Autor


Jiří Balcar
  Jak na Siemens A70
Vydáno dne:  27.10.2005
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.2   3.2 (hodnoceno 17x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.2
 
návod

Po nějaké době od uvedení telefonu Siemens A70 do prodeje se konečně objevilo něco užitečného pro tento telefon. V tomto článku si prakticky ukážeme jak na testpoint, zálohu fullflash pomocí programu Joker, nový firmware a mnoho dalšího.

Používání níže uvedených postupů či programů není v souladu se záručními podmínkami výrobce telefonu. Jejich používáním se vystavujete riziku neuznání záruky na přístroj v případě jeho poškození.

Tento návod může, bez bezvadného pochopení postupu, vést až k poškození Vašeho telefonu (i trvalému). Před zahájením práce si jej celý důkladně přečtěte a máte-li jakékoliv nejasnosti, konzultuje je předem na určeném diskusním fóru!



Co budeme potřebovat:

 Firmware A70 140305 - Winswup     
Stáhnout
 Fullflash A70 140305     
Stáhnout
 Program Joker 3.4.1CZ - popis     
Číst
 Testpoint station     
Stáhnout
 Servisní kabel      
 Jemné štípací kleště     




Update firmware

Jediným úkonem, který zvládneme bez řezání testpointu, je nahrání nové verze firmware. Tady nám Siemens trochu zamotal hlavu s číslováním především verze T9. Jak jsem si již dříve vysvětlili, číslo firmware se skládá ze tří částí XXYYZZ, kde XX je verze firmware, YY - je verze jazykového balíčku (langpack) a ZZ - je jazyková verze T9. Tak jako u verzí telefonů x55 a 60 je číslo langpacku 03, ale označení balíčku T9 který obsahuje CZ a SK již není 13 ale 05. Proto je aktuální verze firmware označena 140305.
Nyní už tedy nezbývá nic jiného než si stáhnout nový firmware a vesele nahrávat. U této verze winswup se mi osvědčil jeden z postupů, kdy telefon zůstane zapnut, nastavíte rychlost a číslo COM potu a bez zaškrtnutých "Prechecků" stisknete Start, telefon se sám vypne a začne nahrávat.


Testpoint

Veškeré další operace, záloha či obnova fullflash, patchování, odblokování, se již neobejde bez testpointu. Ten se zdá být u A70 mnohem náročnější než u jiných modelů, ale není to až tak strašné, chce to jen jemné štípací kleště a trochu šikovnosti. Pro přesnou polohu místa na desce si stáhněte prográmek Testpoint station.
U telefonu A70 jsou stínící plechy na součástkovém poli připájeny, takže jsou dvě možnosti jak se k místu dostat. Plech odpájet a přeříznout testpoint, ale málokdo bude mít vybavení a zkušenosti aby toto provedl bez poničení desky.
Další možností je se k místu plechem "prostřihnout".



Na tomto obrázku již vidíte "otevřené" místo nad testpointem. Na první pohled to vypadá dost drasticky, ale není tomu tak. Nad místem testpointu jsou tři větrací otvory, ostrými jemnými štípacími kleštěmi přestřihneme přepážku mezi otvory a jemně prostřihneme otvor směrem k místu testpointu. Dáváme pozor, aby nám kleště nesklouzly do součástek!

Potom už je otázkou několika sekund přeříznutí naznačené cesty. Při řezání dáváme pozor, abychom neřízli moc hluboko. Jde o přerušení povrchové cesty, stačí tedy opravdu velmi málo.
Nyní máme A70 připravenu pro odblokování a jiné servisní operace.




Nastavení, záloha a obnova

Pokud jsme si připravily telefon pro další práci pomocí testpointu, můžeme se pustit do zálohování.

Z Utilit stáhneme a nainstalujeme si aktuální verzi prográmku Joker, což je univerzální program pro zálohování fullflash a jejich částí, odblokování a oživení "umrtvených" telefonů postavených na základě procesoru typu E-gold. Autorem tohoto, stále se rozvíjejícího, programu, je nám známý Papaus, který se do našeho podvědomí dostal podobným programem PapuaUtils pro telefony řady S-Gold.



1. Vypneme telefon, připojíme servisním kabelem k PC, nastavíme číslo COM portu

2. Nastavíme typ telefonu (v našem případě A70)

3. Nastavíme rychlost přenosu dle našeho typu kabelu.

4. Nastavíme typ bootování, nastavení je obdobné jako v programu Freia, takže pokud máme udělaný testpoint vybereme Normal.

5. Vybereme co chceme zálohovat, v ukázkovém případě Fullflash a stiskneme Read. Nyní buď stiskneme červené tlačítko, nebo krátce vytáhneme a opět zastrčíme kabel. Stažený obsah se nám uloží do souboru typu BIN do adresáře odkud je program spuštěn a je shodný se zálohou vytvořeným programy Freia a V-Klay.

V případě že budeme dělat obnovu, doporučuji nechat zaškrtnuté Protect BCore, který zabezpečí přeskočení zápisu do bootcore telefonu.


Výpočet a zavedení Skey

Novou možností pro telefony E-Gold je funkce výpočtu a zavedení Skey, který nám telefon přepne do tzv. "Factory mode" a umožní nám mnohé servisní funkce které následují dále v návodu a též například nám odemkne skryté bloky EEPROM a můžeme si tedy v programu Siemens Eeprom Tool udělat kompletní zálohu EEPROM.



5. Zvolíme záložku Skey

6. Můžeme si nastavit zálohování bloků EEPROM, za použití IMEI z EEPROM (tak jak je uvedeno v příkladu), nebo IMEI z oblasti OTP (továrně nahrané do čipu flah).

7. Výpočet Skey , trvá několik desítek sekund, nutno opět krátce stisknout červené tlačítko

8. Zavedení Skey do telefonu, nutno opět krátce stisknout červené tlačítko.

9. V okně jsme průběžně informování o průběhu a po úspěšném zavedení Skey nás potěší poslední zpráva a hurá do úprav telefonu.



Odblokování

Pro úspěšné odblokování musíme mít samozřejmě provedený testpoint a zavedený Skey.



10. Zvolíme záložku Unlock

11. Nastavíme IMEI na které se bude odblokovávat. Pokud je IMEI v telefonu v pořádku použijeme OTP IMEI, pokud ne, můžeme IMEI zadat ručně. Při načtení telefonu se automaticky načte IMEI z telefonu do pole Use IMEI a můžeme si zde provést jeho kontrolu. Pokud jsme si jisti můžeme stisknout tlačítko Joker a potvrdit krátkým stiskem červeného tlačítka.

12. Pokud vše proběhne v pořádku přivítá nás hláška REPAIR OK! a telefon je odblokovaný.




Servisní funkce

Zatím poslední záložkou je SRVM, která obsahuje nástavbové servisní funkce pro telefon, opět musíme mít samozřejmě provedený testpoint a zavedený Skey.



13. Zvolíme záložku SRVM

14. Umožní přepnout telefon do Servisního módu.

15. Umožní vypnutí telefonu ze servisního módu.

16. Provede výpočet kódu telefonu a master kódů, s možností zálohování nově vypočítaných bloků eeprom s těmito kódy. Ty je možné později zapsat do telefonu pomocí programu Siemens Eeprom Tool nebo

17. přímo potvrdit jejich zapsání do telefonu.




18. Možnost samostatného výpočtu Master kódů

19. Přepočítání kódu telefonu (Phone ID, nebo-li FSN). Pokud jsme již provedli odblokování a kód v telefonu je v pořádku, přivítá nás jediná ruská hláška:
"Telefonní kód" nezaveden
Nejsou žádné blokace.

20. Simulace Sim karty - umožní vstupu do telefonu bez vložení Sim karty, které známe již z dřívějška jako samostatný program pro telefony X65. Jediná funkce která mi v této verzi programu s testovaným telefonem nepracovala.

Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor