Autor


ali-kaba
  S75 Elf patche
Vydáno dne:  22.09.2006
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8   2.8 (hodnoceno 27x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8
 
úprava

Ve světě se objevil nový druh patchů, tzv. Elf patche. Vzhledem k jejich univerzálnosti a skvělým možnostem se staly velmi oblíbené. V článku si ukážeme, jak zprovoznit podporu Elf patchů ve vašem telefonu a jak je správně používat.

Používání níže uvedených postupů či programů není v souladu se záručními podmínkami výrobce telefonu. Jejich používáním se vystavujete riziku neuznání záruky na přístroj v případě jeho poškození.

Tento návod může, bez bezvadného pochopení postupu, vést až k poškození Vašeho telefonu (i trvalému). Před zahájením práce si jej celý důkladně přečtěte a máte-li jakékoliv nejasnosti, konzultuje je předem na určeném diskusním fóru!

Co budeme potřebovat:

 Potřebné patche     
Otevřít v novém okně
 CpuMon (3barvy)     
Stáhnout
 Xtask 1.2 bez CRB cz     
Stáhnout
 Xtask 1.2 s CRB cz     
Stáhnout
 TED 1.2+fonty     
Stáhnout
 HelperKiller     
Stáhnout
 FFsaver     
Stáhnout
 Textinfo 1.1     
Stáhnout
 Traffic 1.2     
Stáhnout
 TMOedit 2.8cz     
Stáhnout
 MegaDial     
Stáhnout
 GPView 0.9RC1cz     
Stáhnout
 Mcontrol 0.3cz     
Stáhnout
 Screenshot cz     
Stáhnout


1) Trocha historie

Všechno to začalo v Rusku geniálním nápadem patcherů BoBy a Rst7. Chtěli vymyslet něco univerzálního a tak je napadlo, že by mohli do Siemensu S75 implementovat základní funkce počítačového jazyka C, které by se volaly Elfem. Ze začátku to byl jen takový "bláznivý nápad, který nemá budoucnost", ale postupem času ze zjistilo, že to není pravda. Elfy se začaly pomaličku vyvíjet a postupně přibívaly nové funkce. Prvním "větším" a použitelným Elfem byl CpuMon - graf využití procesoru na hlavní obrazovce. Původní možnost, jak zprovoznit Elfy byla bohužel nekompatibilní s Master Patchem, což hodně "uživatelů" (patcherů) odradilo. Objevil se ale revoluční Elf zvaný "Xtask" umožňující přepínat mezi spušťenými procesy. Toto byl dostatečně velký krok, aby ruští patcheři spojili hlavy dohromady a vymysleli variantu kompatibilní s Master patchem. Povedlo se! Elfy se staly rychle oblíbenými - neexistuje snad člověk, který by je nepoužíval. Ale co kdyby - čtěte dál.


2) Zprovoznění elfů

Abyste mohli úspěšně provozovat Elfy, je nutné aplikovat patche: Elfloader, SWI-Hook a Funkční knihovny. Tyto patche najdete v sekci Patche. Po aplikaci už můžete úspěšně použivat Elfy. Samozřejmě potřebujete servisní kabel a vygenerované loadery, abyste mohli aplikovat patche.
Na paměťové kartě vytvořte složky:
Zbin/etc
Zbin/Daemons


3) Jak správně používat Elfy?

Elfy můžete spouštět jako standartní soubor. Tj. najdete Elf v paměti telefonu, nebo na paměťové kartě a "kliknete" na něho. Druhá možnost, jak zpouštět Elfy je automatická - po startu telefonu. Stačí vytvořit na MMC kartě složku "Zbin/Daemons/" a do ní nakopírovat Elfy, které se mají spouštět automaticky po startu telefonu.

Asociování Elfů podle koncovek souborů:

Vytvořte na paměťové kartě soubor "Zbin/etc/extension.cfg" a vepište do něj:
tmo:4:\ZBin\TMO\TMO.elf
gpf:4:\ZBin\GPView\GPView.elf
gpn:4:\ZBin\GPView\GPView.elf
*:4:\ZBin\TED\TED.elf


4) Známé Elfy a jejich popis a ovládání.

Elfy budu řadit podle jejich data vydání.


CpuMon



První Elf. Zobrazuje graf využití procesoru (CPU) na hlavní obrazovce. V současné době existuje ve třech barvách - červená, modrá, zelená. Ovládáni neexistuje.


Xtask



Druhý a nejvíce revoluční Elf. Dokáže přepínat mezi spuštěnými procesy. Je taky možné mít spuštěnou java aplikaci a telefonovat. Bohužel nelze mít spuštěné dvě java aplikace. Hlavní nabídka se vyvolává se krátkým stisknutím wap tlačítka a samotný Xtask se vypíná dlouhým stisknutím wap tlačítka. V současné době existuje ve dvou verzích.
Hlavní Elf ze umísťuje kamkoliv nebo do Daemons. pomocný soubor CSMlist.txt do složky Zbin/etc.

1. Bez klasické funkce červeného tlačítka
2. S klasickou funkcí červeného tlačítka (Krátké stisknutí červeného tlačítka neskáče rovnou na hlavní obrazovku, ale o jeden krok vzad jako na x65)

Nejnovější verze Xtasku podporuje tzv. CSMlist. Jedná se o soubor adres a popisků k jednotlivým procesům. Soubor je ve tvaru "Adresa" "Popisek, který se zobrazuje v Xtasku". Adresy jsou bohužel pro každou verzi FW jiné.
Pokud najedete někam do menu, pak dáte Xtask a zobrazí se vám např. adresa "Neznamy A800658F!", stačí editovat soubor CSMlist.txt a doplnit do něho řádek: "A800658F Zobrazeni" a uz se v Xtasku nebude zobrazovat adresa, ale popisek Zobrazeni.


TED



Největší Elf. Unikátní textový editor, lze ho asociovat na *.txt soubory. Podporuje přídavné písma ve vlastním formátu *.fnt. Doporučuji TED.elf spolu s fonty umístit do složky "Zbin/TED".
Vypisuje název zrovna otevřeného souboru v Xtasku.

Ovládání: (Po kliknutí na txt soubor)

Pravý softkey - Konec
Ovládací tlačítka - posun do stran
Zelený telefon - Editování textu
0 - Zobrazí čas, současný soubor, celkový počet řádků souboru
# - Změna kódování (koi8-r, dos866, koi8-u, cp1251)
Prostřední ovládací tlačko - Vstup do menu

Menu

Font size = x (změna velikosti písma)
WIN format - zalamování řádků
DOS format - text se posunuje doprava
Padding on/off - "vyplnění" mezer. Zapněte jen v případě, že jsou v textu moc velké mezery
Save as... - Uložit jako, uloží aktuálně otevřený soubor dle vlastní cesty

Editační mód

Prostředí je téměř stejné jako např u SieFM.
Insert line - vloží řádek, tam kde je právě kurzor
Delete line - smaže řádek, tam kde je právě kurzor
Split line - rozdělí řádky, kde je právě kurzor
Join lines - spojí řádky, kde je právě kurzor
Insert time - vloží do textu aktuální čas
Insert date - vloží do textu aktuální datum
Paste - vložit text ze schránky
Clear clipboard - smaže obsah schránky


MegaDial



Doporučuji dát do složky Daemons. Vyhledává v adresáři, podle číslic, které vytáčíte, tzn. když na ploše zmáčknete "2", tak se vám zobrazí jména začínající "A", když zmáčknete 2 ještě jednou, tak od B, když na 3, tak D. Zadávání funguje na podobném principu jako T9.


Helper Killer

Vypne "asistenta při startu". Doporučují dát do složky Daemons.


TextInfo



Obdoba patche "ExtraInfo" v Elfu. Dokáže zobrazit na hlavní obrazovce:
Teplotu baterky, napětí baterky, úroveň signálu v dB, kapacitu baterky v % a vytížení CPU v %
Hlavní elf se může umístit kdekoliv. Pomocný soubor s konfigurací se umisťuje do "Zbin/etc". Hodnoty v něm se nastavují v šestnáctkové soustavě.


Traffic



Zobrazuje na ploše, kolik bylo přeneseno dat přes GPRS/EDGE. Pokud používáte často datové přenosy, tak si tento Elf určitě dejte do složky Daemons. Pomocný soubor dejte do složky etc. V pomocném souboru se nastavuje i popisek, který se zobrazí před dvojtečkou.


FFsaver

Tento Elf slouží k přečtení celého flashe telefonu (64mb) a následného uložení na MMC kartu.


TMOedit



Tento Elf slouží, jako jednoduchý editor *.tmo souborů, jde asociovat. Vypisuje název zrovna otevřeného souboru v Xtasku.
Pokud máte v mobilu patch Dynamic provider, tak se po spuštění TMOeditu otevře i aktuální GPS TMO soubor.


GPView



Skvělý a dlouho očekávaný Elf! Dokáže otevřít grafické soubory GPF a GPN. Lze ho asociovat. V GPN souboru se mezi obrázky pohybuje pomocí směrových kláves doleva, doprava nebo pomocí čísel 4,6. Do menu se vchází tlačítkem 5. U větších souborů GPN má problémy s rychlostí.


Media Control



Tento Elf slouží k ovládání Media playeru se zablokovanou klávesnicí. Doporučuji dát do složky Daemons. Spusťte Media player, zablokujte klávesnici, zmáčkněte media tlačítko a zobrazí se vám nabídka Media controlu.

Ovládání:

Nahoru - Přehrát
Dolů - Stop
Vlevo - Předchozí skladba
Vpravo - Další skladba
Středové tlačítko - Přehrát/Pauza


Screenshooter

Ke svému provozu potřebuje patch "Screenshooter". Obrazovka se fotí krátkým stiskem tlačítka pro hlasitost nahoru. Vypíná se dlouhým stiskem tlačítka pro hlasitost nahoru.




Tak to je vše. Doufám, že jsem vás tímto článkem aspoň trochu seznámil s Elfy a jejich možnostmi.

Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor