Autoři


Roman Gregor


Radim Zeman
  Jak vznikal apríl 2005 na SiemensManii
Vydáno dne:  02.04.2005
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.84444.24.24.2   4.2 (hodnoceno 15x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.84444.24.24.2
 
z redakce

Právě proběhnuvší 1. duben, známý v našich končinách jako oblíbený APRÍL, byl jednou z nejvíce připravovaných událostí na SiemenManii. Teď už opravdu můžeme dementovat všechny čtyři včerejší články. Ani jeden z nich nebyl pravda ač se mnozí z vás domnívali že ano.

Nápady

Nápad na další aprílový žertík vzniknul ihned po úspěšném loňském vydání SiemensManie (Nokianomanie). Letos jsme nechtěli použít už stejný a laciný žertík a chtěli jsme být v něčem originální a jiní. Při jedné ze dvou redakčních jízd za kolegou hannim na Slovensko, se při dobré náladě v našem redakčním automobilu zrodilo ihned několik nápadů na letošní apríl a všechny čtyři jste měli včera možnost sami poznat. Na poslední chvíli se zrodil nápad, zabrat jednu třetinu úvodní stránky velkou bílou plochou s nápisem "Zde je místo pro Vaši reklamu!". Tím jsme chtěli ukázat, jak dokáže být otravná velká reklama a čemu se stále bráníme (i když netvrdíme, že brzo reklama nezavítá i na Siemensmanii).


Jelikož jsme kluci hraví a smysl pro humor je naše silná stránka, s blížícím se dubnem jsme sedli ke svým počítačům a obloženi hektolitry kávy jsme se pustili do výroby. Pokud jsme chtěli, aby byla iluze co nejvíce dokonalá, museli jsme vše připravovat opravdu dokonale. Pro ty bystřejší jsme ale v každém článku zanechali nějaké vodítko, které mělo napovědět, že to asi nebude přece jen tak pravda. Schválně, našli jste vodítka?
Tak třeba u článku Siemens se spřátelil s tučňáky, bylo v textu použito, že integrovaný fotoaparát má rozlišení 1,3Mpix a v datasheetu byla hodnota 2MPix.
V druhém článku SX1 v Brně za 1990,- Kč zase bylo velmi jednoduché naznačení aprílového žertíku ihned ve jménu zmiňované prodejny Mobil Augusta. Vnímavějším mohlo být jasné, že se jedná o duben - august - apríl.
Článek Jak to vlastně začalo nemá myslím smysl komentovat. Všichni známe "historii" Járy Da Cimrmana a jeho tvůrců. Tam jsme žádnou stopu zanechávat nemuseli.
Poslední aprílový žertík Nový firmware pro telefony x65 byl jedním z nejsložitějších. Už jen samotný software update, který pouze záplatuje předchozí chyby navíc s číslem 56 byl už od pohledu jasný nesmysl. Nicméně tento nesmysl stál náš server asi 2,5 GB dat přenosů!! Sami si schválně spočítejte, kolik je to stažení při velikosti souboru 1,5MB ;o). Z toho je patrné, že tento vtípek se nám velice vydařil a mnoho z vás (sáhněte si kluci do svědomí), jej s radostí a plni očekávání vyzkoušelo ;o)).



Všem vám, kteří jste s námi táhli za jedno lano a neprozradili všem ostatním, že články jsou jen apríl a že jedinečný Siemens Update FW56 je jen naprogramovaná hříčka pro pobavení, děkujeme za vaší podporu. Těm, které jsme mazali z diskusí kvůli jejich "aktivnímu" poinformování ostatních se omlouváme, ale v některých případech to bylo nutné.
Závěrem nám můžete v diskusi k tomuto článku vynadat, křičet na nás, nebo nám napsat, jestli jste se napálili a jaké byly vaše pocity. Máte jedinečnou možnost nám to "vpálit" zpět ;o)). Je vás poprosím, zkuste se prosím vyjadřovat bez zbytečných vulgarismů a sprostých nadávek.


Vaše redakce


V zákulisí výroby modelu SLX65

Nová vlajková loď měla mít podobnost se smartphone říznutá PDA. Vymýšlel jsem v grafickém programu několik variant, na které se nyní můžete podívat.

První verze se příliš podobala PDA

Možná si všimnete označení SLX75, které jsme původně plánovali. Nicméně nám připadalo označení 65 jako pravdivější. Chtěli jsme naznačit, že se jedná o specifický model nezapadající do nové řady x75 (podobně jako opožděná SX1).

Další návrh, který byl později rozpracován


Druhý návrh už byl více podobný finální verzi. Sice se v důsledku trošku odlišil, nicméně s jeho vývojem jsme byli více spokojeni a proto už jsme pouze ladili drobnosti, aby byl vzhled uveřitelný.

Několik barevných kreací SLX65


Na závěr pro lepší dokumentaci (abyste nám opravdu už věřili, že SLX65 je výmysl se vším všudy), vidíte na dalším obrázku kompletní rozbor SLX ve všech jejich vrstvách. Takže i Ti, co doposud spínali ruce a modlili se, je to žert!


Hledali byste v tomto telefon?



Siemens update FW56 a jeho vývoj

Nápad o novém firmwaru začal původně jen v podobě článku, který by o novém firmwaru informoval. Během dalších rozhovorů o jeho podobě se objevil nápad na zhotovení falešného update. Jeho číslo nás napadlo poměrně brzy - 56, což je poslední firmware legendárního telefonu SL45i. Funkce, které jsme chtěli s novým firmwarem slíbit měly být takové, po kterých uživatelé sami často volali a jejich implementace nezní příliš neuvěřitelně. Program simulující update si musel opravdu ověřit připojení telefonu a vypnout jej, aby nedošlo ke snadnému prozrazení.

Vývoje aplikace se ujal Romulus ve svém oblíbeném Delphi s vervou jemu vlastní. Opět odložil některé své další aktivity, manželce řekl, že se ukáže dole v kuchyni zhruba za tři dny a vrhnul se do práce. Vytvořit potřebné formuláře byla otázka chvilky. Pro správnou funkci programu bylo ale nutné implementovat obsluhu COM portů a komunikaci formou AT příkazů, což dalo už poměrně hodně práce.


Definice vzhledu hlavního okna | Ukázka zdrojového kódu


V průběhu vývoje jsme uvažovali i o nějakém vtipném "trojském koni", tj. například vložit do kalendáře nějaký veselý alarm nebo něco podobného, ale nakonec jsme pro jistotu zvolili variantu, že se telefon po provedení update opravdu nijak nezmění. Uvažovali jsme i o různých hororových hlášeních typu "formátuji disk" nebo podobných, ale chtěli jsme mít jistotu, že uživatel nechá update doběhnout až do konce, aby uviděl důležité závěrečné hlášení.


Takhle vypadá závěrečné okno v návrhu v programu Delphi | Takhle uviděli závěrečné hlášení uživatelé


Zde bylo nejvíce rozlobených čtenářů se snahou informovat ostatní o aprílovém žertu, ale s programem bylo opravdu moc práce na to, aby byl prozrazen dříve, než budou mít možnost se "nachytat" další čtenáři a nechat si tak ujít krásné opojení z 1,5 megabajtového "NIC".

Pro ty z vás, kteří neměli možnost si program vyzkoušet, připravil Romulus lite verzi, která funguje pouze jako simulace. Tudíž nekomunikuje s telefonem a jen předvádí svou funkčnost. Stáhnout si jej můžete na tomto linku.


Nikdy už nezapomenu na prosebné vzkazy našeho čtenáře Diega, který v domnění opravdového a razantního snížení ceny telefonu SX1, už skoro hledal vhodné spojení do Brna a se zářícíma očima už se večer viděl ve své posteli s SX1 :o). I já sám dostal několik emailů a soukromých zpráv s mnoha nabídkami na odkoupení telefonů za mnohem vyšší částky. U tohoto vtípku jsme ani nečekali, že jej naši čtenáři neprokouknou. A opak byl pravdou.

SX1 za 1990,- Kč? Blázni!


Myslím, že teď už mohu s klidem zveřejnit, která ochotná prodejna v Brně s námi přistoupila na náš aprílový žertík. Prodejna Siemens spol. Agora Plus v pasáži Maximus byla onou prodejnou Mobil Augusta a děkuji jim zde za jejich bezvadný přístup. Někdy si člověk musí umět udělat legraci a zde jsme našli pochopení. Jenom prosím naše čtenáře - neutíkejte tam ihned po přečtení tohoto článku. SX1 za 1990,- Kč tam opravdu nekoupíte ;o).


Cimrman a mobilní telefonie?

Článek o Cimrmanovi jsme se vůbec nesnažili napsat tak, aby někoho "napálil". Stejně by se nám to nepodařilo, protože skoro všichni naši čtenáři si myslí, že J. D. Cimrman vůbec neexistoval. Při přípravě článku tak šlo jen o shrnutí několika skutečných historických událostí a jejich totální překroucení. K článku bylo potřeba několik dobových fotografií. Tam kde jsme dobové fotografie nesehnali, jsme si je museli vyrobit.


Dobová kresba jako mávnutím kouzelného proutku



Barevný snímek komínu se nám do článku opravdu nehodil...




Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor