Autoři


Ján Matúška


Jiří Balcar
  Školení: nahrávání FF pomocí V-Klay 2.6 a vyšší
Vydáno dne:  29.07.2004
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 129x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
návod

V poslední době se nám množí případy, kdy se především začátečníci vrhnou na změnu firmware pomocí nahrání FULLFLASHE a po jeho nahrání se jim telefon už nerozběhne. Proto jsme připravili podrobné a krátké školení, abychom těmto chybám předcházeli.

Používání níže uvedených postupů či programů není v souladu se záručními podmínkami výrobce telefonu. Jejich používáním se vystavujete riziku neuznání záruky na přístroj v případě jeho poškození.

1. Vypneme telefon, připojíme ke kabelu, otevřeme si program V-Klay a nastavíme jej:

A - Pracovat s: Telefonem
B - odpovídající typ telefonu a loaderu ("Bootcore bug" pro telefony bez zásahu do bootcore, "Patched bootcore" pro novější telefony s nahraným loaderem v telefonu, "Testpoint" - pro telefony s přerušeným testpointem)
C - komunikační port
D - komunikační rychlost
E - stiskneme Spojit


Po stisku Spojit nám postupně nabíhají následující dvě informační okna.




Po výzvě stiskneme červené tlačítko a pokud naběhne následující okno, máme vyhráno a můžeme začít.



2. Před veškerými pracemi si provedeme zálohu stávající fullflash a EEPROM (stát se může cokoli).

A - přepneme na záložku Flasher
B - nejdříve provedeme zálohu fullflashe - nastavíme Paměť telefonu: Z adresy: a zde vybereme (fullflash)
C - stiskneme Načíst paměť telefonu a nyní čekáme 5 - 30 min. na dokončení. Rychlost načtení je závislá na rychlosti vašeho komunikačního portu a velikosti fullflashe podle typu telefonu. O tom nás informuje okno s průběhem načítání
D - stiskneme Uložit do souboru ... a data uložíme na disk PC
E - nyní provedeme zálohu eeprom- nastavíme Paměť telefonu: Z adresy: a zde vybereme (eeprom)
F - stiskneme Načíst paměť telefonu a nyní čekáme již jen několik sekund na dokončení.
G - stiskneme Uložit do souboru ... a data uložíme na disk PC (Pozor na jméno souboru - zásadně u načtené EEPROM neměňte poslední dvě místa názvu, ta udávají adresu odkud se má při zpětném zápisu začít zapisovat!!!!). Tato záloha EEPROM nám bude ještě v budoucnu k užitku a ulehčí nám mnoho práce.



3. Nyní se pustíme do nahrávání samotné fullflashe (FF)

Nejdříve se ujistíme, že fullflash kterou chceme nahrát do telefonu je určena pro program V-Klay. Některé fullflashe mají sice stejnou velikost a odpovídající příponu (BIN, nebo FLS), ale mohou být pořízeny jiným flashovacím programem. Pokud jste před samotným nahráváním FF opustili program, provedeme nastavení a připojení telefonu dle bodu 1.

A - přepneme na záložku Flasher
B - stiskneme Otevřít soubor ... a otevřeme fullflash
C - stiskneme Zapsat do paměti tel.



D- potvrdíme zápis do paměti telefonu ANO


Nyní pozor!! Do toho bodu se nedá skoro nic pokazit, ale zde nastává zlomový bod kde dochází k zásadní chybě. Tato část je mírně odlišná pro verzi V-Klay 2.6 a 2.7. Nejdříve si probereme V-Klay 2.6.
E1- Pokud nahráváme cizí FF v tomto bodě VŽDY stiskneme ANO, čímž potvrdíme přeskočení zápisu do bootcore.



E 2 - Pokud použijeme V-Klay 2.7 tak ten má automaticky zápis do bottcore zakázán a tudíž se předchozí obrazovka nezobrazí. Pokud ale v nastavení zápisu do bootcore povolíte, potom nás uvítá následující obrazovka a oproti verzi 2.6 potvrdíme NE (nezapisovat)!!!! Otázka je zde položena totiž opačně Přejete si zapsat data do BOOTCORE .....?

Nyní už jenom čekáme 5-30 min. Rychlost načtení je závislá na rychlosti vašeho komunikačního portu a velikosti fullflashe podle typu telefonu. O tom nás informuje okno s průběhem načítání.

4. Zprovoznění telefonu po nahrání FF.

Pokud jsme použili vlastní zálohu FF, stačí telefon pouze zapnout a máme hotovo. Pokud jsme nahrávali cizí FF, máme několik možností jak telefon zprovoznit (odblokovat a zapsat své IMEI). Použijeme tu nejjednodušší a nahrajeme si zpět zálohu EEPROM, kterou jsme si vyrobili na začátku v bodě 2 E. Pokud jste před samotným nahráváním FF opustili program, provedeme nastavení a připojení telefonu dle bodu 1.

A - přepneme na záložku Flasher
B - stiskneme Otevřít soubor ... a otevřeme námi vytvořenou zálohu EEPROM.
C - zkontrolujeme položku Paměť telefonu: Z adresy: zda se nám správně nastavil rozsah (eeprom). Pokud jsme neměnili název souboru při tvorbě zálohy, adresa se správně automaticky nastaví.
D - stiskneme Zapsat do paměti tel....



E- potvrdíme zápis do paměti. NA nyní pár sekund počkáme a vše je hotovo.



Pokud jste dodrželi kompletně tento postup, neměl by být žádný problém telefon spustit a těšit se s provozu.


Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor