clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Rozhovory

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Radim Zeman
  Karel Čáp - jsem rád za existenci stránek o Siemensech
Vydáno dne:  29.07.2004
Zobrazeno celkem:  9472
Počet příspěvků v diskusi:  
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 84x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
rozhovor



verze pro tisk  

Po tříměsíční odmlce přinášíme další z rozhovorů se zajímavými lidmi okolo značky Siemens. Pro tentokrát jsme se rozhodli oslovit českou pobočku Siemens v Praze a s jejím zástupcem panem Karlem Čápem jsme uskutečnili krátké interview.

01 Mohl byste se čtenářům SiemensManie blíže představit? Jaká je Vaše pozice v české pobočce firmy Siemens a za co jste zodpovědný?

Karel Čáp, funkce podpora prodeje – to je částečně prodej, částečně marketink a částečně produkt manager, přesněji poskytuji poradenství a prezentace z oboru produktů a statistiky prodeje.

02 Určitě sám také používáte a preferujete telefony značky Siemens. Jaký používáte právě nyní a proč? Kolik typů a značek mobilních telefonů jste již měl a s jakým jste začínal?

Nyní mám k dispozici Siemens SX1 – Limited Edition McLaren a zároveň Siemens M65. K prezentačním účelům mám však k dispozici celou současnou řadu telefonů včetně telefonů XELIBRI. Začínal jsem s telefonem Dancall, který byl vyráběn v dánské továrně. Tuto výrobu zakoupil Bosch a posléze Siemens, takže se dá říci, že mám stále stejnou značku. Později jsem měl již jen značku Siemens. Je to dáno tím, že jsem začínal ve firmě, která prodávala kancelářskou techniku a při startu GSM v ČR v červnu 1996 jsem byl jako vedoucí prodeje u zrodu prodejny na GSM telefony. Když v září roku 1997 vzniklo ve společnosti Siemens oddělení, které se zabývalo GSM, tak jsem se stal jedním ze tří prodejců.

03 Značka Siemens slaví v poslední době velké úspěchy. Podle průzkumů prodeje mobilních telefonů Siemens každým čtvrtletím rostou. V čem vidíte úspěch? Je to zvýšenou poptávkou po low-endových přístrojích a jejich výbavě, kterých má Siemens poměrně velké spektrum, nebo lidé znovu objevili značku Siemens jako výrobce kvalitních telefonů za velmi dobrou cenu?

Obojí je pravda. Vysoký podíl na trhu získává Siemens hlavně levnými modely, které jsou velmi žádané. U našich telefonů je známá, ale i skutečnost, že mají vysoký poměr výkon/cena. Což znamená, že si za nižší cenu oproti konkurenci koupíte většinou lépe vybavený telefon. Vysokou oblíbenost vidím i v široké přizpůsobivosti telefonů dle požadavků uživatele.



04 Jak dlouho se rodí nový mobilní telefon? Od návrhu až po finální verzi. Podle čeho se určuje, zda bude telefon úspěšný v dané zemi a jaká jsou kritéria pro jeho vznik? Liší se přístroje pro Českou Republiku od těch určených pro okolní státy (nemyslím série pro operátory, ale spíš nějaké změny ve FW nebo v ovládání, funkcích atd.).

Nový telefon vzniká přibližně rok a půl. Myslím tím designový návrh, použitou technologii a testování. Vlastní plánování výroby je zhruba s půlročním předstihem. Vhodnost prodeje se zjišťuje na základě úspěšnosti předchozích řad a na otestování líbivosti u vybrané skupiny obyvatel. Telefony se v podstatě neliší pro státy Evropy nebo Ameriky (nebereme-li v potaz rozdílné frekvence), rozdíly najdeme až u modelů pro Asii. Některé modely uváděné v Asii nebo i v Americe se v Evropě neobjevují.

05 Jak vlastně funguje distribuce telefonů do České Republiky, k distributorům a operátorům? Co vše telefon musí projít, než se dostane ke koncovému uživateli? Jak dlouho taková cesta trvá?

Naše společnost dodává telefony na trh buď prostřednictvím operátorům nebo čtyř distributorů (jsou uvedeni na našich www stránkách). Výroba je umístěna na více místech: Německo, Dánsko, Šanghaj, Maďarsko. Z těchto závodů jdou telefony do ústředního distribučního skladu v Německu a potom odcházejí do patřičných evropských států. Dodání se tedy od výroby pohybuje od tří dnů do tří neděl v případě lodní dopravy.

06 Otázka, na kterou se těší nejvíce čtenářů: jaké nové modely můžeme letos ještě očekávat a čím nás Siemens překvapí? Chystají se nějaké zcela nové funkce? Bude příští rok následovat řada x75 a x70? Můžete už teď prozradit něco z toho co připravujete za novinky v roce 2005? Budou číselné řady pokračovat třímístnými čísly jako např. x105?

Letos je ve znamení řady „65“, která u modelu S65 přichází 1.3 Mpixelovou kamerou. Telefony jsou většinou vybaveny velkokapacitní pamětí (11MB) a infračerveným portem i u střední třídy. Řada „70“ nebo „75“ se samozřejmě připravuje, ale informace zatím nejsou uvolněny pro publikování.

07 Budou se v některých dalších modelech Siemens objevovat funkce radia nebo MP3 přehrávače, jak to měl již model SL45?

Bohužel nejsem oprávněn poskytovat tyto informace.

08 Xelibri je jistě zajímavá řada, ale myslím, že její prodeje nepřináší alespoň u nás takové očekávání. Je to poměrem výkon/cena, nebo naši uživatelé raději volí technickou stránku telefonu nad extravagantním designem?

Prodej ve světě je počítán na milióny. V ČR je prodej velmi omezený, je to dáno hlavně tím, že si lidé nepořizují druhý telefon, který bude jen na konkrétní příležitost. Spíše se lidé přikloní ke klasickému modelu, který v sobě nese zvláštní designovou úpravu jako je například SL55.

09 Ví se už, jaký bude nástupce SX1? Vezme Siemens v úvahu kritiku uživatelů a vyvaruje se tolik diskutovaným tlačítkům na bocích přístroje a titěrnému a kluzkému joysticku? Nebo můžeme opět očekávat nezvyklou designérskou kreaci?

Joystick bude i u nastávající řady „65“. U některých modelů je joystick vybaven vrstvou proti prokluzování. Informace o nových nepublikovaných modelech nejsou uvolněny.

10 Jaká je budoucnost mobilních telefonů Siemens? Máte nějaké vize, co všechno nás v mobilní komunikaci čeká a kudy se bude ubírat cesta? Kdy bude mít Siemens první model s integrovaným televizním přijímačem? Nepřemýšlí Siemens o něčem podobném jako je Nokia N-Gage tzn. spíše o herní konzoli než telefonu?

Technologie pro rozšiřování stávající sítě GSM nebo její následovníci jsou známy. Jejich rozšíření brání vysoké náklady, které zatím nemají kladnou odezvu při otázce návratnosti investic. Společnost Siemens je na většinu těchto technologií připravena.

11 Nedávno bylo otevřeno nové servisní centrum Siemens v Brně společností Agora Plus. Proč vůbec Siemens rušil vlastní servis v Brně na Hrnčířské ulici, když teď slavnostně otevíral servis významného distributora?

Zde hrála úlohu hlavně ziskovost prodejny. Společnost Agora Plus sídlí v Brně a má zde i své sklady, které využívá i jako distributor. Může tedy pružněji reagovat na místní poptávku.

12 Myslíte si, že fanouškovské stránky jako je SiemensMania mohou být značce Siemens nějak prospěšné? Nebo jí spíše ubližují? Jakým směrem by se podle Vašich představ měly podobné stránky vyvíjet

Stránky zabývající se personalizací telefonů Siemens jsou velmi prospěšné a jsem rád, že právě pro Siemens telefony existují nejfundovanější stránky.

Děkuji za Váš čas a přeji Vám a značce Siemens mnoho úspěchů v dalších letech a v některém dalším rozhovoru nashledanou.










 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor