jej ale máte v ceně a v této třídě je jeho zobrazení 4096 barev při rozlišení 101x80 bodů plně dostačující a komfortní. Nastavení jasu a kontrastu lze po krocích regulovat. Rastr displeje je hrubší, ale v této cenové relaci mu nelze tuto skutečnost vytknout. Pohasínání podsvícení displeje je plynulé. Tuto dobu nelze nastavit (neumožňuje žádný z telefonů Siemens).

Menu

Rozložení, vzhled a orientace menu je totožná, jako již známe z telefonů řady x55. Zde bohužel Siemens nepoužil žádnou inovaci a vše zůstalo při starém. V zhledem k tomu, že i A65 je zástupcem nové pětašedesátkové řady, očekával bych i jednotné menu s ostatními zástupci řady x65. Orientace v menu je jednoduchá, snadno pochopitelná a intuitivní. Pro každého fandu Siemensů nic nového, pro nováčky mnohem snažší než u Nokií a SE.

Vzhled menu zůstal bohužel stejný jako u řady x55


Funkce

A65 je sice zástupcem nižší třídy, ale i přesto má v sobě některé funkce dražších modelů. Na druhou stranu některé hodně důležité zcela postrádá.
Zcela jistě majitel A65 uvítá možnost vyzváněcích profilů, přiřazení fotografie ke jménu v telefonním seznamu, které se zobrazí při volání. Dále "16-ti hlasé polyfonní vyzvánění", vibrace, MMS, EMS, GPRS, WAP a duální režim i v pásmu 1900. K telefonu lze připojit i přídavný fotoaparát QickPic, pro něhož je v hlavním menu samostatná ikonka. Určitě potěší i hlasité handsfree.
Co ale u A65 nenaleznete je poměrně důležitý organizér a kalendář. Pokud jste přeborníkem v plánování akcí, notorickým zapomětlivcem výročí a událostí, nebude A65 zcela jistě tím správným manažerem vašeho času (tedy pokud nepoužíváte pro tento účel třeba PDA). S ním se ale bohužel A65 žádným způsobem nespojí, protože mu to absence IrDA nebo BlueTooth nedovolí. Jedinou možností práce s časem je budík, který ale bohužel nemůžete nastavit pro určité dny. Lze pouze nastavit čas buzení, nebo budík deaktivovat. A65 lze připojit k počítači kabelem a pracovat s ním např. s programem SiMoCo.

SMS a MMS

Podivnou záhadou byla u testovaného kusu zcela chybějící česká T9, ačkoliv A65 českou T9 má mít. Doufáme, že se jednalo pouze o tento jediný kus a že ostatní modely svým majitelům tento komfort dopřejí. Samotné zprávy můžete psát až do 760 znaků a telefon je sám rozdělí. O stavu zbývajících znaků jste informováni jak je tomu u Siemensů dobrým zvykem. Na celý displej můžete zobrazit čtyři řádky textu. Ke zprávě můžete přiložit obrázek či zvuk. Zamilovaným dívkám umožňuje A65 archivovat až 100 SMS. Pánové tuto možnost využijí při veselých a vtipných SMSkách např. pro pobavení mužského publika.
Posílání MMS také není zcela běžnou funkcí u telefonů této třídy a i zde si tedy přijdou na své zastánci a vyznavači této zábavy. Velikost jedné MMS zprávy může být až 50kb a proto si zvesela můžete zasílat i animované a datově náročnější obrázky.


GPRS

Velice příjemným zjištěním bylo, že testovaný vzorek A65 má v sobě integrovaný hardwarový modem, tudíž se přes něj a váš připojený počítač můžete směle brouzdat po internetu a nabourat se tak třeba do bezpečnostního systému MASA z jakéhokoliv místa na zeměkouli. Pozn. redakce: podle posledních informací nemají některé modely A65 integrovaný modem. Pokusíme se zjistit skutečnosti a výsledek přineseme v samostatném článku.

Fotografování

Pro začínající fotografy, nebo pro tajné agenty je A65 připravena připnout ke svému tělu partnera v podobě fotoaparátu QuickPic IQP 500 a IQP 530. Potom stačí v menu kliknou na položku Fotoaparát a můžete směle fotografovat nic netušící objekty vašeho zájmu.

Telefon vás vyzve k připojení fotoaparátu


Vyzvánění? Slabá stránka telefonu

Zvuk 16-ti hlasého polyfonního vyzvánění je nepříjemnou skutečností. Již kdysi jsem popisoval, že telefony řady x55 mají zvuk při vyzvánění zcela utopený, nevýrazný s neidentifikovatelným rozložením jednotlivých nástrojů. Bohužel. Totéž potkalo i novinkový A65. To, co se povedlo u ostatních přístojů řady x65, je u A65 tvrdě potlačeno a opět se zvesela line šílený zvuk z reproduktorku. I když je A65 low-end, nezaslouží si opakování starých chyb. Pevně doufám, že je to poslední model Siemensu, který takhle zní (snad už ve skladech nezůstalo více čipů této kvality).

Co tedy na závěr?

Siemens A65 je na svojí třídu výborně vybavený model, který má svá ale... Kdo nepotřebuje organizovat svůj čas a ukládat si poznámky k jednotlivým dnům, nevadí mu nepovedený zvuk vyzvánění a snese útrpné pohledy přátel v golfovém klubu, najde v A65 spolehlivého a na ovládání jednoduchého společníka. Za to od něj jako důkaz náklonosti obdrží barevný displej, vyzváněcí profily, možnost posílání a příjmu MMS zpráv, WAP a GPRS s integrovaným hardwarovým modemem. Správný odpal šestkou železem můžete vyfotografovat i A65 ale pouze s připojeným fotoaparátem QuickPic. Za cenu kolem 3 000,- Kč je to slušně vybavený mobilní telefon.


Bližší technické informace a data naleznete v našem přehledu telefonů, kde můžete A65 porovnat až se třemi dalšími telefony.

Zde si můžete prohlédnout 3D simulaci telefonu


Za laskavé zapůjčení telefonu děkujeme firmě:

Setos, s.r.o.
provozovateli sítě SPACE
Modřanská 80, 147 00 Praha 4
























Fotografie: Radim Zeman ©2004



Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor