Autor


Siemens
  Siemens se i přes problémy drží nastaveného kurzu
Vydáno dne:  8.03.2005
Průměrné hodnocení:  zatím nehodnoceno
 
informace

Tisková zpráva: Telekomunikační části firmy Siemens se daří udržovat ambiciózní růstové cíle. I přes problémy s pevnými sítěmi a mobilními přístroji nabídl prezident divize Komunikace Lothar Pauly po téměř šesti měsících od vzniku největší divize v rámci společnosti Siemens kladné hodnocení.

Jako třetí největší telekomunikační výrobce na světě s nejširší nabídkou produktů má Siemens jasnou výhodu před konkurencí. „Náš trh roste o osm procent. S produkty a řešeními pro zákazníky, podniky a síťové operátory jsme jasným vedoucím hráčem na poli technologie, což hodláme promítnout do odpovídajících pozic na trhu ve všech segmentech,“ řekl Pauly. Jako příklad uvedl technologii Voice over IP – naznačil, že Siemens má jasný cíl stát se světovou jedničkou na trhu v této oblasti – a třetí generaci mobilní technologie. Všeobecně byl Pauly s vývojem divize spokojen: šest z osmi částí dobře vydělává, čtyři z nich mají vynikající marže. Další potenciál pro zlepšení se očekává propojením produktových platforem, kde divize v následujících třech letech očekává úsporu ve výši 15 % v nákladech na vývoj. Nutná opatření byla zavedena v problémových částech divize – pevných sítích a mobilních telefonech.

V souvislosti se situací v oddělení mobilních přístrojů se stále diskutují různé varianty strategického plánu. Pauly však zdůraznil, že bez ohledu na tyto úvahy bude veškerá snaha směřovat k tomu, aby se tato část znovu rozběhla správným směrem. Pozornost je upřena na opatření ke snižování nákladů. Úsporný program by měl brzy přinést výsledky a zlepšit nákladovou situaci tohoto oddělení v řádu stovek milionů eur. Siemens má navíc v úmyslu produktovou ofenzívou znovu získat ztracenou část na světovém trhu. Tento rok by mělo být představeno patnáct nových modelů včetně telefonů pro W-CDMA.

S obratem 18 miliard euro ve finančním roce 2003/2004 je společnost Siemens, divize Komunikace, jedním ze tří největších hráčů na světovém telekomunikačním trhu. Díky svému zásadnímu strategickému plánu je divize průkopníkem nových technologií, v nichž hlavní roli hraje IP technologie. Celá průmyslová oblast se zaměřila na tuto technologii budoucnosti: po podnikovém sektoru je nyní Voice over IP realitou pro zákazníky z řad domácností a síťové operátory. Trh jednotlivých uživatelů, kteří používají Voice over IP doma, výrazně sílí: až do roku 2009 bude každoročně růst průměrně o 80 %. Uživatelé budou potřebovat pohodlné přístroje, díky kterým budou moci tuto technologii používat i bez počítačů. Siemens je první společností, která ve formě přístroje Gigaset S35 WLAN představuje bezšňůrový telefon pro Voice over IP. Pauly tvrdí: „S tímto produktem přinášíme Voice over IP do obývacího pokoje.“

Voice over IP je již osvědčenou součástí podnikové řady. Její integrace do IT systémů a podnikových procesů je v plném proudu – a jako přední inovátor technologie hraje Siemens hlavní roli ve vývoji. Řešení v oblasti bezpečnosti IT představují další hlavní problém podniků. „Tento trh nabízí neskutečný potenciál. Až do roku 2009 bude průměrně ročně růst o 12 %,“ sdělil Pauly. Dobrým příkladem bezpečnostního řešení pro významné veřejné události je přístupový kontrolní systém pro fotbalový stadión AOL Arena v Hamburku. Nabízí vylepšenou ochranu proti padělaným vstupenkám a zkracuje fanouškům čas, který tráví ve frontě na vstup na stadión.

Jako přední hráč v technologii W-CDMA hraje Siemens s novými přístupovými technologiemi a konvergencí bezdrátových a pevných sítí „Ligu mistrů“ v oblasti telekomunikační infrastruktury. „Loni jsme získali nejvíce smluv na sítě W-CDMA. A co víc: my jsme o krok napřed – s W-CDMA dosahujeme téměř stejné rychlosti jako s DSL. Díky datovému turbu HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) jsme schopni dosáhnout rychlosti stahování až dva megabity za vteřinu – to je osmkrát rychleji než dnes,“ dodává Pauly. Tento technologický skok umožní poskytovatelům W-CDMA zefektivnit využití frekvencí a vygenerovat znatelně vyšší výnosy z přenosu dat. Siemens uvede jednu z prvních datových karet HSDPA pro laptopy na trh ve druhé polovině tohoto roku.

Zdroj: Siemens, s.r.o.


Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor