clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Recenze

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autoři


Roman Gregor


Radim Zeman
  Recenze: Siemens SF65 - tak tohle není Siemens
Vydáno dne:  12.08.2005
Zobrazeno celkem:  25181
Počet příspěvků v diskusi:  13 Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8444   4 (hodnoceno 3x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8444
 
recenze



verze pro tisk  

1. Úvod
2. Menu a funkce
3. Závěrečné hodnocení
4. Datasheet EN
5. Fotogalerie



Funkce telefonu

Hlavní změnou proti obvyklým telefonům jsou dva režimy, které SF65 umožňuje a to režim telefonu a režim fotoaparátu, do kterého se telefon přepne otočením displeje a jeho přiklopením zpět k telefonu. Režim fotoaparátu je opravdu jen režim fotoaparátu – nedostanete se do běžných funkcí telefonu, nezavoláte si, nepošlete SMSku a podobně. V tomto režimu vás telefon jen upozorní na příchozí SMS(MMS) či na příchozí hovor, ale neumožní vám jejich vyzvednutí.
Jak jsme u véčkových telefonu zvyklí, i zde můžeme zvolit automatické přijímání hovorů pouhým otevřením, nebo tuto funkci naopak zakázat.

Začínáme

Po otevření telefonu se rozsvítí obvyklá úvodní obrazovka s běžnými údaji o režimu telefonu. Pro vstup do menu telefonu lze použít střední tlačítko v čtyřsměrovém ovladači nebo jedno z funkčních tlačítek (tlačítka pod displejem a na klávesnici jsou zdvojená a mají tak v režimu telefonování stejnou funkci). Menu používá obvyklých 9 ikonek designově shodných s S65.



Všude v menu je nutné používat pro vrácení do nadřazené nabídky funkční tlačítko s popiskem Zpět. Červené tlačítko vás i krátkým stiskem vrátí na úvodní obrazovku, na což si skalní příznivce značky Siemens jen těžko zvyká. Celkově je způsob ovládání od běžných Siemensů v mnoha detailech odlišný, ale je poměrně intuitivní a po chvilce se člověk i bez návodu zorientuje. Liší se například zatrhávání zatržítek, při kterém se otevře další nabídka s volbami zapnout a vypnout místo prosté změny stavu zatržítka, jak jsme byli u Siemensů zvyklí.



Telefonní seznam

Telefonní seznam, do kterého se dostanete z menu, nebo obvyklým stisknutím tlačítka dolů, umožňuje zadat číslo a zvolit jeho typ (mobil, fax, data apod.), email a poznámku ke kontaktu a neukazuje zbývající kapacitu. Jako standardní seznam lze zvolit adresář nebo telefonní seznam na SIM kartě. Telefonní čísla umí SF65 odesílat jen přes IrDA. Jako SMS je poslat neumí. Telefonní čísla je možné zařazovat do jedné z dvaceti skupin, které si můžete libovolně pojmenovat, přiřadit jim zvonění a obrázek.

Informace o hovorech

Seznam ztracených, přijatých a odchozích hovorů je zde jeden společný. V seznamu u ztracených hovorů neukazuje počet ztracených hovorů z tohoto čísla. Ukazuje jen na displeji celkový počet všech ztracených hovorů. Chcete-li si prohlédnout celkový provolaný čas či poplatky, připravte se na poměrně zdlouhavé proklíkávání v menu. U datových přenosů se navíc zobrazuje počet přenesených jednotek bez uvedení o jaké jednotky se jedná.

Zábava

V telefonu je jedna pevně instalovaná hra Wallbreaker a něco, co bych nazval Javovým emulátorem. V SF65 nevybíráte v paměti uložené Javové aplikace, ale musíte si spustit tento emulátor, ve kterém teprve jednotlivé hry či aplikace spouštíte. V telefonu jsou předinstalované aplikace Coctail Manager, Worms a Marble Crossing.
Jak se do telefonu aplikace přidávají se nám během recenze nepodařilo zjistit. Stejně tak se nám přes veškerou snahu nepodařilo nakonfigurovat wapový prohlížeč.

Diář

Organizér se zde jmenuje diář a první čeho jsem si všiml už při zadávání úkolu, je plýtvání místem. Autoři mysleli zřejmě na slabozraké uživatele a každá položka při zadávání úkolu zabere celý displej – zvlášť zadáváte datum, zvlášť čas atd… Při zadání úkolu můžete zvolit jednu z pevně daných možností upozornění – 5 minut, 10 minut, hodinu, den nebo týden předem, upozornění v zadanou dobu nebo žádné. Také můžete zvolit opakování denně, týdně, měsíčně nebo každý rok. Opakované události se zde neuloží jako jedna položka s opakováním, ale jako neuvěřitelně dlouhá a nepřehledná řada jednotlivých událostí bez možnosti zadat konečné datum tohoto opakování. Při smazání položky se ale smažou i všechna její opakování, takže není nutné je mazat jednotlivě.
Diář umožňuje denní, týdenní čí měsíční náhled, který však neumožňuje listovat po jednotlivých dnech, takže jen vidíte, na který den v měsíci máte nějaký úkol a podívat se na něj již musíte v denním náhledu.



Diář neumožňuje žádné možnosti vlastního nastavení zobrazení či podrobností jeho funkce.

Zprávy

Telefon umožňuje pracovat se SMS a MMS zprávami, e-maily a CB zprávami (zde nazvanými lokální služby).



Pro napsaní SMS je nutné se proklikat přes vybrání adresáta, potvrzení jeho telefonního čísla a zvolení mezi poslední, novou nebo standardní zprávou. Uff… Už můžeme psát. Telefon během psaní zprávy neukazuje kolik znaků jsme napsali a kolik nám jich zbývá. Slovník T9 píše s diakritikou, kterou před odesláním neodstraní, takže nám délku zprávy omezí na 70 znaků. Telefon podporuje doručenky, požadování odpovědi (zde podivně nazváno zpáteční cesta) a archiv zpráv.



Editor MMS zpráv je intuitivní a snadno ovladatelný. V průběhu přípravy MMS není možné teprve pořídit fotografii či zvukový záznam. Tyto už musí být připraveny v paměti telefonu. Naopak musíme pochválit průběžné zobrazování datové velikosti připravované MMS.
Při práci s e-maily začínáme volbou e-mailového účtu. Telefon pak umožňuje pracovat s Vaší e-mailovou schránkou tím způsobem, že stáhne hlavičky zpráv na serveru a vybranou zprávu stáhne k přečtení. Zprávy se v telefonu nikde neukládají a stále pracujete se schránkou u svého poskytovatele. Při odesílání zprávy je možné přidat jako přílohu jen zvukový či obrazový soubor z paměti. Zpráva je pak přes nastavený SMTP účet odeslána a v telefonu se nikde neuloží ani tato zpráva, ani jakákoliv informace o ní. Telefon pracuje jen s POP3 protokolem IMAP4 nezná.

Další funkce

Telefon obsahuje navíc jednoduchou kalkulačku a budík. Budík umožňuje nastavit celkem až tři různé budíky, u kterých si můžete zvolit čas buzení a způsob opakování – jednou, každý den či každý den s vynecháním víkendů. U budíku je možné zvolit, jestli vás má zkoušet budit opakovaně nebo jen jednou.



Vlastní soubory

Souborový systém telefonu obsahuje v albu obrázků zvlášť vlastní fotky, vlastní obrázky, standardní obrázky a vlastní ikony, ve zvukovém albu pak vlastní melodie, standardní melodie a nahrávky. Poslední položkou jsou pak zvukové poznámky. Tímto je struktura paměti pevně dána a není možné vytvářet další složky a kopírovat mezi nimi soubory.
Celkem telefon disponuje necelými 20MB sdílené paměti, která je opravdu k dispozici uživateli a neobsahuje systémová data.



Telefon umožňuje soubory odesílat a přijímat prostřednictvím e-mailu, MMS nebo přes infraport. Návod k obsluze zmiňuje možnost propojení telefonu s počítačem prostřednictvím kabelu a speciální verze programu MPM, což se nám však nepodařilo a i na webu Siemensu je zmiňováno jen propojení přes infraport.
Také se nám bohužel nepodařilo připojit přes SF65 k internetu PC, přestože by to telefon měl umožňovat.

Možnosti nastavení

Telefon umožňuje zvolit jeden ze šesti profilů, u kterých ale nejde změnit nastavení. Jsou pevně nadefinované výrobcem.



Intenzita podsvícení displeje je pevně daná a je možné zvolit jen dobu do jeho vypnutí.



Telefon umožňuje definovat klávesové zkratky na číselné klávesy, nastavit povely hlasového vytáčení či povely pro hlasové vyvolání některých funkcí.
Telefon umožňuje funkci jak automatického vypínání, tak i zapínání s možností nastavení času a volby opakování – jednou, každý den nebo každý den s výjimkou víkendu.

Funkce fotoaparátu

Po přetočení horní části telefonu a jejím překlopení zpět ke klávesnici vznikne něco, co by se dalo nazvat digitálním fotoaparátem, kterému se to způsobem ovládání zatím ze všech dosavadních mobilních telefonů blíží nejvíce.
Na displeji telefonu se zobrazí snímaný obraz a tlačítka na boku telefonu a kolem displeje změní svou funkci tak, aby šel fotoaparát ovládat co nejpohodlněji.

Základní funkce fotoaparátu

V režimu fotoaparátu můžeme tlačítky vedle displeje pohodlně ovládat digitální zoom, který je až čtyřnásobný a neovládá se skokově, ale velmi plynule po desetinách. Při přidržení tlačítka pro přiblížení či oddálení, se tak chová jako zoom opravdového digitálního fotoaparátu.


Zoom dělá výřezy. Neinterpoluje na plné rozlišení


Tlačítkem plus lze rozsvítit velmi silnou přisvětlovací LED, která umožní i v naprosté tmě pořídit poměrně slušné snímky na vzdálenosti i něco málo přes metr. Horním tlačítkem vlevo od displeje můžeme zvolit zda chceme pořídit snímek na výšku nebo na šířku. Podle této volby je pak snímek uložen a nemusíme jej dodatečně otáčet.


S "bleskem" je poznat co jste fotili i v úplné tmě


Horním tlačítkem vpravo pak můžeme zvolený snímek vyfotit. Telefon nám po té dá vybrat z možností zahodit, uložit nebo snímek rovnou odeslat přes infraport, MMS nebo e-mailem.
Telefon pořizuje snímek ihned po stisknutí tlačítka i za cenu, že nestihl upravit expozici. Snímky tak pořizuje s poměrně malým zpožděním, ale pokud nepočkáme až se obraz na displeji ustálí, může být snímek podexponovaný nebo přesvětlený. V menu fotoaparátu pak lze zvolit barevnost snímků z možností – žádný (barevný), černobílý, sépie, digitální (1 bitová hloubka), reliéf, negativ, hrana či hrana 2. Lze aktivovat noční mód či samospoušť, zvolit tři různá rozlišení (nejlepší, vysoké či pozadí) a jednu ze tří úrovní komprese. Při zvoleném nejnižším rozlišení je také možnost aktivovat rychlý mód, kdy telefon v rychlém sledu zhotoví 6 snímků. Při fotografování v nejnižším rozlišení umí telefon ke snímkům také automaticky přidávat zvolené rámečky.


1. Úvod
2. Menu a funkce
3. Závěrečné hodnocení
4. Datasheet EN
5. Fotogalerie









  Diskuse k tématu
11.08.05 22:59  Re: Recenze: Siemens SF65 - tak tohle ...   romulus Zobrazit příspěvek
12.08.05 07:02  Re: Recenze: Siemens SF65 - tak tohle ...   sssugi Zobrazit příspěvek
12.08.05 07:09  Re: Recenze: Siemens SF65 - tak tohle ...   romulus Zobrazit příspěvek
12.08.05 07:50  Re: Recenze: Siemens SF65 - tak tohle ...   Uplne mi to pripomina jednu [img:c23e906a4a]http://graphics.ic.cz/smiles/030.gif[/img:c23e906a4a]b...pecanz Zobrazit příspěvek
12.08.05 13:20  Re: Recenze: Siemens SF65 - tak tohle ...   Lewa Zobrazit příspěvek
12.08.05 14:01  Re: Recenze: Siemens SF65 - tak tohle ...   dizajnovo je krasny ale to asi tak vsetko:)duuri Zobrazit příspěvek
12.08.05 17:31  Re: Recenze: Siemens SF65 - tak tohle ...   Ono to je zaujimave, ako sa ten displej otaca a vznika "fotak". ALe ked by tam dali viac...will.i.am Zobrazit příspěvek
12.08.05 22:17  Re: Recenze: Siemens SF65 - tak tohle ...   haldyr Zobrazit příspěvek
13.08.05 10:41  Re: Recenze: Siemens SF65 - tak tohle ...   Mr. Hahn alias ConPower Zobrazit příspěvek
13.08.05 15:56  Re: Recenze: Siemens SF65 - tak tohle ...   Pekna hracka, hral som sa s tym telefonom chvilu na zraze. Stale je to viac hracka nez telefon, al...diablo Zobrazit příspěvek
13.08.05 17:14  Re: Recenze: Siemens SF65 - tak tohle ...   wizaard Zobrazit příspěvek
15.08.05 19:51  Re: Recenze: Siemens SF65 - tak tohle ...   Ze to nieje siemens som zistil aj ja ked som zhanal FW..Orpheus Zobrazit příspěvek
25.08.05 13:17  Re: Recenze: Siemens SF65 - tak tohle ...   Tak takto pos***y telefon jsem nevide,vubec se mi nelibi menu,no jo[color=orange:a1e427aedb] ZLATY...HenX Zobrazit příspěvek
14.05.06 12:25  Re: Recenze: Siemens SF65 - tak tohle ...   al!enCZ Zobrazit příspěvek


Zobrazit fórum
 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor