Autoři


Roman Gregor


Radim Zeman
  Recenze: SL75 - Mercedes s vysouvacím podvozkem
Vydáno dne:  11.12.2005
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8   3.8 (hodnoceno 8x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8
 
recenze

Siemens SL75 je dalším pokračovatelem telefonů s vysouvací klávesnicí. Elegantní přístroj vybavený snad vším, co byste mohli potřebovat, rozhodně mílovými kroky předbíhá konkurenci a najdete na něm jen málo chyb. Co na něj tedy říká náš test?

Jistě si mnoho z vás pamatuje na první malý vysouvací telefon od Siemensů a to SL55. Malý kolibřík s vysouvací klávesnicí byl tehdy druhý z telefonů této konstrukce od Siemense. Následovala jej SL65, která se snažila zaujmout svými hranatějšími tvary, nicméně příliš obliby si mezi fanoušky nezískala. To se ale může velmi rychle změnit a to díky letošnímu nástupci Siemensu SL75. Ten se totiž oproti svému předchůdci obohatil o nové funkce, vrátil se k příjemnému oválnému tvaru a získal tak na eleganci.

Originální fotografie Siemens


Krasavice inteligentní

Vzhled

Jak jsem se již zmínil, SL75 je dle mého názoru jeden z nejkrásnějších modelů, které Siemens vyprodukoval. Elegantní oblé tvary, chromované doplňky a dokonalá celistvost ve vás zanechávají pocit něčeho exklusivního a nedosažitelného. Přesně tohle vyzařuje z es-el pětasedmdesátky. Geometricky sladěné tvary telefonu se klidně mohou zařadit na design roku v mobilních telefonech. Kombinace černé barvy a chromu již sama zaručuje něco víc, než jen mobilní telefon. SL75 je navíc velice povedený módní doplňek, hodící se do společnosti i pro volný čas. Jeho miniaturní velikost v zavřeném tvaru 92 × 48 × 23 mm zabere minimum místa ve vaší kapse nebo tašce či kabelce. Ani váha 99 gramů vám kapsu u košile neprotrhne.

SL75 je designový skvost


Poměrně silné chromované ohraničení vrchního i spodního dílu telefonu určitě zaujme každého. Boční chromovaná tlačítka po obou stranách doplňují celý vzhled a pomyslnou třešničkou na dortu je chromované středové navigační tlačítko spolu s mřížkou reproduktoru. Kdo má rád luxusní automobily plné lesku a chromu, ten bude mít určitě rád i svou SL75 právě pro její jedinečnost. SL75 budete mít chuť neustále brát do ruky, obracet jí mezi prsty a dotýkat se jí. Je to přece jen krásná lehká holka a má co nabídnout. Rozhodně její dotyk může uklidnit místo cigarety ;o)

Budete jí milovat


Dost ale designového pochlebování a pojďme se vrhnout na popis jednotlivých částí tothoto telefonu. Větší část vrchní strany zabírá displej o rozměrech 30x38 mm s rozlišením 132x176 pixelů, schopný zobrazit 262 tisích barev. Pod ním se nachází 6 funkčních tlačítek, navigační tlačítko a středové potvrzovací tlačítko. Nově se nám u SL75 objevuje tlačítko pro multimedia, o kterém se rozepíši později. Na levém i pravém boku telefonu se nachází po dvou tlačítkách - levá strana zapnutí fotoaparátu + přisvícení diodou a zapnutí media playeru, pravá strana ovládání hlasitosti.
Na zadní straně se usídlilo ohromné zrcátko pro autoportréty. Nejvíce zřejmě zaujme čočka 1,3 Mpix fotoaparátu s přisvěcovací diodou, kterou lze nasvítit objekt při horších světelných podmínkách, nebo jí lze použít jako lampičku při průzkumu různých dutin nebo jeskyní ;o). Na spodku telefonu nalezneme klasický datový konektor známý z ostatních modelů Siemens.

Zrcadlo zrcadlo, kdo je na světě nejkrásnější?


Vysouvací mechanismus

Celé toto zařízení mohu popsat jedním slovem - výborné. Vysouvání je velmi lehké i jedním prstem, přitom velice pevné a rozhodně nemáte pocit, že se po několika týdnech unaví. Jeho pružinky jsou dobře naladěné a po vysunutí a zasunutí mechanika příjemně cvakne. Několikrát jsem se nachytal, jak si jen tak cvakám při přemýšlení a poslouchám ten zvláštní zvuk.

Klávesnice

Po vysunutí klávesnice se objeví 12 dost velkých tlačítek, aby je mohly ovládat i větší prsty. Jednotlivé řady kláves jsou od sebe odsazeny stupňovitým profilem (podobně jako u SL65), takže na nich palec velmi dobře sedí a psaní je pohodlné. Telefon se dobře drží a ovládání všech tlačítek je v dosahu bez dlouhého bloudění po klávesách. Podsvětlení kláves je rovnoměrné bílým světlem. Oproti modelu SL65 je zadní část vysouvací klávesnice z jiného materiálu, takže na ní nejsou vidět otisky prstů, které se zákonitě při ovládání mechanismu tvoří.

Klávesnice je výborná


Menu a způsob ovládání SL75 je natolik stejné, aby se v něm uživatelé předchozích modelů telefonů Siemens bez problémů vyznali, na druhou stranu nám vývojáři připravili tolik překvapení, aby nás na chvíli dostatečně zmátli. V ovládání je vyřešeno hned několik věcí, které na starších modelech dokázaly zamrzet, možnosti se rozšířily, ale objevilo se i několik nových chyb. Nakolik se jedná o chyby předprodejní verze telefonu, kterou jsme měli k dispozici, si zatím netroufám tvrdit.


Hlavní obrazovka se nezměnila | V menu napočítáme 12 ikonek | Snadné vypnutí zvuků, telefonu či budíku


Po otevření menu obvyklým stiskem středového, potvrzovacího tlačítka, se nám neobjeví obvyklých devět, ale hned dvanáct ikonek. Pohyb v menu se liší oproti předchozím modelům tím, že i krátkým stiskem červeného tlačítka se telefon vrátí do pohotovostního stavu. Takto se běžně chovají OEM modely Siemensu a my marně doufali, že se tento nápad nedostane i do standardních modelů. Pro návrat do předchozí úrovně menu tak musíme použít odpovídající kontextovou klávesu, která nás překvapuje střídáním různých názvů: „Přerušen“, „Zpět“ nebo „Zrušit“. Změnou je i malé menu po krátkém stisknutí červeného tlačítka v pohotovostním režimu, které nám nabízí vypnout vyzvánění, telefon nebo telefon včetně budíku.

V SL75 je jiný způsob nastavení klávesových zkratek, než jsme byli zvyklí u telefonů řady x65. Nastavují se nyní v menu nastavení a můžeme si nastavit i funkce, které chceme po stisku směrové klávesy.


Nastavení klávesových zkratek


Adresář ví všechno

Hodně přepracovaný je adresář, kde si také asi jako prvního všimneme u Siemensu nového prvku – záložek. Navigační klávesou můžeme v adresáři vlevo a vpravo přepínat záložky jednotlivých „karet“ – všechny kontakty, skupiny, účast (pro instant messaging a Push To Talk), SIM a Filtr.



I údaje o kontaktu v adresáři jsou přehledně rozděleny do více karet – Všeobecné, Soukromé, Obchod, Osoba a Účast. Toto řešení je velice chvályhodné, neboť počet údajů u každého kontaktu se opět rozrostl na skoro neuvěřitelné množství a použitím karet je mnohem pohodlnější jak prohlížení, tak zadávání nových kontaktů.



K obvyklým všeobecným údajům přibyla příjemná položka Zobrazit jméno, kam si můžete zadat jaké jméno se má u kontaktu zobrazovat. Pokud jej nezadáte, zobrazuje se obvyklé Příjmení a Jméno.

Ke každému kontaktu můžete zadat telefon a mobil, fax, dvě e-mailové adresy, adresu webových stránek, adresu či textovou poznámku. Všechny tyto údaje lze zadat zvlášť pro soukromé či obchodní. K obchodním údajům pak samozřejmě můžete připsat firmu a povolání. Ke každému kontaktu zvlášť můžete zadat vlastní vyzvánění, obrázek a vyzvánění pro doručené zprávy.

Každý kontakt lze zařadit do jedné z devíti skupin, přidat datum narození a čas, kdy chceme být upozornění na narozeniny. Aby toho nebylo málo, máme na kartě Osoba k dispozici možnost zadat další, již třetí textovou poznámku. Počet kontaktů v paměti je zřejmě omezen jen volnou pamětí telefonu. Při 430 kontaktech hlásil volnou kapacitu „více než 500“.

Poslední karta Filtr v adresáři umožňuje zobrazit kontakty, které splňují některé z těchto kritérií: Nejpoužívanější, URL, Narozeniny, Obrázek, Vyzvánění, E-mail nebo Paměť telefonu.

V adresáři lze záznamy libovolně seřadit, vyhledávat v nich či kontakty odeslat přes SMS, MMS, E-mailem nebo přes Bluetooth. Kontakty je možné přímo tisknout přes tiskárnu podporující Bluetooth komunikaci.

V nastavení je možné zvolit, které údaje chcete v adresáři používat. Pokud se Vám tedy některé zdají zbytečné, vypněte je a telefon nebude nabízet jejich vyplnění. Nastavit můžete i která karta bude vybrána jako první při vstupu do adresáře a zda chcete, aby Vám telefon nabídl uložit telefonní číslo volajícího, pokud jej v adresáři dosud nemáte.

Fotoaparát

Fotoaparát zůstává víceméně stejný s předchozími modely, ale přidává možnost blesku a nočního režimu.

Velice zajímavá je možnost zapnout před vstupem do funkce kamera tzv. lampičku, která pak přisvětluje snímanou scénu jak při focení, tak i při natáčení videosekvencí ve tmě.

Oproti předešlým modelům Siemens vyslyšel hloupou kritiku některých recenzentů jíných serverů a fotoaparát při zoomu snímky interpoluje na původní rozlišení. Jak jsem předpokládal, interpoluje velmi nekvalitně a bylo by lepší zachovat původní způsob, kdy telefon ukládal výřezy a případnou interpolaci snímku mohl uživatel udělat mnohem kvalitněji ve specializovaném fotoeditoru a zachovat si tak v telefonu více volné paměti.



Zprávy

Na zprávách nebylo oproti předchozím modelům mnoho co změnit, takže zde budete jako doma. Došlo jen ke sjednocení způsobů psaní všech typů zpráv, což znamená, že ať píšete SMS, MMS nebo e-mailovou zprávu, vždy začínáte psaním textu, do kterého můžete přidat potřebné přílohy, pak zadáte příjemce a odešlete. Telefon za uživatele také sám rozliší, zda lze zprávu odeslat jako SMS nebo MMS, aniž by těmto pojmům musel rozumět. Začnete-li psát SMS a vložíte do ní třeba fotografii, rázem se z ní stane automaticky MMS. Možná by jen bylo vhodné na tuto skutečnost uživatele upozornit výrazněji, než jen změnou názvu v titulkovém pruhu. V seznamu zpráv přibyla funkce „Chránit“. Zadoufal jsem, že se jedná o ochranu zprávy PIN kódem před jejím otevřením, ale jedná se jen o ochranu před smazáním zprávy. Chcete-li chráněnou zprávu vymazat, musíte její ochranu napřed zrušit.



Další drobnou novinkou ve zprávách jsou smajlíci, kteří se zobrazují místo odpovídajících kombinací znaků, nebo tuto kombinaci znaků do zprávy naopak vloží vybráním požadovaného smajlíka. Tuto funkci je možné vypnout.

I zprávy je možné vytisknout přímo na tiskárnu.

Novou možnost multitaskingu využívá telefon i při stahování e-mailových zpráv. Zvolíte-li možnost načtení zpráv ze serveru, můžete mezitím s telefonem dál pracovat a telefon Vás na přijaté zprávy sám upozorní. O probíhajícím stahování Vás telefon informuje ikonkou na hlavním displeji. Funkci pravidelného automatického stahování zpráv jsem však hledal marně.

Organizér

Organizér je v SL75 naprosto shodný s předchozími telefony, proto se odvolám na některou z předchozích recenzí.



Media player

Media player byl pro mě osobně trošku zklamáním. Oproti telefonům M75 a CX75 nabízí novou možnost přehrávání melodií na pozadí (během další práce s telefonem) a je kompletně propojený s funkcemi telefonu, takže si melodii přehrajete odkudkoliv, kde na ni narazíte. Písničky je možné přehrávat v náhodném pořadí a různě je opakovat. Je možné libovolně „převíjet“ písničky. Nenabízí ale žádné možnosti úpravy zvuku (basy, výšky) a to je velká škoda.



Přehrávat zvuk lze jednak přes vnitřní reproduktor, kde nás vzhledem rozměrům telefonu překvapí poměrně čistá a kvalitní reprodukce. Nějaké basy zde však samozřejmě nečekejte. Po připojení sluchátek je reprodukce kvalitní s poměrně čistým celým rozsahem od basů do výšek. Maximální hlasitost přehrávání by ale na můj vkus mohla klidně být vyšší, ale Siemens je svou starostí o náš sluch již známý.

Java aplikace

V menu telefonu se našlo místo na samostatnou ikonku pro vstup do nabídky javových her uložených v telefonu. Chcete-li však najít své aplikace, musíte jít do menu extra, kde najdete položku „Moje aplikace“.

Další funkce

Některé ostatní funkce telefonu doznaly také drobné změny, o kterých je dobré se zmínit. V budíku se výběr dnů zbytečně přesunul do menu. Tohle bylo u starších telefonů lepší.



V odpočítávání přibyly předdefinované časy potřebné pro uvaření některých potravin, ve stopkách je nyní možné uložit neomezený počet mezičasů nebo zvolit režim měření časů kol. Režimy se liší tím, jestli se stále měří čas od prvního spuštění stopek, nebo čas jednotlivých kol.



Novou funkcí je výpočet rozdílu mezi dvěma datumy se zobrazením výsledků v letech, měsících, týdnech, dnech, hodinách, minutách a sekundách.



Systém souborů

V systému souborů nyní najdeme přehledný režim zobrazení, kdy se zobrazí jak náhled obrázku, tak textový popisek. Nemusíme tak mít dilema, jako u starších modelů.

I u fotografií nově najdeme funkci pro přímý tisk fotografií na tiskárně.



Záverečné hodnocení telefonu očima našich redaktorů:

"Při svém krátkém testování telefonu SL75 jsem se nedostal k žádné závažnější události, která by srazila nějaký ten bodík v celkovém pohledu na tento skvělý telefon. Musím zde jednoznačně vyzdvihnout jeho designové kvality spolu s dobrým technickým zpracováním. Na telefonu nic nevrže, vše je jak má být a vše budí dojem kvalitního zpracování. SL75 skutečně skvěle padne do ruky. Líbí se mi i ovládání multimediálních funkcí i možnosti nechat hrát některé soubory na pozadí, zatím co píšete např. SMS. Rozhodně si SL75 dokáži představit jako svůj hlavní mobil, i když se otevřeně přiznávám, že čekám na SXG75. Tento kolibřík s vysouvací klávesnicí mne dokonale nadchnul a po dlouhé době musím říct, že po SL45 je to vzhledově velice přitažlivý telefon."

Radim Zeman


"SL75 je z hlediska dílenského zpracování a designu nejlepším telefonem, jaký kdy Siemens vyrobil. Na telefonu jako takovém, ani v jeho funkcích bychom jen těžko hledali místo, které by napovídalo, že se výrobce snížil k nějakému kompromisu. Jedinou výjimkou je tedy to, že při rozměrech telefonu už nezbylo místo na paměťovou kartu a telefon je tak odkázán jen na svou vnitřní paměť, která se svými 58MB není sice malá, ale mediálních souborů se tam vleze jen velmi, velmi málo.
Za pár dní, které jsem s tímto telefonem strávil, jsem si na něj velmi zvykl a vyslechl si chválu na jeho vzhled a snadné ovládání od mnoha lidí, kterým jsem jej ukázal. S tímto telefonem bude případný majitel jistě spokojený a rád se s ním pochlubí.
Jako někdejší uživatel SL45i jsem byl zklamaný kvalitou zvuku přehrávání MP3 přes sluchátka. V dobách SL45i, kdy Siemens ještě tolik nedbal o náš sluch, bylo možné MP3 poslouchat se sytějšími basy a s mnohem vyšší maximální hlasitostí. Na rušné ulici je nutné dát hlasitost SL75 na samé maximum."


Roman Gregor


SL75 by měl být na českém trhu začátkem roku 2006 za cenu kolem 9500 - 10000,- Kč.


Tipy:

- Podívejte se na technické specifikace SL75 v našem přehledu telefonů.

- 3D animace SL75

- Interaktivní prezentace SL75



















Fotografie: Radim Zeman ©2005



Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor