Autor


Radim Zeman
  Jak volat po internetu zcela zdarma
Vydáno dne:  09.12.2003
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 89x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
návod

I když tento článek je zcela mimo značku Siemens, rozhodl jsem se pro jeho bezvadnou funkčnost a absolutní nenáročnost ho na stránky přidat.



Co budeme potřebovat:

 Pico Phone     
Stáhnout


Máte připojení na internet a kamarády po celé republice nebo světě? Utrácíte mnoho peněz při volání? Poradím vám, jak vyzrát na kredit a paušál a volat vašim přátelům zadarmo. Vše co k tomu potřebujete je mikrofon, sluchátka nebo reproduktory, počítač a i Vy a přátelé nebo rodina musí mít připojení k internetu. Na internetu se objevil malinkatý prográmek PicoPhone ( celý soubor má asi 60 Kb a nemusí se instalovat). Pracuje na takzvané IP telefonii, kdy komunikuje s počítačem na druhé straně díky jeho IP adrese. Tu sami ani nemusíte znát, program Vám ji sám ukáže.

Takže, jak to celé pracuje. Program PicoPhone spustíte souborem .exe. Objeví se před Vámi celé jeho rozhraní (viz.obr.1). Grafika je nenáročná, leč účelová a přehledná. Do horní části zadáte IP adresu toho, s kým chcete hovořit a stisknete CALL (svojí adresu zjistíte stiskem tlačítka ABOUT - musíte ovšem být připojení k internetu). Adresátovi na druhé straně zazvoní zvonek - běžný .waw soubor ve Windows, stiskne Ano pro spojení a můžete hovořit. Celá věc je natolik jednoduchá, že nevyžaduje delší vysvětlování.



Mezi další možnosti PicoPhone patří schopnost konferenčního rozhovoru s několika účastníky stiskem CONF. Ze své vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že je to docela legrace navzájem se všichni poslouchat :o). Další dobrou vlastností je chat. Pokud si chcete poslat nějaký text, stačí otevřít chatovací okno ( obr.2) tlačítkem CHAT a začít si dopisovat - samozřejmě při funkci konferenčního rozhovoru můžete psát se všemi, nebo jen s vybraným účastníkem.



Tlačítko DISC slouží k ukončení spojení, ale program zůstává neustále ve stavu Stan By.
Tlačítkem OFF můžete vypnout PicoPhone a napsat zprávu pro případné volající ( např.: "jsem u televize, přijdu později" nebo pod.).
Tlačítko LOG zobrazuje všechny příchozí a odchozí hovory, ale i s kým jste chatoval ( možno postupně vymazávat ).

V preferencích programu, je možno nastavit vyšší kvalitu přenosu HQ audio, zvýšení intenzity mikrofonu a hlasitosti. Dále nastavení vaší zvukové karty, kdy toto vyberete ze seznamu. Zkoušel jsem nastavení CODEC na různé, ale nepoznal jsem žádný rozdíl. To samé u PROCES PRIORITY - nechejte třeba High. Potom si všimněte čtyř táhel. Tyto Vám nebudu popisovat jak správně je nastavit, protože je to individuální u každého z vás v závislosti na druhu připojení atd. Je potřeba experimentovat. Správná funkčnost je tehdy, slyšíte-li se s druhým nepřerušovaně, není-li příliš velká odezva (latence) a slyšíte-li se navzájem i když oba současně hovoříte - přesně jako při mobilním telefonování. Proto je potřeba tento krok zkoušet různým povytahováním nebo snižováním táhel.



Dále můžete zatrhnout zda chcete aby se program spouštěl při startu s Windows a aby Vás upozornil vyzváněním příchozího hovoru. Pokud nechcete stále vypisovat IP adresy svých kamarádů, je možno se na domácích stránkách, (kde také můžete zdarma stáhnout tento program), zaregistrovat, zadat svoje přihlašovací jméno a heslo a toto potom zadat v preferencích do IDENTITY, zatrhnout IP adresu Pico serveru. Díky tomu už nemusíte pracně vypisovat IP adresu a vaši kamarádi si vás najdou díky vašemu jménu. Vám potom zůstane ( pokud jsou i oni zaregistrováni ), na úvodní obrazovce PicoPhone jejich jméno v rolovací liště a vy tak kdykoliv můžete jednoduše jen kliknout na jméno a volat.

Jak jsem již napsal, program se nemusí instalovat a jeho velikost je natolik malá, že jej můžete poslat vašim kamarádům e-mailem.

Na internetu jsou i podobné programy např. Skype, ale jejich velikost je mnohem větší. Mají komfortnější funkce - např. sledování kdo z vašich přátel je on-line, ale program má tendenci stále něco někam odesílat a proto jej z důvodu špiónů nepoužívám.

To je vše. Pokud vám tento program pomůže, sníží se vám náklady a budete častěji v kontaktu s přáteli a rodiči, splnil tento návod svůj účel.


Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor