Autor


Jiří Balcar
  Práce s programem x65PapuaUtils
Vydáno dne:  14.01.2005
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 41x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
návod

Před třemi dny se objevila jedna z prvních funkčních betaverzí programu „x65PapuaUtils“ od, mnohým již známého, autora Papuase. S jeho tvorbou jsme se již mnozí seznámili v dosových programech ffkey, GetCode a dalších. Všechny tyto jeho prográmky soustředil do tohoto nového programu a práce s nimi se tím zjednodušila. Dnes si představíme první základní funkce a možnosti tohoto skvělého programu.

Používání níže uvedených postupů či programů není v souladu se záručními podmínkami výrobce telefonu. Jejich používáním se vystavujete riziku neuznání záruky na přístroj v případě jeho poškození.

Tento návod může, bez bezvadného pochopení postupu, vést až k poškození Vašeho telefonu (i trvalému). Před zahájením práce si jej celý důkladně přečtěte a máte-li jakékoliv nejasnosti, konzultuje je předem na určeném diskusním fóru!

Snad každý kdo vlastní telefon Siemens, touží si ho upravovat k obrazu svému. K tomu je potřeba pracovat s flashovacím programem, zálohovat fullflash, zálohovat full EEPROM atd..
Pro mnohé tyto operace se musely používat celkem složité postupy, patche, nebo použít java aplikaci pro úpravu bootcore. Mnohým se ale do této operace nechtělo pouštět. To vše nám řeší tento nový prográmek, který vůbec nezasahuje do bootcore telefonu, ale pouze využívá informace z nich získané, odkrývá BFC a skryté bloky EEPROM.


Co budeme potřebovat:

 Program x65flasher 1.054     
Stáhnout
 Pomocný x65flasher_restore.bat     
Stáhnout
 Program x65PapuaUtils V004     
Stáhnout
 kabel     


Nový rozšířený návod na práci s novými verzemi PaupaUtils najdete zde


Jako první si představíme vygenerování několika kódů z telefonu a jejich využití pro vytvoření LOG souboru pro odblokování, INI souboru pro program x65flasher a loaderu VKD pro V-Klay.


1. Odstranění patche bootcore

Hlavním předpokladem pro úspěšné použití tohoto programu je nemít patchovaný bootcore. Ti, co se do této operace zatím nepouštěli mohou tento bod přeskočit, ostatní pokračují.
Stáhneme si program x65flasher 1.054 a v příkazovém řádku ho spustíme s parametrem /b. Pro ty kteří nevědí o čem mluvím, nebo neví jak na to jsem připravil pomocný dávkový soubor x65flasher_restore.bat, který nahrajete do adresáře s programem x65flasher a spustíme ho. Vypneme telefon a připojíme ho k PC.




1. Nastavíme komunikační port

2. Nastavíme rychlost přenosu

3. Stiskneme Connect




4. Po výzvě stiskneme červené tlačítko (pokud se telefon nespojí, vypojimé a znovu zapojíme kabel).




5. Potvrdíme obnovu bootcore




Pokud nás uvítá tato hláška vrátíme se k bodu 1 a snížíme komunikační rychlost. Při této operaci se běžně používaná maximální rychlost při ostatních operacích snižuje zhruba na polovinu. Předpokládám, že je to ochrana autora aby vše proběhlo v pořádku bez chyb. Obnova trvá velmi krátce, takže snížením rychlosti moc času neztratíme.
Pokud jste měli rychlost v pořádku, nebo jste ji snížili, uvítá vás po pár sekundách následující hláška.




Tím máme odstraněný patch bootcore, program ukončíme a můžeme pokračovat hlavním tématem tohoto návodu.




2. Práce s programem x65PapuaUtils

Nový rozšířený návod na práci s novými verzemi PaupaUtils najdete zde


Spustíme program a připojíme ZAPNUTÝ telefon pomocí kabelu k PC.



1. Nastavíme COM port




2. Přepneme se na druhou záložku

3. Stiskneme tlačítko "Načíst kódy" a z telefonu se vyčtou potřebné údaje z telefonu - Model: , IMEI: SecurityStatus: (velmi důležité a budeme o něm ještě hovořit), HWid, ESN: a HASH:.




4. Stiskneme tlačítko "Vypočítat Skey a Bkey" a program vypočítá na základě předchozích údajů Security key a Boot key, které jsou základem ke všem následujícím radostem :-)).

5. Tato volba nám vygeneruje soubor "vlastni_imei.log", který je základem pro vytvoření map souboru pomocí programu Freia a odblokování telefonu. Jak na to se dozvíte zde v bodech 4 a 5, nyní už bez patchovaného bootcore.

6. Tato volba nám vytvoří soubor "config.ini". Tento soubor nám umožní používat program x65flasher (popis práce s ním nalezneme zde, opět bez nutnosti patchovat bootcore). V adresáři s programem x65flasher smažeme soubor config a nahradíme ho tímto vygenerovaným souborem.

7. Tato volba nám vygeneruje soubor "vlastni_imei.vkd", což je váš osobní loader pro program V-Klay /jak s ním pracovat naleznete zde/. Vytvořený soubor nahrajete do adresáře s instalací "...V-Klay\data\Loaders".



Ve V-Klay nastavíme "Práce s telefonem" a vybereme vlastní loader. Loader je, jak snad vyplívá z textu, určen pouze a jedině pro váš telefon, přesnějí řečeno pro vaše IMEI. Takto ale můžete vytvořit loadery pro jakýkoli telefon.



8. Stiskneme tlačítko "Vytvořit řádek zásilky na získání opravného kódu", který nám vygeneruje opravný kód telefonu. Použitím tohoto kódu se budeme zabývat v brzké době v samostatném článku.

9. Stiskem tlačítka "Auto Open ALL" se provede instalace OpenAll tak, jak ji známe z dřívějška.

3. Mód telefonu


Nový rozšířený návod na práci s novými verzemi PaupaUtils najdete zde

Poslední částí dnešního návodu je uvedení telefonu do Customer (zákaznického- uživatelského) módu nebo Factory (pracovního - továrního) módu. Stále pracujeme se zapnutým telefonem.

1. Customer mode


Uvedení telefonu do Uživatelského modu


Po stisku tlačítka "Zapnout SKey" pracuje telefon s programy x65flasher a V-Klay. V tomto nastavení je telefon "jako z výroby".


2. Factory mode


Uvedení telefonu do Pracovního modu


Volba "Vypnout SKey" umožní pracovat i s programy jako x65shoot, nebo nám otevře skryté bloky EEPROM a umožní jejich zálohování bez použití patche.

Mezi těmito módy je možno volně přecházet.

Jak sami vidíte možností je v tomto programu mnohem více. Myslím že i tyto popsané možnosti jsou velmi rozsáhlé a revoluční a přístí týden se podíváme na možnosti první záložky "Nastavení".



Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor