clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Recenze

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Jindřich Lukeš
  Recenze: Siemens SXG75 - tam se toho vejde pane...
Vydáno dne:  01.01.2006
Zobrazeno celkem:  61893
Počet příspěvků v diskusi:  83 Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.6   3.6 (hodnoceno 33x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.6
 
recenze



verze pro tisk  

1. Vzhled, konstrukce, ovládání
2. Menu a funkce
3. Závěrečné hodnocení
4. Datasheet (EN)
5. Fotogalerie

Telefonování

Telefonní seznam je jedna z položek, kde se objevuje horizontální i vertikální členění. V základním zobrazení se pohybem nahoru a dolu přesouváme mezi jednotlivými položkami. Pohybem do stran se můžeme dostat na kartu všechny kontakty, skupiny, SIM záznamy, a filtry. Při zobrazení podrobností kontaktu můžeme přepínat mezi kartami Všeobecné info, Soukromé, Obchod a Osobní. Jednotlivé kontakty lze také poslat prostřednictvím MMS, Irda a BT. Při telefonování lze také použít hlasitý odposlech, který je velmi kvalitní a hlasitý. Největší výhodou vícepoložkového telefonního seznamu je jeho velikost. Je totiž omezen jen sdílenou pamětí telefonu. Adresář se může pochlubit svou rozmanitostí, a to zejména u nastavení položek jednotlivých kontaktů. Lze je doplnit o tyto údaje – V kartě Všeobecné info – jméno, příjmení, soukromý telefon, obchodní telefon, soukromý mobil, obchodní mobil. V kartě Soukromé – dva e-maily, URL, fax, adresa, poznámky. V kartě Obchod – dva e-maily, URL, fax, firma, pozice, adresa a poznámky. V kartě osobní - vyzvánění (MID,WAV,AMR,MP3 nebo AAC), obrázek, skupiny, narozeniny (slouží zároveň jako upomínka), jméno, jakým se bude kontakt zobrazovat nezávisle na zadaném jménu a příjmení. Kontakt je také možné zařadit do libovolné skupiny, počet skupin je opět omezen jen volnou sdílenou pamětí.


SXG 75 je telefon podporující vedle sítí GSM 900/1800/1900 Mhz také sítě třetí generace (3G), a proto v jeho nabídce nechybí možnost videotelefonování. Pro tento účel je také určen druhý fotoaparát umístěný v horní části vedle sluchátka. (s rozlišením 352 x 286 obrazových bodů). Při probíhajícím videohovoru není možné zobrazení obou účastníků. Máme na výběr jen snímání přední nebo zadní kamery, nikoliv souběžně. K videotelefonování není vyčleněn celý displej, ale jen menší okénko orientované uprostřed displeje. Během snímání je také možné (podobně jako v režimu fotoaparátu) nastavení například vyvážení bíle barvy a podobně. Samozřejmostí jsou také profily, kterých je k dispozici hned osm. Můžou se zde nastavovat různé parametry jako třeba hlasitost her, vyzvánění a SMS. Užitečná je také funkce kopírování parametrů z jednoho profilu do druhého


Zprávy

Pro vytváření textových správ máme k dispozici přehledný editor, ve kterém si můžeme nastavit velikost písma ve třech stupních a od toho se také odvíjí počet řádků, které se dokáží najednou na displeji zobrazit. Při volbě velkého písma se vejdou 3 na psaní a 4 na čtení, při volbě středního 6/7 a u malého 7/8. Telefon podporuje „dlouhé“ SMS – při překročení 160 znaků automaticky upozorní, že jste započali novou zprávu, a vy můžete v klidu pokračovat. Počet už napsaných zpráv také můžete vidět v levém horním rohu. V protějším rohu se zobrazuje počet zbývajících znaků. Psát zprávy je také možno s použitím slovníku T9, ale zde přichází první větší zklamání – používá diakritiku a bohužel ZKRACUJE SMS. Nechybí doručenky, které jsou velmi používanou a oblíbenou funkcí.


Tomuto multimediálnímu telefonu nesmí chybět podpora MMS. K jejich tvorbě můžeme využít pěkně propracovaný a rychlý editor. Samozřejmostí je možnost vkládání různých obrázků, zvuků a videí.
Pro tvorbu a příjem e-mailů slouží vestavěný e-mailový klient, který podporuje formáty POP3/SMTP/IMAP4. Stahování doručených e-mailů je velmi jednoduché a přehledné. Máme možnost nastavit stahování buď to jen hlaviček, nebo celých emailů o velikosti menší, než je námi zadaná hodnota. Při tvorbě e-mailů máme možnost přidávat libovolné přílohy.

Organizace času

U mobilních telefonů značky Siemens jsme zvyklí na vynikající kalendář. Siemens SXG 75 naštěstí není výjimkou. Kalendář se opět povedl. Je velmi podobný svým předchůdcům, ale na tomto velikém displeji je radost plánovat svůj čas. Kalendář má měsíční, týdenní a denní náhled. Aktivní položky jsou vyznačeny jinou barvou a také jsou vypsány ve spodní části displeje. Počet upomínek je limitován jen velikostí volné sdílené paměti. V nastavení upomínky si můžete například nastavit čas, od kdy do kdy se daná událost koná, a kdy nás má telefon na danou událost upozornit.


Větší inovací prošel také budík. Již to není ten, kdy si nastavíte čas a „zaškrtáte“ dny, kdy má zvonit. Nyní se v menu nachází budík, který je vertikálně rozdělen do sedmi částí (dny), u kterých můžete jednotlivě nastavit čas. Připadá mi to velmi efektivní, protože si můžete nastavit pro každý den v týdnu jiný čas. Telefon vás samozřejmě vzbudí i z vypnutého stavu.

GPS

Konečně se dostávám k tomuto tématu, na které se určitě těšíte nejvíc z celé recenze. Ale bohužel i já vás musím zatím zklamat – GPS se mi nepovedlo plnohodnotně zprovoznit. A to z jednoho prostého důvodu. Tím jsou chybějící mapy (ČR / SR je pořád v přípravě). K využití GPS je v telefonu předinstalovaná java aplikace od firmy VDO Dayton. Při spuštění a potřebném nastavení se vám zobrazí mapa a místo, kde se nacházíte. Můžete si také plánovat cestu – zadáme počáteční a koncovou adresu. Během jízdy nás telefon informuje jak graficky (pomocí šipek), tak i hlasově o změnách směru, odbočkách apod. Tato aplikace kombinuje GPS spolu s GPRS, přes které se vám stahují potřebné mapy. Z toho vyplívá, že navigace podle takto naplánované trasy bude zpoplatněna, a to nejen ze strany operátora (za GPRS), ale také ze strany výrobce aplikace, který si účtuje měsíční paušální poplatky za nabízené mapy. Bližší informace o cenách můžete zjistit zde https://mobilenavigation.siemensvdo.com/pweb/ V této aplikaci je také možnost, i bez zakoupených map, zdarma zjistit svou aktuální polohu pomocí GPS. Při výběru této možnosti se zobrazí jen GPS souřadnice, směr a rychlost pohybu. Osobně si myslím, že budoucnu vzniknou i jiné nezpoplatněné aplikace, které budou umět využívat GPS. Bohužel si musíme ještě chvíli počkat, než se telefon trochu rozšíří. Dokonce by mělo být i něco jako mapy „offline“ (koncem ledna bych měl mít první kousek na testování).


FM rádio s funkcí RDS

Tento telefon také zvládá přijímat rádiový signál. Vestavěné rádio pracuje v pásmu FM a podporuje funkci RDS. Reprodukce je možná jak do sluchátek (Stereo), tak i do hlasitého reproduktoru telefonu (Mono). Pro příjem signálu se využívají sluchátka (popř. HF), to má také za následek, že bez připojených sluchátek jej nelze spustit. Kvalita příjmu je celkem vysoká a zvuk je slušný. Mile mě překvapila hlasitost a kvalita reprodukce z reproduktoru telefonu – reproduktor hraje dostatečně hlasitě, a proto nám nic nebrání používat telefon jako plnohodnotné rádio. Při ladění jednotlivých stanic máme k dispozici dva režimy, a to buď automatické (rádio samo naladí nejsilnější rádia v dosahu), a nebo ruční. Naladěné stanice lze přepínat jednoduše pomocí alfanumerické klávesnice


Multimediální přehrávač

Pro spuštění multimediálního přehrávače je vyhrazena jedna pozice v hlavním menu a nebo také tlačítko umístěné na levém boku telefonu. Po spuštění se dostanete do prostředí, které je opět členěno jak horizontálně, tak i vertikálně. V horizontální poloze můžeme vybírat z karet Hudba, Obrázky, Videa, Záložky. Při otevření karty telefon nejdříve vyhledá všechny soubory, které pod ní spadají, tzn. , že když otevřete záložku Huba, telefon automaticky vyhledá podporované hudební soubory (MP3, AAC, AAC+, AAC++ a Real Audio 8/9), které potom můžeme řadit do playlistů ve formátu M3U. U karty obrázky jsou to JPEG, GIF, PNG atd. U záložky Video bych se chtěl trochu pozastavit, protože jednotlivé formáty (s různými parametry) nemusí pracovat korektně. Telefon podporuje formáty H.263, 3GP, MPEG4 a jejich přehrávání na celém displeji. Při menším rozlišení (např.176x144) telefon přehrává plynule i videa s vyšším datovým tokem a frame rate. Bohužel u rozlišení 320x240 jsem narazil na problém – videa se při přehrávání velice sekala. Zjistil jsem, že je to zapříčiněno vysokým frame rate. Telefon bohužel celkem plynule přehrává videa jen s frame rate nižším než 11 fps. Osobně si myslím, že je to dostatečné, protože nahrávky vytvořené s frame rate 11fps jsou celkem slušné. Na celém multimediálním přehrávači resp. i v menu „Vlastní soubory“ mi nejvíce chybí vyhledávání podle začátečního písmena souboru, jak jsme tomu zvyklý z řad x65. Pokud máte více například hudebních souborů a chcete si pustit soubor umístěný uprostřed seznamu, tak si celkem zaklikáte, než se k němu dostanete. Také mi vadí způsob prohlížení obrázků, které se opět mírně liší od řad x65. I zde je sice možnost prohlížení na celém displeji, ale pouze jednotlivých obrázků. Pokud se chcete přesunout na následující obrázek, musíte deaktivovat celoobrazovkový režim (stlačením #) a pomocí ovládacího tlačítka se přesunout na další obrázek. Tento nepříjemný nedostatek se ještě zhorší, pokud chcete listovat mezi obrázky v menu „Vlastní soubory“. Zde již nestačí pouhá deaktivace celoobrazovkového režimu, ale musíme se vrátit až zpět do textové nabídky.



Paměť, konektivita a zábava

Siemens SXG 75 má vnitřní paměť o kapacitě 128 MB. Pro vlastní použití je k dispozici pouze 72 MB. Tato paměť je sdílená, a proto se o ní dělí adresář, upomínky, zvuky, obrázky, videa a další. Tato kapacita však není konečná. Jak tomu bývá u manažerských telefonů zvykem, tak ani zde nechybí možnost rozšíření paměti pomocí paměťových karet typu RS-MMC. Vkládají se do „šuplíčku“ na levém boku telefonu, k jehož vyjmutí musíme použít nějaký špičatější předmět.
Spojení s počítačem je možné buď přes datový kabel (DCA 540), nebo přes Bluetooth a infračervený port, který je umístěný ve spodní části na pravém boku telefonu. Siemens SXG 75 nepodporuje USB Mass Storage. Siemens SXG 75 je také možné synchronizovat pomocí Mobile phone manageru. Synchronizace je jednoduchá a poměrně rychlá. Přibližně 600 kontaktu (kombinovaných) je za par vteřin přesunuto v PC a za cca 15 vteřin zpět v telefonu (přes datový kabel). Synchronizaci je možné provádět přes datový kabel, Irda a BT. Tento model podporuje vedle rychlých datových přenosů v sítích UMTS také GPRS třídy 10. EDGE bohužel chybí. Pro přístup na internet resp. wap je možné použít vestavěný wapový 2.0 xHTML prohlížeč. V tomto prohlížeči můžeme nastavit zobrazování obrázku, přehrávání zvuků a stahování položek. Také můžeme měnit velikost fontu písma.
Tento Siemens podporuje Javu MIDP 2.0. V telefonu najdeme i předinstalované hry a aplikace. Mezi hry patří GPS Spaceshooter, Marble Crossing, Super Bomberman a Super Stach Attack. Mezi aplikacemi nalezneme DockViewer (pro prohlížení souborů vytvořených MS Excelem a Wordem), PdfViewer (pro prohlížení dokumentů v PDF), Photoeditor (pro úpravu fotografií) a v neposlední řadě Survival Dictionary (sloužící jako slovník, který dokáže překládat z angličtiny, němčiny, francouzštiny, italštiny, španělštiny a portugalštiny. Čeština bohužel chybí). Výkon telefonu v javě jsem testoval pomocí programu JBenchmark 1 (2977 bodů) a JBenchmark 2 (165 bodů). Siemens SXG 75 také podporuje technologii BREW. Žádná aplikace ale není předinstalována.
Jedním z nejpodstatnějších nedostatků, oproti předchozím modelům značky Siemens, je nemožnost přímého kopírování vlastních java aplikací do telefonu (popř. jejich následné posílání například přes Irda). Nové aplikace můžeme stáhnout pomocí wapu, a domnívám se, že v budoucnu bude také možnost aplikaci nainstalovat pomocí Mobile Phone Manageru, jako je tomu například u S75. Bohužel verze MPM pro SXG 75 ještě nebyla zveřejněna, a proto nám nezbývá než doufat.



Fotoaparát

Fotoaparát disponuje rozlišením 2 Mpx. Výslednou velikost fotografií můžeme nastavovat ve čtyřech formátech (1600x1200, 1280x969, 649x480, 320x240). Přední fotoaparát má maximální rozlišení pouze 352 x 286 obrazových bodů. Formáty výsledných fotografií mohou být ve formátu 352x286 a 320x240 obrazových bodů. Také nechybí samospoušť. S tímto Siemensem také můžete natáčet maximálně pětiminutové video, a to v rozlišení 176 x 144 obrazových bodů u obou kamer. Nastavení snímání je podobné jako u fotoaparátu (jas, vyvážení bílé barvy), navíc zde můžeme měnit frame rate (7 fps nebo 15 fps). U videa lze také navolit, zda se má natáčet se zvukem, nebo bez něj.



Další funkce

S tímto Siemensem můžeme pořizovat i zvukové nahrávky. Jejich délka je omezena jen sdílenou pamětí telefonu. Tyto nahrávky můžeme také použít jako vyzvánění například u příchozích hovorů. Dalším doplňkem je kalkulačka, která obsahuje standardní funkce, jako sčítání, odčítání, násobení, dělení, umocňování, odmocňování a jednoduchou paměťovou funkcí. Nesmí chybět také stopky, světový čas a převodních měn a veličin





1. Vzhled, konstrukce, ovládání
2. Menu a funkce
3. Závěrečné hodnocení
4. Datasheet (EN)
5. Fotogalerie









  Diskuse k tématu
01.01.06 18:19  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   weitless Zobrazit příspěvek
01.01.06 18:26  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   hezke... Nekteri z nas dokonce meli tu cest ji osahat na sraze a nekteri holt zasli jeste dale - m...Whitek Zobrazit příspěvek
01.01.06 18:27  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   mno jenom aby to bylo s co nejnovejsim fw ta recenze, uz si to du procist :)Bonfire Zobrazit příspěvek
01.01.06 18:29  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   jj, telefon ma najnovsi FW s CZ lokalizaci :) Super recenzia =D> Toto len zvysilo maju ...Orpheus Zobrazit příspěvek
01.01.06 18:47  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   ritchieb Zobrazit příspěvek
01.01.06 18:48  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   Super recenze! Uz aby tu byl! Jen by ho mohli udelat jeste v odolne verzi a byl bych uplne nejvic ...koca2 Zobrazit příspěvek
01.01.06 18:48  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   HenX Zobrazit příspěvek
01.01.06 18:52  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   Bond Zobrazit příspěvek
01.01.06 18:53  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   no jen me nastvala ta java, ktera uz neni moc Siemensovska - myslel jsem, ze to byl jen nedostatek...Whitek Zobrazit příspěvek
01.01.06 19:00  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   Gwin Zobrazit příspěvek
01.01.06 19:08  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   kesu Zobrazit příspěvek
01.01.06 19:09  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   jamaica Zobrazit příspěvek
01.01.06 19:10  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   kesu Zobrazit příspěvek
01.01.06 19:14  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   kesu Zobrazit příspěvek
01.01.06 19:26  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   pochybuju ze pujde patchovat. i kdyz pokud se bude zase dat prehravat fw pres WS tak to pujde treb...Bonfire Zobrazit příspěvek
01.01.06 19:30  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   Jack2 Zobrazit příspěvek
01.01.06 19:31  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   kesu Zobrazit příspěvek
01.01.06 19:35  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   kesu Zobrazit příspěvek
01.01.06 19:41  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   To su vsetko problemy,ktore sa daju novym FW odstranit.hanni Zobrazit příspěvek
01.01.06 19:45  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   kesu Zobrazit příspěvek
01.01.06 19:48  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   koca2 Zobrazit příspěvek
01.01.06 19:50  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   BEZY Zobrazit příspěvek
01.01.06 19:50  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   kesu Zobrazit příspěvek
01.01.06 19:59  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   Yurii Zobrazit příspěvek
01.01.06 20:02  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   kesu Zobrazit příspěvek
01.01.06 20:04  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   Alpha2 Zobrazit příspěvek
01.01.06 20:16  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   Yurii Zobrazit příspěvek
01.01.06 20:31  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   RDT Zobrazit příspěvek
01.01.06 20:38  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   kesu Zobrazit příspěvek
01.01.06 20:54  Re: Recenze: Siemens SXG75 - tam se to...   PoloGTI Zobrazit příspěvek

1, 2, 3 [vše]Starší  Nejstarší 

Zobrazit fórum
 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor