Autoři


Roman Gregor


Radim Zeman
  Recenze: Siemens SF65 - tak tohle není Siemens
Vydáno dne:  12.08.2005
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8444   4 (hodnoceno 3x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8444
 
recenze

Siemens SF65 je prvním netradičním véčkem s otáčecím displejem. Telefon byl sice představen již před delší dobou, nicméně jeho distribuce začala teprve nedávno. V naší redakci jsme tento telefon podrobili putovnímu testu, který zahrnoval i ženské polovičky redaktorů, ovšem ani jedna z dam se nechtěla zhostit sepsání části recenze. Proto vám přinášíme opět pouze naše mužské dojmy.

Siemens SF65 je vzhledově velice přitažlivý telefon, což je možná díky jeho sněhově bílé barvě a lesklému povrchu, který vypadá jako glazura keramické kachličky. Až znalecký poklep prtstem na kryt telefonu prozradí, že se jedná o nefalšovaný plast. Bílé tělo je skoro až umělecky kombinováno s chromovanými prvky (boční lišta, boční tlačítka, středový joypad a zrcátkové plošky) a matným stříbrným plastem klávesnice, ovládacích tlačítek zoomu a boku telefonu. Design přístroje je skutečně povedený a nemusel by se za něj stydět žádný z výrobců.

Originální fotografie Siemens


Ačkoliv nápis Siemens může někomu napovědět, že se zřejmě jedná o námi obdivovanou značku, není to až tak 100% pravda. SF65 je totiž jedním z OEM přístrojů, jehož "vnitřnosti" si Siemens nechává vyrábět u jiných výrobců. U tohoto přístroje padla volba na firmu CellOn, jehož základní desku C3500 využila i firma Philips u svého přístroje Philips 760. Konstrukčně a funkčně jsou oba dva telefony totožné a mají pouze použitý každý jiné grafické prostředí.

Jako vejce vejci


Základní deska CellOn C3500


Konstrukce

SF65 vychází konstrukčně z klasických véček, ale je ochuzen o vnější displej, místo kterého je na celé horní části umístěna pouze jakási informační dioda, která je snad pouze na okrasu. Pokud máte příchozí hovor, nebo SMS, dioda se rozzáří a na chvíli na vás spiklenecky mrká. Bohužel po nějaké době po obdržení SMS nebo při zmeškaném hovoru zhasne a vy tak nevíte, jestli vám někdo volal či ne. Zjistíte to pouze otevřením telefonu a pohledem na displej. Na tomto místě by se skvěle hodila funkce Dynamic Lights, kterou Siemens využívá u telefonů řady x65, a která by alespoň částečně nahradila chybějící vnější displej.

Informační LED dioda nemá funkci Dynamic Lights a už vůbec nemůže nahradit vnější displej


Celá vrchní vyklápěcí část je otočná o 180° a jejím překlopením se aktivuje fotoaparát. Displej poté slouží jako hledáček a boční (horní) tlačítka jako spoušť a zapínání přisvícení. Ergonomicky je telefon v této poloze navržen tak, aby působil jako miniaturní digitální fotoaparát. Tady musím pochválit inženýry u Siemense, že tato iluze je dokonalá a většina kolejdoucích vám nevěří, že to není běžný digitální fotoaprát, ale telefon. Toto řešení má ale jednu nevýhodu. Když si potřebujete zavolat, nebo když máte příchozí hovor, musíte displej opět otočit do původní polohy. Pokud tak neučiníte, tak si bohužel nezavoláte a telefon bude tvrdošíjně nabízet funkce fotoaparátu.



Ne mami, to opravdu není foťák!


Vyklápěcí a kloubové spojení působí bytelným dojmem a mohlo by nějaký čas při slušném zacházení vydržet. Nicméně další mechanická část na telefonu nese vyšší riziko poškození a tuto skutečnost si připomeňte před koupí tohoto telefonu.




Funkce telefonu

Hlavní změnou proti obvyklým telefonům jsou dva režimy, které SF65 umožňuje a to režim telefonu a režim fotoaparátu, do kterého se telefon přepne otočením displeje a jeho přiklopením zpět k telefonu. Režim fotoaparátu je opravdu jen režim fotoaparátu – nedostanete se do běžných funkcí telefonu, nezavoláte si, nepošlete SMSku a podobně. V tomto režimu vás telefon jen upozorní na příchozí SMS(MMS) či na příchozí hovor, ale neumožní vám jejich vyzvednutí.
Jak jsme u véčkových telefonu zvyklí, i zde můžeme zvolit automatické přijímání hovorů pouhým otevřením, nebo tuto funkci naopak zakázat.

Začínáme

Po otevření telefonu se rozsvítí obvyklá úvodní obrazovka s běžnými údaji o režimu telefonu. Pro vstup do menu telefonu lze použít střední tlačítko v čtyřsměrovém ovladači nebo jedno z funkčních tlačítek (tlačítka pod displejem a na klávesnici jsou zdvojená a mají tak v režimu telefonování stejnou funkci). Menu používá obvyklých 9 ikonek designově shodných s S65.



Všude v menu je nutné používat pro vrácení do nadřazené nabídky funkční tlačítko s popiskem Zpět. Červené tlačítko vás i krátkým stiskem vrátí na úvodní obrazovku, na což si skalní příznivce značky Siemens jen těžko zvyká. Celkově je způsob ovládání od běžných Siemensů v mnoha detailech odlišný, ale je poměrně intuitivní a po chvilce se člověk i bez návodu zorientuje. Liší se například zatrhávání zatržítek, při kterém se otevře další nabídka s volbami zapnout a vypnout místo prosté změny stavu zatržítka, jak jsme byli u Siemensů zvyklí.



Telefonní seznam

Telefonní seznam, do kterého se dostanete z menu, nebo obvyklým stisknutím tlačítka dolů, umožňuje zadat číslo a zvolit jeho typ (mobil, fax, data apod.), email a poznámku ke kontaktu a neukazuje zbývající kapacitu. Jako standardní seznam lze zvolit adresář nebo telefonní seznam na SIM kartě. Telefonní čísla umí SF65 odesílat jen přes IrDA. Jako SMS je poslat neumí. Telefonní čísla je možné zařazovat do jedné z dvaceti skupin, které si můžete libovolně pojmenovat, přiřadit jim zvonění a obrázek.

Informace o hovorech

Seznam ztracených, přijatých a odchozích hovorů je zde jeden společný. V seznamu u ztracených hovorů neukazuje počet ztracených hovorů z tohoto čísla. Ukazuje jen na displeji celkový počet všech ztracených hovorů. Chcete-li si prohlédnout celkový provolaný čas či poplatky, připravte se na poměrně zdlouhavé proklíkávání v menu. U datových přenosů se navíc zobrazuje počet přenesených jednotek bez uvedení o jaké jednotky se jedná.

Zábava

V telefonu je jedna pevně instalovaná hra Wallbreaker a něco, co bych nazval Javovým emulátorem. V SF65 nevybíráte v paměti uložené Javové aplikace, ale musíte si spustit tento emulátor, ve kterém teprve jednotlivé hry či aplikace spouštíte. V telefonu jsou předinstalované aplikace Coctail Manager, Worms a Marble Crossing.
Jak se do telefonu aplikace přidávají se nám během recenze nepodařilo zjistit. Stejně tak se nám přes veškerou snahu nepodařilo nakonfigurovat wapový prohlížeč.

Diář

Organizér se zde jmenuje diář a první čeho jsem si všiml už při zadávání úkolu, je plýtvání místem. Autoři mysleli zřejmě na slabozraké uživatele a každá položka při zadávání úkolu zabere celý displej – zvlášť zadáváte datum, zvlášť čas atd… Při zadání úkolu můžete zvolit jednu z pevně daných možností upozornění – 5 minut, 10 minut, hodinu, den nebo týden předem, upozornění v zadanou dobu nebo žádné. Také můžete zvolit opakování denně, týdně, měsíčně nebo každý rok. Opakované události se zde neuloží jako jedna položka s opakováním, ale jako neuvěřitelně dlouhá a nepřehledná řada jednotlivých událostí bez možnosti zadat konečné datum tohoto opakování. Při smazání položky se ale smažou i všechna její opakování, takže není nutné je mazat jednotlivě.
Diář umožňuje denní, týdenní čí měsíční náhled, který však neumožňuje listovat po jednotlivých dnech, takže jen vidíte, na který den v měsíci máte nějaký úkol a podívat se na něj již musíte v denním náhledu.



Diář neumožňuje žádné možnosti vlastního nastavení zobrazení či podrobností jeho funkce.

Zprávy

Telefon umožňuje pracovat se SMS a MMS zprávami, e-maily a CB zprávami (zde nazvanými lokální služby).



Pro napsaní SMS je nutné se proklikat přes vybrání adresáta, potvrzení jeho telefonního čísla a zvolení mezi poslední, novou nebo standardní zprávou. Uff… Už můžeme psát. Telefon během psaní zprávy neukazuje kolik znaků jsme napsali a kolik nám jich zbývá. Slovník T9 píše s diakritikou, kterou před odesláním neodstraní, takže nám délku zprávy omezí na 70 znaků. Telefon podporuje doručenky, požadování odpovědi (zde podivně nazváno zpáteční cesta) a archiv zpráv.



Editor MMS zpráv je intuitivní a snadno ovladatelný. V průběhu přípravy MMS není možné teprve pořídit fotografii či zvukový záznam. Tyto už musí být připraveny v paměti telefonu. Naopak musíme pochválit průběžné zobrazování datové velikosti připravované MMS.
Při práci s e-maily začínáme volbou e-mailového účtu. Telefon pak umožňuje pracovat s Vaší e-mailovou schránkou tím způsobem, že stáhne hlavičky zpráv na serveru a vybranou zprávu stáhne k přečtení. Zprávy se v telefonu nikde neukládají a stále pracujete se schránkou u svého poskytovatele. Při odesílání zprávy je možné přidat jako přílohu jen zvukový či obrazový soubor z paměti. Zpráva je pak přes nastavený SMTP účet odeslána a v telefonu se nikde neuloží ani tato zpráva, ani jakákoliv informace o ní. Telefon pracuje jen s POP3 protokolem IMAP4 nezná.

Další funkce

Telefon obsahuje navíc jednoduchou kalkulačku a budík. Budík umožňuje nastavit celkem až tři různé budíky, u kterých si můžete zvolit čas buzení a způsob opakování – jednou, každý den či každý den s vynecháním víkendů. U budíku je možné zvolit, jestli vás má zkoušet budit opakovaně nebo jen jednou.



Vlastní soubory

Souborový systém telefonu obsahuje v albu obrázků zvlášť vlastní fotky, vlastní obrázky, standardní obrázky a vlastní ikony, ve zvukovém albu pak vlastní melodie, standardní melodie a nahrávky. Poslední položkou jsou pak zvukové poznámky. Tímto je struktura paměti pevně dána a není možné vytvářet další složky a kopírovat mezi nimi soubory.
Celkem telefon disponuje necelými 20MB sdílené paměti, která je opravdu k dispozici uživateli a neobsahuje systémová data.



Telefon umožňuje soubory odesílat a přijímat prostřednictvím e-mailu, MMS nebo přes infraport. Návod k obsluze zmiňuje možnost propojení telefonu s počítačem prostřednictvím kabelu a speciální verze programu MPM, což se nám však nepodařilo a i na webu Siemensu je zmiňováno jen propojení přes infraport.
Také se nám bohužel nepodařilo připojit přes SF65 k internetu PC, přestože by to telefon měl umožňovat.

Možnosti nastavení

Telefon umožňuje zvolit jeden ze šesti profilů, u kterých ale nejde změnit nastavení. Jsou pevně nadefinované výrobcem.



Intenzita podsvícení displeje je pevně daná a je možné zvolit jen dobu do jeho vypnutí.



Telefon umožňuje definovat klávesové zkratky na číselné klávesy, nastavit povely hlasového vytáčení či povely pro hlasové vyvolání některých funkcí.
Telefon umožňuje funkci jak automatického vypínání, tak i zapínání s možností nastavení času a volby opakování – jednou, každý den nebo každý den s výjimkou víkendu.

Funkce fotoaparátu

Po přetočení horní části telefonu a jejím překlopení zpět ke klávesnici vznikne něco, co by se dalo nazvat digitálním fotoaparátem, kterému se to způsobem ovládání zatím ze všech dosavadních mobilních telefonů blíží nejvíce.
Na displeji telefonu se zobrazí snímaný obraz a tlačítka na boku telefonu a kolem displeje změní svou funkci tak, aby šel fotoaparát ovládat co nejpohodlněji.

Základní funkce fotoaparátu

V režimu fotoaparátu můžeme tlačítky vedle displeje pohodlně ovládat digitální zoom, který je až čtyřnásobný a neovládá se skokově, ale velmi plynule po desetinách. Při přidržení tlačítka pro přiblížení či oddálení, se tak chová jako zoom opravdového digitálního fotoaparátu.


Zoom dělá výřezy. Neinterpoluje na plné rozlišení


Tlačítkem plus lze rozsvítit velmi silnou přisvětlovací LED, která umožní i v naprosté tmě pořídit poměrně slušné snímky na vzdálenosti i něco málo přes metr. Horním tlačítkem vlevo od displeje můžeme zvolit zda chceme pořídit snímek na výšku nebo na šířku. Podle této volby je pak snímek uložen a nemusíme jej dodatečně otáčet.


S "bleskem" je poznat co jste fotili i v úplné tmě


Horním tlačítkem vpravo pak můžeme zvolený snímek vyfotit. Telefon nám po té dá vybrat z možností zahodit, uložit nebo snímek rovnou odeslat přes infraport, MMS nebo e-mailem.
Telefon pořizuje snímek ihned po stisknutí tlačítka i za cenu, že nestihl upravit expozici. Snímky tak pořizuje s poměrně malým zpožděním, ale pokud nepočkáme až se obraz na displeji ustálí, může být snímek podexponovaný nebo přesvětlený. V menu fotoaparátu pak lze zvolit barevnost snímků z možností – žádný (barevný), černobílý, sépie, digitální (1 bitová hloubka), reliéf, negativ, hrana či hrana 2. Lze aktivovat noční mód či samospoušť, zvolit tři různá rozlišení (nejlepší, vysoké či pozadí) a jednu ze tří úrovní komprese. Při zvoleném nejnižším rozlišení je také možnost aktivovat rychlý mód, kdy telefon v rychlém sledu zhotoví 6 snímků. Při fotografování v nejnižším rozlišení umí telefon ke snímkům také automaticky přidávat zvolené rámečky.



Záverečné hodnocení telefonu očima našich redaktorů:

Siemens SF65 je svou konstrukcí a řešením některých svých funkcí velmi zajímavým telefonem, ale pro skalní příznivce telefonů Siemens budou některé rozdíly ve funkcích a způsobu ovládání asi nepřekonatelné. Nevím nakolik měl možnost Siemens ovlivnit vývoj softwaru pro tento telefon, ale zdá se mi, že zbytečně skončil teprve někde v polovině. Telefon je funkčně poměrně dobře vybavený a v katalogu mohou jeho funkce vypadat velmi lákavě, ale chybí mu právě ty detaily v možnostech nastavení o kterých se běžně nepíše, ale na které jsme u Siemensů běžně zvyklí.
Jak už jsem ale řekl, telefon je konstrukčně velice zajímavý a všude kde jsem se s telefonem během testování objevil, vzbudil zaslouženou pozornost přítomných. Dokážu si jej představit jako stylový telefon pro někoho, kdo buď ostatní telefony Siemens dosud nepoužíval, nebo nelpí na jejich do detailů propracovaných funkcích.


Roman Gregor


Na SF65 jsem se vyloženě těšil právě proto, že to bylo jiné véčko, než na jaké jsme zvyklí. Fantasticky řešené otáčení displeje, ze kterého se rázem stane fotoaparát s bezvadným ovládáním. Vše ale nevypadá tak hladce, jako je hladký kryt tohoto telefonu. Již absenci druhého, informativního displeje, jsem nesl těžce, ale mé vélké zklamání nastalo po důkladném proniknutí do ovládání telefonu. Po krátkém šoku při psaní SMS, kdy jsem musel krkolomně potvrzovat hlášky, které mi telefon nabízel, než jsem SMS odeslal přišel šok další, kterým byla nemožnost přijmout hovor při aktivovaném fotoaparátu a otočeném displeji. Považuji tento nešvar za poměrně zásadní chybu, která může uživatelům znepříjemňovat komfort užívání telefonu. Je na škodu, že fotoaparát při otočeném displeji nelze vypnout a ponechat displej v horní poloze aktivní jako u běžného mobilu. Suploval by tak alespoň trochu absenci již zmiňovaného druhého displeje. Informovanost o ztraceném hovoru pouze blikáním diody, která po chvilce pohasne již byla pouze pověstná třešnička na dortu, která poslala tento telefon do hlubin zapomění. To nehovořím o nemožnosti poslat číslo z adresáře jako SMS, ale telefon nabízel tvrdošíjně pouze odeslat přes IrDA. Již si dovedu představit tu situaci, jak mi někdo volá, abych mu poslal na někoho číslo a já mu odpovídám: "Jsi někde metr ode mne?" Podobných drobnůstek má SF65 více, ale toto jsou ty pro mne zásadní, pro které bych si telefon určitě nevybral. Abych ale nepopisoval pouze negativní stránky telefonu. SF65 je určitě hezký, stylový telefon, který zaujme dle mého názoru převážně ženy, nevyžadující mnoha funkcemi nabitý telefon. Design je opravdu povedený a bílá barva (jakož i černá) mu vyloženě sluší. Líbí se mi výtvarně zpracované menu a jeho odlišné ikony a nabídky, které neznáme u klasických Siemensů. Určitě bych podobnou vizuální inovaci doporučil u nových modelů, které Siemens bude uvádět na trh. Přece jenom jsou současná menu již okoukaná. SF65 měl dobře nakročeno být kvalitním přístrojem. Bohužel jeho již zmiňované "drobnosti" jej řadí do zadních řad produktové řady Siemens.

Radim Zeman
































Fotografie: Radim Zeman ©2005



Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor